woensdag, december 6, 2023

Aus Berlin Festival 2018 duikt diep de onderwereld in (video)

-

Home » Biki90 » Aus Berlin Festival 2018 duikt diep de onderwereld in (video)

Tijdens Aus Berlin Festival, zaterdag 24 november in de Tilburgse Spoorzone, staan alle zintuigen weer op scherp. De Berliner Unterwelten staan dit keer centraal. Voor één dag waan je je in een heuse schuilkelder. In de Koepelhal zorgt het indoor festival naast avontuurlijke urban exploring ook voor een onvervalste Berliner line-up. Kijk hoe onze correspondent Silvana vast onderdook in Berlijn en lees onder de video meer over Aus Berlin Festival en het thema van dit jaar. 

 

Een geheime pre-party voor 150 partypeople en uitverkochte early bird-tickets kondigden afgelopen weken andermaal een mooie editie van Aus Berlin Festival aan. Drie intieme podia laten je zaterdag 24 november de hele middag en avond ronddwalen in de avontuurlijke ruimtes van de Koepelhal, geïnspireerd op de Berliner Unterwelten.

Aan Berlijnse top-house en -techno ondertussen geen gebrek. Onder meer Answer Code Request, Man Power en Baikal sieren de line-up.

Beleving

Het belevingsniveau staat hoog in het vaandel bij Aus Berlin. Vorig jaar draaide alles rond het thema spionage, gelinkt aan de Berlijnse Teufelsberg. ‘Urbex’ (urban exploring), een vast gegeven op het festival, wordt dit jaar gekoppeld aan het schuilkelderstelsel onder de Duitse hoofdstad.

“Je kunt verdwalen, objecten beklimmen en komt binnen met een excentrieke entree”, aldus de organisatie. “We stropen de mouwen op om het verhaal kloppend te maken en die beleving zo uniek mogelijk te maken. Details moeten kloppen, dat is belangrijk.”

De schuilbunkers

Berliner Unterwelten stamt uit 1928. De gangen en kelders zijn aanvankelijk bedoeld voor de metro, maar blijven ongebruikt en raken vergeten. Nazi’s maken er tijdens de Tweede Wereldoorlog dankbaar gebruik van en gebruiken ze als schuilbunkers.

Ook de Berlijnse bevolking vindt er beschutting voor alle bombardementen van de Britten en Amerikanen. Maar liefst 460 keer (tussen zomer 1940 en lente 1945) is het noodzakelijk om in de bunkers te verblijven.

Koude Oorlog

Ook tijdens de daaropvolgende Koude Oorlog wordt de Unterwelten gereserveerd als schuilplaats, mocht de Derde Wereldoorlog ooit uitbreken. Gelukkig is het daar nooit van gekomen.

Ondertussen worden de bunkers en gangen in 1980 nog wel gerenoveerd. Gezien de gespannen situatie in Europa wil Berlijn voorbereid zijn op een nucleaire of chemische aanval.


Volg TIOH op Facebook:


Als in 1989 de Muur valt, gebeurt echter precies het tegenovergestelde in Berlijn. Een golf van vrede, liefde en vrijheid spoelt over de Duitse hoofdstad heen.

Veel van de massieve, robuuste communistische gebouwen zoals fabrieken en energiecentrales komen leeg te staan. Kunstenaars en andere creatieven nemen er bezit van, net als de ontluikende clubscene. Toen was het urban exploring avant la lettre, maar anno 2018 kun je dat nog steeds in Berlijn.

En nu dus ook in Tilburg, waar in de organisatie van Aus Berlin Festival een groep Berlijnfans verenigd is. Aan alle online uitingen voel je dat details de doorslag gaan geven. Nu het evenement dichtbij komt, wordt alles steeds tastbaarder. De video laat smalle gangen zien, roept direct een avontuurlijk gevoel op en je vangt een glimp op van de rauwe locatie.

Terwijl je een teug neemt van Berlijns bier of Fritz Cola kun je uiteraard ook genieten van de sets van een aantal mooie Berliner headliners. Naast genoemde artiesten staat ook Marcus Worgull geprogrammeerd, bekend van het Berliner toplabel Innervisions. Inland is weliswaar een Britse dj/producer, maar heeft zijn basis als chef van het Counterchange-label ook in de Duitse hoofdstad.

Van eigen Brabantse bakermat komen Mees Salomé, Tunnelvisions (foto onder) en The Engine. Laatstgenoemden tipten wij eerder in onze rubriek ScoutCast.

Nog 4 keer Aus Berlin

Dit jaar overslaan vermindert je kansen om een Aus Berlin-ervaring aanzienlijk. Onlangs maakte het festival tot verrassing van velen bekend dat het nog maar 4 keer plaatsvindt.

“We hebben met Aus Berlin één groot verhaal te vertellen en daar hebben we nog vier jaar voor nodig”, aldus hoofdorganisator Joep van Gorp. “Wanneer dit verhaal eindigt, betekent dat ook het einde van het festival.”


Aus Berlin Festival 2018

Zaterdag 24 november, 13:00-1:00 uur, Koepelhal Tilburg. Check de website van Aus Berlin voor tickets en meer informatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...