Overleden techno-pionier Lady Aïda regisseerde zelfs haar laatste, postume gig

-

Home » Nieuws » Overleden techno-pionier Lady Aïda regisseerde zelfs haar laatste, postume gig

De Eindhovense dj Lady Aïda is overleden. Ze overleed op 63-jarige leeftijd, na een kort ziekbed, aan borstkanker. In aanloop naar haar dood werkte ze in het geheim aan een bijzonder ‘afscheidsoptreden’ in de vorm van een kunstproject. Op maandag 4 oktober is ‘Release, Receive, Return’ voor iedereen te volgen via een livestream.

“Ze had het graag langer uitgesteld, toch leefde ze erg naar dit moment toe. Dit moment, waarvan haar laatste zucht niet het einde, maar het startsein is. Want natuurlijk kiest Aïda ook bij het onontkoombare voor de rebellie.”

Aldus de tekst van de eventpage van de ‘laatste gig’ van Lady Aïda. Tijdens de afscheidsceremonie, maandag, wordt haar ‘laatste release’ werkelijkheid. Een kunstwerk voor Eindhoven, de stad waar ze zo van hield.

Lady Aida
Lady Aïda in de Eindhovense club Funki Bizniz, jaren ’90

Pionier

Aïda Spaninks, zoals Lady Aïda volgens haar paspoort heette, gold als een pionier in de Nederlandse techno-scene. Net als stadgenoot Miss Djax groeide ze zelfs uit tot een van ’s werelds eerste vrouwelijke boegbeelden in de dance.

Spaninks werd geboren in Diessen maar groeide op in Eindhoven. Geïnspireerd door onder meer de Belgische dance-scene begon ze te draaien in clubs als Sands, aan het Stratumseind.

Techno

Techno werd haar religie. Lady Aïda onderhield, net als Miss Djax, stevige banden met artiesten uit Detroit, de bakermat van het genre.

Begin jaren ’90 kreeg ze haar eigen clubavond in de Effenaar. Fluid zou een van de langst lopende techno-concepten van Nederland worden. Tal van internationale, vaak bevriende headliners kwamen naar Eindhoven. Onder wie Jeff Mills (hier ons interview met Aïda over hem), Rolando en Robert Hood. Zelf draaide Lady Aïda op tal van grote feesten en festivals, zoals Lowlands.

Yoga

De laatste jaren zette Lady Aïda op een lager pitje, om zich toe te leggen op het verzorgen van yogalessen. Wel gaf ze nog regelmatig dj-cursussen.

TIOH-hoofdredacteur Mark van Bergen had de afgelopen 20 jaar vele interviews met de Eindhovense techno-pionier. Volgens hem verliest de Nederlandse dance ‘een groot boegbeeld en een markant mens’. Voor de camera van het ED, waarvoor Mark haar vroeger zelf zo vaak interviewde, vertelde hij deze week meer over Aïda’s persoon en artistieke invloed.

Spaninks liet weinig mogelijkheden onbenut om haar liefde voor en connectie met Eindhoven in de openbaarheid te uiten. “Net als in Detroit hebben de mensen hier van oudsher een band met machines”, zegt ze in het boek ‘Dutch Dance’. “Daarnaast leeft hier ook de doe-het-zelf-mentaliteit van een stad als Detroit.”

Afscheid Lady Aïda: nog een keer knallen

Op 3voor12 verzorgde Lady Aïda jarenlang een (vaak gepeperde) weblog, Rebelbass. Het muziekplatform meldt maandagavond dat oud-medewerker Ron van der Sterren in april van dit jaar door haar werd benaderd met het slechte nieuws dat ze uitbehandeld was. En dat ze nog één keer iets wilde doen.

Lady Aida

“‘We gaan niet zielig lopen doen’, zei ze”, aldus Van der Sterren. “‘Daar krijg ik geen energie van’. Zo was ze op elke afspraak. Knallen, hoe krijgen we dit voor elkaar.”

Release, Receive, Return

Het resulteert in een kunstproject dat 4 oktober, bij het afscheid in Eindhoven, ten doop gehouden zal worden. De afscheidsceremonie genaamd, ‘Release, Receive, Return’, zal openbaar plaatsvinden bij de Effenaar. De eventpage vind je hier.

Voor wie online aanwezig wil zijn bij de onthulling van het kunstwerk, kan de livestream volgen via de website van Aïda’s stichting Rebelbass. De ceremonie vindt op 4 oktober plaats van 13:30 tot 16:30 uur.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in oktober 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in september 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...