Elektronische muziek ontwikkelt zich continu, zelfs in tijden van een wereldwijde pandemie. Sterker nog: vele crises hebben in het verleden al een nieuwe sound voortgebracht in de popmuziek, signaleerden wij aan het begin van de coronacrisis. Nieuwe artiesten staan op, andere genres worden toonaangevend, en nieuwe stromingen en subgenres zien het daglicht. Zo zetten vrienden en collega’s David Guetta en MORTEN de afgelopen jaren een eigen sound op de kaart: Future Rave. Na een aarzelende ontvangst lijkt het grote publiek nu klaar voor deze mix van mainstream dance en underground stijlen.

Hoofdfoto: Instagram MORTEN

Denk van hem wat je wil, David Guetta loopt al een hele poos mee in de dance. Nu kennen we de Fransman wellicht als EDM-kanon, ooit pionierde hij in eigen land als underground house- en disco-dj. Later zette hij, doorbouwend op de Dirty Dutch-sound, eigenhandig de scene op z’n kop door house- en popmuziek te combineren.

In 2009 brak Guetta wereldwijd door met zijn album One Love – waar nummers op stonden als ‘When Love Takes Over’en ‘Sexy Bitch’. Het markeerde de definitieve doorbraak van ‘Electronic Dance Music’ in de VS. De grootste muziekmarkt ter wereld, daar waar house nota bene ooit ontstond.

David Guetta
David Guetta

En nu dus Future Rave, in vereende krachten met de Deense dj en producer Morten Breum, alias MORTEN. In 2008 brak hij in eigen land door met een remix van het nummer ‘Højere Vildere’.Dit is een samenwerking met landgenoot Rune RK, die later als Kölsch zou uitgroeien tot een grote naam binnen de techno-scene. Drie jaar later vertrok hij naar Los Angeles in de Verenigde Staten om een internationale muziekcarrière na te jagen.

Samenwerking

In een interview met Danmarks Radio vertelde Breum over de eerste ontmoeting met Guetta en over hoe hun samenwerking tot stand gekomen is. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst op Tomorrowland in 2013. Ze zouden elkaar daarná nog veel vaker treffen: op de festivals waar ze beiden stonden, maar ook op de sportschool in Los Angeles waar zij beiden lid waren. Toch gingen er nog een aantal jaren overheen voordat de twee echt samen de studio indoken.

In 2019 vloog Breum naar Miami waar hij een afspraak had met Guetta. Op zijn telefoon een eerste opzetje voor een nieuwe track die hij dolgraag wilde laten horen. Samen gingen ze naar de sportschool van het hotel waar ze voor het eerst samen naar de track luisterden. Toen de Deen thuiskwam na hun sessie in de gym, kreeg hij bericht van Guetta: ”Hé, stuur me dat nummer nog een keer.”

“Het is nog steeds EDM, maar met veel meer emotie”

Morten Breum, alias MORTEN

Nadat Morten zijn eerste opzet voor een nieuwe track had laten horen, besloot David om dit nieuwe nummer een aantal dagen later live te spelen op dé mainstage van Ultra Music Festival in Miami, een van de grootste festivals ter wereld op het gebied van elektronische dance muziek. Die zomer bracht het duo hun eerste samenwerking ‘Never Be Alone’, met de vocalen van Aloe Blacc.

Future Rave

Het duo doopte hun sound ‘Future Rave’, omdat het hun visie op de toekomst van elektronische dansmuziek weerspiegelt: fris en vernieuwend.

Zowel Guetta als MORTEN zijn enerzijds groot fan van de mainstage EDM en daarnaast ook van de underground. Met hun sound wil het duo de beste elementen uit beide scenes naar boven halen. Future Rave heeft de energie en de hooks van EDM, de ‘cool factor’ van techno en de emotie van trance en (future) house, motiveerden ze tegenover EDM Tunes.

Guetta: “We werden geïnspireerd door het gevoel van een rave die sexy zou zijn, en een rave die house zou zijn, iets dat mensen nog nooit eerder hoorden.” Breum: “Het is nog steeds EDM, maar met veel meer emotie.”

Première van Never Be Alone door David Guetta op Ultra Music Festival in Miami.

Het duurde echter even voordat Future Rave aansloeg bij de massa. Guetta stuurde ‘Never Be Alone’ naar diverse collega-dj’s en verwachtte veel geweldige respons, vertelde hij aan We Rave You. “Maar zelfs mijn vrienden hadden zoiets van: ‘Ehm, bedankt voor het verzenden’. En ik dacht: ligt dat nou aan mij?” Het herinnerde Guetta eraan dat vernieuwende ideeën niet van de één op de andere dag overgenomen worden.

Pas tijdens het Amsterdam Music Festival, oktober 2019, werd de sound voor het eerst herkend en gewaardeerd door de fans en de industrie. Normaal gesproken draaide Guetta op AMF altijd popsongs maar dit keer trakteerde hij een tot de nok toe gevulde Johan Cruijff Arena op nieuw en exclusief Future Rave-materiaal. 

Guetta: “Tiësto trad op na mij. Toen ik van het podium kwam zei hij: ‘Dat was echt heel indrukwekkend, gefeliciteerd met de set!'” Niet alleen collega’s, ook het publiek raakte enthousiast. Future Rave werd eindelijk omarmd door de community.

United at Home

Een paar maanden later ging de gehele wereld op slot door de corona-pandemie. Een drama voor de dance-industrie en de tourschema’s van dj’s, maar het gaf Guetta en MORTEN wel de tijd om meer nieuwe muziek te produceren.

Daarnaast zette de Fransman een eigen livestream op: United at Home. Een unieke gelegenheid om nieuwe producties aan de wereld te laten horen, maar ook om geld op te halen voor organisaties die COVID-noodhulp boden. De 4 uitbundige liveshows, onder meer opgenomen op een wolkenkrabber in New York en naast het Louvre in Parijs, trokken 75 miljoen kijkers en haalden 2 miljoen euro op.

Nieuwe nummer 1 dj van de wereld

In 2020 heroverde David Guetta de eerste plek in de DJ Mag Top 100. In de discutabele maar nog altijd invloedrijke ranking van het Britse magazine hield hij artiesten als Dimitri Vegas & Like Mike en Martin Garrix achter zich. Volgens Guetta zelf heeft Future Rave hier een grote invloed op gehad, zei hij tegen DJ Mag:

“Dat ik nu deze beloning krijg voor mijn nieuwe koers, voelt misschien zelfs nog beter dan de eerste keer dat ik nummer 1 werd. Wat interessant is, is dat ik de eerste keer won vanwege het ‘commercialiseren’ van onze scene, en deze keer won ik om de tegenovergestelde reden.”

Future Rave wordt ondertussen ook aardig opgepikt door andere artiesten. Een landgenoot die goed op weg is om naam te gaan maken in de Future Rave-scene is de 21 jarige dj/producer Justus. Hij kreeg al support van grote artiesten als Afrojack, Lucas & Steve en Sander van Doorn. Inmiddels heeft hij met een rave-edit van zijn eigen nummer ‘Meant To Be’ zichzelf ook in de kijker gespeeld bij David Guetta en MORTEN.

Zij zelf hebben ondertussen ‘Impossible‘ uitgebracht op het label van Tiësto, Musical Freedom. Naast de productie van het duo bevat deze plaat vocalen van singer-songwriter John Martin. Hij is onder meer de zanger van ‘Save The World’ en ‘Don’t You Worry Child’ van de Swedish House Maffia en ‘Reload’ van Sebastian Ingrosso. In de eerste week na de release werd ‘Impossible’ maar liefst meer dan 2,5 miljoen keer gestreamd op Spotify.

Future of Future Rave

Hoe ziet de toekomst voor Future Rave er uit? De teller van David Guetta en MORTEN staat sinds hun eerste release al op 12 uitgebrachte tracks waaronder een eigen EP (New Rave). En na elke nieuwe single wordt de spanning alsmaar groter en groter.

Gevestigde artiesten, maar ook nieuwe talenten zijn al geïnspireerd geraakt door Future Rave; zo hoor je de sound bijvoorbeeld terugkomen in de track ‘Burning’ van Nicky Romero en in het nummer ‘Pleasure Or Pain’ van Kryder. Maar ook opkomende acts zoals het Franse duo HEADER met ‘Renaissance’ en de Russische dj- en producer Retrika met ‘Dark Space’ hebben het genre inmiddels ontdekt.

Deze nummers en vele andere muziek is terug te beluisteren in de eigen playlist van David Guetta en MORTEN op Spotify: Future Rave 2021. Naast muziek hebben de twee ook een eigen Future Rave-kledinglijn en een Instagrampagina waar het duo hun fans op de hoogte houdt van het laatste nieuws.

Het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat de populariteit en de waardering voor het genre alleen nog maar zal gaan toenemen.


Future Rave playlist