dinsdag, december 5, 2023

My First Gig: DJ/producer Insolate (Kroatië)

-

Home » Genres » Techno » My First Gig: DJ/producer Insolate (Kroatië)

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Kroatische dj/producer Insolate. “Ik ben nog altijd superblij dat ik mee mocht schrijven aan de geschiedenis van de elektronische muziek In Osijek.”

Tekst: Marceline Geelen

“Mijn eerste grotere optreden was in mijn eigen stad Osijek (Kroatië) in club Oxygene. Dat was in 1998, ik was toen zeventien. Het was de eerste club in mijn regio die zich op elektronische muziek richtte en wekelijks house- en techno-events organiseerde. Ik ben nog altijd superblij dat ik mee mocht schrijven aan de geschiedenis van de elektronische muziek In Osijek.”

In een roes

“Voorafgaand aan het optreden was ik supernerveus. Het was zo erg, dat ik me een groot deel van de set niet eens meer kan herinneren. Allemaal zenuwen, waardoor mijn set in een roes voorbijging. Ik heb hetzelfde nog een keer meegemaakt, toen ik twee jaar later voor het eerst in de Berlijnse Berghain stond.”

Insolate

Oudere party people

“Het publiek bestond vooral uit wat oudere party people, zeker vanuit mijn perspectief gezien – ik was immers nog superjong. Ik draaide al aan het begin van de avond en startte dus met een praktisch lege dansvloer. Aan het einde van de set was de club echter bijna vol! Dat was behoorlijk intens.”

Onzeker

“Ik had de set terdege thuis voorbereid omdat ik nog flink onzeker over mijn eigen capaciteiten was. Daarnaast had ik nog niet heel veel vinyl verzameld, dus kon ik niet bepaald divers te werk gaan. Grappig om erop terug te kijken, want vandaag de dag bereid ik geen enkele set meer voor – hoogstens het begin en/of het eind. De rest is pure improvisatie. Ik vind het heerlijk om samen met de crowd interessante muzikale hoogtes te bereiken.”

Insolate

Rolmodellen

“Gelukkig kreeg ik die avond veel support, onder meer van mijn toenmalige vriend, mijn vrienden en andere feestgangers. Maar ook collega-dj’s die mijn rolmodellen waren, mensen tegen wie ik opkeek, waren er die avond bij. Meestal observeerde ik hún mixtechnieken en probeerde ik hen vervolgens na te doen. Feitelijk heb ik leren mixen door naar hen te kijken; niemand heeft het me ooit actief geleerd. Ik ben daarom hartstikke blij dat ik de kans kreeg om in het begin hun gear en vinyl te mogen gebruiken. Dat heeft me als tiener zonder geld waanzinnig op pad geholpen en enorm bijgedragen aan waar ik nu ben.”

Ik had zelf geen idee

“Achteraf zei iedereen dat mijn gig prima was verlopen. Ik had zelf totaal geen idee. Ik was niet blij of teleurgesteld, maar boven alles in shock! Ik moest direct na de set weg, dus nauwelijks tijd om alles te verwerken: de ene minuut stond ik nog te draaien en de volgende racete ik over straat, omdat ik op een bepaald tijdstip thuis moest zijn. Ik weet van mezelf dat ik altijd al heel secuur in mijn mixtechniek ben geweest, dat was en is belangrijk voor me. Volgens mij heb ik dus in ieder geval geen grote fouten gemaakt.”

“Wat ik van die eerste gig heb geleerd, is om meer van het draaien te genieten, lekker te ontspannen en vooral heel veel plezier te hebben in wat ik doe!”


Insolate

Links:

 • facebook.com/insolate.official
 • soundcloud.com/insolate_official
 • twitter.com/insolate_music
 • instagram.com/insolate_official
 • youtube.com/insolate
 • outofplacerecords.com
 • facebook.com/traum.croatia
 • Upcoming gigs:

  Alle info vind je hier.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief

  en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

  Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
  We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
  Redactie
  Redactiehttp://tioh.nl/
  Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

  Gerelateerd

  Nieuwe Experimental Dance Music releases in november: De top 3 van Frank Slijpen

  Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met verse muziek....

  Nieuwe melodic house releases: De top-3 van Peter Dijk – mei

  Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...