dinsdag, oktober 3, 2023

De Nacht Staat Op: Veel clubs zaterdag open, maar wordt er gehandhaafd?

-

Home » Nieuws » De Nacht Staat Op: Veel clubs zaterdag open, maar wordt er gehandhaafd?

Nog minder dan één week en de nachtcultuur neemt het heft weer in eigen handen. Clubs door het gehele land openen zaterdag uit protest vanaf 21:00 hun deuren in het kader van De Nacht Staat Op, of het nou mag of niet. Veel steden zijn van plan dit ook niet bij één nacht te laten. 

De tijd voor ongehoorzaamheid is aangebroken, zaterdag 12 februari. “We vragen bezoekers wel om een coronatoegangsbewijs, we zetten niet volledig onze hakken in het zand”, aldus initiator Pieter de Kroon tegenover 3voor12.

Een week geleden werd De Nacht Staat Op gelanceerd, inmiddels is deze ruim omarmd door de nachtcultuur. (Zie onderaan dit artikel een overzicht van clubs en podia die hun deuren openen.)

De-Nacht-Staat-Op

Handhaving

Er gaat gehandhaafd worden, maakte minister Micky Adriaansens van Economische Zaken duidelijk als antwoord op De Nacht Staat Op. “Regels zijn regels”, zei ze tegenover De Telegraaf. De clubs zijn met de minister in gesprek gegaan, maar dit heeft niets opgeleverd.

Niet iedere gemeente staat er zo stellig in. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg zegt zich eerst te willen ‘laten informeren’ en daarna pas ‘te beraden’ op hoe het verder moet.

Meerdere gemeentes sluiten zich hierbij aan. “Iedereen wil open, maar het is niet zeker of iedereen hier dezelfde bedoeling in heeft. In Amsterdam, waar het idee is ontstaan, willen ze na 12 februari bijvoorbeeld niet meer dicht. Hier kijken we het nog even aan,” aldus de Eindhovense nachtburgemeester Siem Nozza tegenover Omroep Brabant. De echte burgemeester van zijn stad, Jorritsma, heeft inmiddels laten weten met alle lokale clubs in gesprek te willen gaan.

Niet bang, gewoon open

De clubs weten wat hen wellicht te wachten staat, maar deinzen zeker niet terug. “Laat ze maar met een boete komen, die kan ik toch niet betalen”, vertelt eigenaar Thomas van Kooten van N8club tegenover Omroep Brabant.

Andere clubs gaan met goede moed zaterdagavond tegemoet. Voor Poing in Rotterdam zijn er geen twijfels. “Ik kreeg direct appjes van medewerkers en dj’s dat ze staan te popelen om mee te doen. Dit is het juiste moment. We gaan pas dicht als de winkels open gaan’’, lacht woordvoerder Kris de Leeuw tegenover RTL Nieuws.

Maar wat als er gehandhaafd wordt? “Tja, we zullen zien. Aboutaleb heeft wel eens bij ons gedanst, laten we hopen dat hij er voor open staat.”

De Nacht Staat Op: Deelnemende locaties*

Amsterdam
Bitterzoet
Chicago Social Club
Disco Dolly
Escape
Ijland
Lovelee
Maïa
Marktkantine
Melkweg
Paradiso
RADION
Club Nyx
Olivia
Panama
Sexyland
Shelter
Radio Radio
Westerunie 

Rotterdam
Perron
Poing
Toffler

Utrecht
Ekko
De Helling

Eindhoven
LAB-1
HAVEN
Subbar

Tilburg
Hall of Fame
Poppodium 013 – In samenwerking met PKHS, Gin Frizz, Club Smederij Studio Bangana, Daisy & De Nachtzuster

Breda
Cue Breda

Maastricht
Complex (hoofdfoto)

* Mis je nog een locatie? Laat het ons weten via de comments op onze socials.Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Lotte Snepvangers
Lotte Snepvangers
Lotte is een studente Communicatie met een journalistieke achtergrond. Vanwege haar liefde voor techno, deep house en psytrance is ze vaak op raves te vinden. Deze liefde vertaalt ze graag door naar content die met haar favoriete genres te maken heeft.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...