maandag, maart 4, 2024

COLUMN DENIS DOELAND: wat opvalt in de Dance Festival Monitor

-

Home » Uncategorized » COLUMN DENIS DOELAND: wat opvalt in de Dance Festival Monitor

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Dit keer schrijft hij over de cijfers van het derde kwartaal van de Dance Festival Monitor 2017. 

door Denis Doeland

De festivalmarkt blijft qua aantal in 2017 groeien ondanks dat de groei van het aantal dancefestivals in het derde kwartaal stagneerde. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 nam het aantal festivals zelfs iets af. Van 107 naar 101. Zo blijkt uit de Dance Festival Monitor 2017. Welke zaken vielen nog meer op in de monitor?

Ticketprijs

Het derde kwartaal heeft net als vorig jaar de duurste reguliere prijzen. De prijs van een gemiddeld regulier ticket is wederom gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde de prijs met 9 procent van zo’n 42 naar 38 euro. De early bird prijs steeg lichtelijk van 26 naar 27 euro. Weekendtickets stegen ook in prijs. Verder werd minder early bird korting gegeven bij deze tickets.

Dance Festival Monitor 2017 - Q3.002

Tegelijkertijd met de daling van de reguliere ticketprijs dalen de servicekosten nog steeds. Een en ander lijkt inherent te zijn aan de daling van de ticketprijs. Minder festivals waren uitverkocht. Het aantal daalde met 5 procent. Daartegenover werden minder festivals geannuleerd.

Verschuivingen

Opvallend zijn verschuivingen in de segmenten. Het aantal meerdaagse festivals nam af. Een daling van 17 procent vergeleken met vorig jaar.


Volg TIOH op Facebook


Er is nog een andere in het oog springende verschuiving. In het segment festivals tot en met 5000 bezoekers is een groei van 23 procent te zien. Dat ging ten koste van het aantal festivals in het 20.000 plus segment. Er werden meer feestjes met een capaciteit tot 5000 bezoekers georganiseerd. En minder echte ‘grote’ festivals. De segmenten van 5000 tot 10.000 en 10.000 tot 20.000 bezoekers bleven nagenoeg gelijk.

Andere zichtbare effecten

Twee andere grote effecten zijn in de monitor al zichtbaar. Het effect van Koningsdag en Amsterdam Dance Event. Het aantal festivals rondom deze evenementen zijn significant toegenomen.

Koningsdag telde 31 procent meer festivals en ADE bijna 42 procent meer festivals. Zij hebben een zeer grote bijdrage aan het totale aantal feestjes dat wordt gegeven. De ticketprijs tijdens Amsterdam Dance Event is met 1 procent gedaald. Het aantal feestjes van enige betekenis dat tijdens ADE wordt georganiseerd steeg tot 190.

Verwachting

Voor het derde achtereenvolgende kwartaal is een prijsdaling zichtbaar. Naar verwachting zal de prijs van een regulier ticket nog iets dalen in het vierde kwartaal. De prijs van weekendtickets nam in het derde kwartaal toe. Net als in de twee voorgaande kwartalen.

Het is de verwachting dat het aantal dancefestivals eind 2017 rond de 450 zal gaan uitkomen. Een stijging van bijna 14 procent als de groei doorzet. Ondanks deze groei is de verwachting dat de omzet van de markt zal dalen.

Dance Festival Monitor 2017 - Q3.003


Dance Festival Monitor 2017

Dank aan Rosa van den Hoven van Fanalists voor de data support. Wil je als organisator weten of jouw festival meetelt voor de Dance Festival Monitor 2017? Neem dan contact op met rosa.vandenhoven@fanalists.com.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...