donderdag, februari 2, 2023

Arcade Eindhoven verbreedt horizon: meer stijlen en collectieven

-

Home » Genres » House » Arcade Eindhoven verbreedt horizon: meer stijlen en collectieven

Met een nieuwe programmeur (Tim Schellekens), een aangepaste muzikale koers en een verbeterde club trekt Arcade in Eindhoven vol goede moed het nieuwe seizoen in.

Club Arcade
Foto: Gijs de Boer

Over de achtergronden van zijn aanstelling als programmeur bij club Arcade in Eindhoven wil hij niet veel meer kwijt. Ja, er was wat gedoe binnen de organisatie, maar Tim Schellekens wil nu vooral vooruit kijken.

Geen geheim is dat het in de zomermaanden lastig is voor danceclubs, zegt hij. Want natuurlijk wordt ook bij Arcade de ‘enorme vloedgolf aan festivalgeweld’ gevoeld die in de zachte en warme maanden over ons land trekt. “Logisch. Wanneer je kunt kiezen tussen dansen onder de zon of ’s nachts onder een dak, kies je toch snel voor een festival.”

Toch kwam Arcade volgens de nieuwe programmeur relatief goed door het festivalseizoen. De club maakte van de nood dan ook maar een deugd. De grote zaal ging dicht voor onderhoud (het geluid werd opgekrikt met een vierpuntsopstelling), er werd een website opgetuigd en er kwam een fraai eigen strandje annex terras, dat voor aardig wat aanloop zorgde op het Stratumseind. “Als die lijn doorzet, belooft dat veel goeds.”

Wat in de Randstad kan, moet in Eindhoven ook kunnen

5 september wordt alvast een goede graadmeter. Bij wijze van seizoensstart wordt de grote zaal heropend met een set van onder meer William Kouam Djoko, voormalig resident in de inmiddels gesloten club Trouw in Amsterdam. Ook Tilburger Lucky Done Gone is van de partij.

Brabantse scene in bloei

Schellekens is opgeleid tot grafisch ontwerper, maar is zich steeds meer richting muziek gaan bewegen. Hij is een van de drijvende krachten achter het collectief Spatial in Den Bosch, de stad waar hij oorspronkelijk vandaan komt, en is actief als dj en producer (Hekkla).

Arcade Beach
Arcade Beach

De glorietijden van het discotheken- en clubtijdperk mogen dan voorbij zijn, Schellekens gelooft nog altijd in een vaste plek waar ieder weekend ‘kwalitatieve house en techno’ wordt geprogrammeerd. “Die scene staat in Brabant echt in bloei. Er zijn veel collectieven en liefhebbers. Wat in de Randstad kan, moet in Eindhoven ook kunnen.”

Al blijven de beperkte openingstijden in het zuiden een belemmerende factor. “Tot nu toe heb ik me hier nog niet mee bemoeid, maar ik ga me zeker hard maken voor verruiming. Zeker als straks het nachtnet in Brabant op zijn gat komt te liggen.”

Meer collectieven en alternatieve stijlen

Met de komst van Schellekens gaat Club Arcade zijn horizon vanaf het nieuwe clubseizoen verbreden. Er komen meer avonden die verzorgd worden door collectieven (All Electronic Music, Shit Is Bangin’, Content, Tanzbar), waarbij ook naar de andere Brabantse steden wordt gekeken.

Club Ardade
Foto: Tom Doms

 

En er komt ruimte voor alternatieve, ‘ondervertegenwoordigde’ dancestijlen, zoals bass, hiphop en dubstep. Schellekens: “Want anders dan vaak beweerd wordt, is een genre als dubstep echt nog niet dood.”

De lat blijft wel hoog liggen, verzekert de programmeur. “We laten ons niet hoereren door zomaar het volgende clubje enthousiaste partyfans. We zoeken geen collectieven die eenmalig een feestje willen droppen, maar ondernemers die verder kijken en aan een reeks willen bouwen.”

 

Meer komende events in Arcade in onze party-agenda of op de Facebook-pagina van de club

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...