zaterdag, oktober 23, 2021
spot_img
HomeMusicRock The HouseROCK THE HOUSE #90: Samuel Dictus

ROCK THE HOUSE #90: Samuel Dictus

-

Als onderdeel van een podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 90: Samuel Dictus. De Tilburgse dj/producer trakteert je op een fijne (melodische) technoset, met tracks van onder andere Artbat, Einmusik en Eelke Kleijn. Zijn visie: “De liefde en passie voor muziek zijn het belangrijkste. Het gaat niet om likes, volgers of mooie plaatjes.”

 

Naam: Samuel Dictus
Woonplaats: Tilburg
Leeftijd: 20
Genre: Melodic techno

- Advertisement -

 

Hoe zou je deze set zelf inleiden?

“Ik heb deze mix opgenomen in mijn achtertuin, lekker in het zonnetje met een koud biertje in de hand. Dat is de feeling van deze quarantaine-mix, ideaal voor de thuisisolatie. Geniet van de zon en stay safe!”

 

Wat was je eerste officiële optreden?

“Oud en nieuw 2013, in mijn geboortedorp Zundert. Ik was een broekie van 13 die nog geen jaar met elektronische muziek bezig was. Maar door een cursus op de middelbare school wist ik hoe ik moest dj’en.”

“Ik opende die avond voor nog drie andere dj’s, allemaal uit verschillende genres. Het was vanalles door elkaar. Maar die avond ervaarde ik voor het eerst het magische gevoel van op een podium staan en de liefde voor muziek met mensen delen.”

 

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven?

“Eigenlijk staat mijn hele leven in het teken van muziek. Al vanaf dat ik kan lopen druk ik met mijn dikke worstvingers op de piano of keyboard van mijn vader. Na de pianoles die ik een aantal jaar volgde ontdekte ik op mijn 12e de elektronische muziek van Avicii. Ik vond dat zo interessant, die wereld, ik wilde dat ook.”

“De jaren daarna ben ik me gaan verdiepen in allerlei stijlen en heb ik met van alles geëxperimenteerd, totdat ik op mijn 18e met mijn broer naar een technorave ging. Alles in me schreeuwde: dit is het, dit moet ik doen!”

Op Instagram zag ik collega-dj’s, de één nog succesvoller dan de ander. Dat frustreerde me enorm

Samuel Dictus

“Ik heb in mijn puberjaren behoorlijk geworsteld met hoe en óf ik als dj verder moest. Op Instagram zag ik mijn ‘collega’ dj’s voorbijkomen, de één leek nog succesvoller dan de ander. Dat frustreerde me enorm, omdat ik het idee had dat er bij mij nog niet echt schot in de zaak zat. Terwijl ik ook gewoon in kroegen en discotheken draaide, voelde ik dan toch een soort afgunst, jaloezie misschien zelfs wel. Terwijl ik wéét dat het op Instagram allemaal schone schijn is, een grote show van: ‘kijk mij eens lekker tof doen’.”

Ik besloot me alleen nog te richten op dingen die ík tof vond

“Toen ging ik bij mezelf te rade: waarom zou ik hier aan meedoen? Dit is toch niet waarom ik met dj’en ben begonnen? Ik besloot me alleen nog te richten op dingen die ík tof vond en waar ik intens gelukkig van werd. Niet zomaar meer in iedere kroeg of op ieder feest draaien, maar dichter bij mezelf blijven. Ik produceerde weer veel meer eigen muziek en de laatste twee jaar heb ik mezelf daar in teruggevonden.”

“Dat is voor mij het belangrijkste: de liefde en passie voor muziek. Het gaat niet om likes, volgers of mooie plaatjes. Het gaat om wat ík voel bij de dingen die ik maak, en zolang ik daar trouw aan blijf maakt het me niet uit wie dat wel of niet tof vindt.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Heeft de ontwikkeling als artiest ook je persoonlijke ontwikkeling beïnvloed?

“Ik denk dat ik, ook omdat ik ouder ben geworden, anders naar de wereld om me heen ben gaan kijken. Ik heb het idee dat ik veel meer liefde voel, voor mijn vrienden, mijn familie, maar ook voor de muziek. Toen ik net begon was ik vooral bezig met een grote, beroemde artiest worden, terwijl ik nu inzie dat het enige wat telt de liefde is. Liefde voor elkaar, liefde voor muziek en liefde voor de wereld.”

“Als ik met muziek in aanraking kom, of dat nou in de studio is of wanneer ik zelf op een festival sta, vergeet ik alle dagelijkse problemen en is de muziek het enige dat ertoe doet. Ik denk dat dat mijn ontwikkeling is geweest, zowel als artiest als mens: ik voel meer liefde om me heen.”

 

Wat is je mooiste gig ooit?

“In Tilburg worden ééns in de zoveel tijd min of meer illegale studentenraves georganiseerd. Dan worden de ramen afgeplakt, speakers aangesloten en is het gewoon een hele avond vlammen. Ik heb daar regelmatig af mogen sluiten, in die zwetende hokken. Heerlijk is dat, tot 6:00, 7:00 uur in de ochtend met zijn allen blijven dansen.”

“Vorig jaar rond deze tijd stond ik op Prilpop Festival, dat was ook fantastisch. Mijn broer, mijn vader en mijn moeder waren er toen ook bij, dat was geweldig. Fijn om hen eens te kunnen laten zien wat ik precies doe.”

 

Wat zijn je favoriete genres naast je eigen stijl(en)?

“Ik luister zelf graag naar de Antwerpse Tourist LeMC, de hiphopkoning van België. Het is geen techno, maar ik kan er goed naar luisteren.”

Joris Voorn is de voornaamste reden waarom ik techno ben gaan luisteren

Samuel Dictus

Liever een groot festival of kleine club?

“Kleine club. Die intimiteit van zo’n bezwete ruimte overtreft niets. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik weinig ervaring heb met echt grote festivals, dus is deze vraag lastig te beantwoorden.”

 

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Joris Voorn is de voornaamste reden waarom ik techno ben gaan luisteren. Zijn tracks zijn zo ontzettend gevarieerd. Van tech house naar ambient naar electro: hij doet alles door elkaar. Ik vind dat ontzettend knap.”

“Qua live performance geniet ik ontzettend van KiNK. Hij straalt tijdens zijn optreden echt plezier uit, bijna altijd heeft hij een lach op zijn gezicht. Dat vind ik prachtig, je voelt de liefde voor zijn vak. Die euforie, dat pure genot, dat is voor mij de essentie van muziek.”

 

Ga je zelf nog veel uit of bezoek je festivals/clubnights?

“Ik ben zelf nog regelmatig in het veld te vinden ja, samen met mijn vrienden uit Zundert. Die gasten zijn allemaal echte ravers en net als ik verknocht aan het technogenre. Het is even afwachten wanneer we weer mogen, maar het liefst gaan we naar festivals als Awakenings of Into The Woods. Het zijn grotere festivals, maar de muziek is daar gewoon ongekend goed. De sets, de soundsystems, alles klopt.”

 

Heb je nog een ultieme droom of concrete ambitie?

“Zolang als ik kan wil ik muziek blijven maken. Welk genre, op welke schaal of op welk podium maakt me geen zak uit: ik móet muziek maken, anders word ik dood- en doodongelukkig.”

 


 

Samuel Dictus

Facebook

Instagram

 

 

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Alles over ADE 2021

Klik hier en blijf op de hoogte

Gerelateerd

Festival De Unie is de nieuwe house- en techno-traktatie van 013 Tilburg

Het outdoor seizoen mag dan voorbij zijn, dat wil niet zeggen dat de koudere maanden geen (indoor) festivals herbergen....

Extrema Extra: Ouderwets genieten op het grootste festival der Lage Landen in 2021

Het Belgische festival Extrema Extra trok afgelopen weekend bijna 60.000 bezoekers naar Houthalen-Helchteren. Daarmee werd het onverwacht het grootste...