woensdag, september 28, 2022

Festivals worstelen met groot personeelstekort: help jij mee?

-

Home » Nieuws » Festivals worstelen met groot personeelstekort: help jij mee?

De festivalzomer komt gelukkig steeds dichterbij. Eindelijk mogen we weer. Maar in de slipstream van dat verdomde virus hangt nu een andere donkere wolk boven de organisatoren: een enorm personeelstekort. Velen worstelen nog met de vraag wie de stages opbouwt of de biertjes tapt. Festivalorganisaties plaatsen de ene na de andere crew-oproep, online en op borden langs de weg. Voor danceliefhebbers die altijd al eens wilden weten hoe het is om achter de schermen te werken, is het dé kans om te grijpen.

Door de coronacrisis zijn in twee jaar ontzettend veel professionals ontslagen of naar andere branches vertrokken, zoals flitsbezorging of GGD. Vooral stagebouwers, technici, beveiligers en medisch personeel zijn harder nodig dan ooit tevoren. Dit zijn beroepen die voornamelijk door professionals worden uitgevoerd. Vrijwilligers worden meestal ingezet bij het scannen van tickets en achter de bar. Helaas komen veel festivals daar ook nog handjes tekort.

>>> Zie ook: Festivalseizoen 2022: Optimisme onder organisatoren, wel zorgen over personeel en kosten

Personeelstekort I

Oproep

Organisaties zijn momenteel druk op zoek naar nieuwe vrijwilligers en medewerkers. Intents Festival plaatste begin deze maand via hun socials een oproep. Het festival zoekt voor het laatste weekend van mei nog gedreven barmedewerkers.

Naast oproepjes op Instagram en Facebook zijn er andere grote initiatieven. Zo hebben ID&T en MOJO eigen websites opgezet waar je vacatures kunt vinden voor leuke en interessante klussen deze zomer. Deze grote organisaties hebben jaarlijks duizenden mensen nodig op en rond hun evenementen. Denk hierbij aan events als Awakenings, Defqon1, Tomorrowland en Mysteryland. Overigens zoeken ook al deze festivals nog enthousiast personeel.

Uitzendbureau’s voor de evenementenbranche, zoals SOLID, Bas Events en Eventcare helpen de organisaties. Sommigen adverteren zelfs op grote borden langs de weg. Tot annuleringen heeft het personeelstekort vooralsnog niet geleid, maar onder meer Pinkpop liet eerder al doorschemeren dat de gevolgen wel merkbaar kunnen worden.

Personeelstekort II

Jonge professionals

Ook binnen het onderwijs merken ze de enorme vraag naar personeel. TIOH’s eigen Mark van Bergen, die zijn hoofdbetrekking heeft als coördinator van Fontys ACE’s minor Dance Industry, wordt bijna dagelijks door festival-organisatoren benaderd met de vraag of studenten werkervaring op willen doen, al dan niet tegen betaling.

“We werken altijd al veel samen met de beroepspraktijk, maar dit semester merk ik dat vooral evenementen enorm zitten te springen om onze aankomende professionals. Studenten hebben de stages en werkprojecten voor het uitkiezen. Ze kunnen bij wijze van spreken ieder weekend ergens achter de schermen meedraaien, en dat stimuleer ik dan ook volop. We willen de branche graag helpen.”


Wil jij zelf ook helpen?

Dat kan zeker! Via deleukstezomerbaan.nl én festivalbanen.nl zijn er genoeg vacatures te vinden voor jouw perfecte (zomer)baan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep house en minimal. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy en warm genoeg zijn. Hij is altijd op zoek naar nieuwe tracks om zijn afspeellijsten aan te vullen.

Gerelateerd

Bass music tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen!

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...