donderdag, oktober 5, 2023

COLUMN DENIS DOELAND: Competitieve markt

-

Home » Uncategorized » COLUMN DENIS DOELAND: Competitieve markt

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. In een serie van 3 afleveringen staat hij deze weken stil bij de enorme concurrentie in de Nederlandse scene, naar aanleiding van de Dance Festival Monitor 2016.

 

door Denis Doeland

Dat de Nederlandse dancemarkt een competitieve markt voor festivalorganisatoren is dat staat vast. Al eerder vorig jaar gaf ik een tipje van de sluier over de stand van zaken op dat moment.

Maar hoe is het in 2016 nu eigenlijk gegaan? In een serie van 3 posts ontstaat een beeld door data te verzamelen via de diverse digitale kanalen, waaronder social media. In dit eerste deel: een marktschets.

Samen met het team van Fanalists verzamelden we data van iets meer dan 350 dancefestivals. Sommige festivalorganisatoren hebben meerdere edities per jaar van hun festival. Maar filter je de merken er uit dan komt het aantal unieke festivalmerken uit op 300.

Snel leer je dan dat Nederland een overvolle dancefestivalmarkt kent. Er is bijna elke dag een festival als niet verschillende festivals tegelijk op een dag zouden plaatsvinden.

Dance Monitor

Eén dag vs meerdaags

Het overgrote deel – zo’n 70 procent – is een festival dat een dag duurt. Het restant kent 2 dagen of meer. Met een maximum van 5 dagen. Dit is het Amsterdam Music Festival. Tijdens het Amsterdam Dance Event in 2016 werd het gebied rondom de Amsterdam Arena, Ziggo Dome en Heineken Music Hall 5 dagen het domein van dit festival. Van alle festivals was 12 procent een 2-daags, 5 procent een 3-daags en 2 procent een 4-daags.

Tijdens het jaar zijn 6 pieken gedurende het jaar zichtbaar. Rond Koningsdag, de eerste week van juni, de eerste en laatste week van juli, de derde week van oktober tijdens ADE en oud en nieuw.

Dance Monitor

Tickets en servicekosten

Iets meer dan 4 procent van de festivals werd geannuleerd. Eenderde van alle festivals heeft zichzelf als uitverkocht aangemerkt. De gemiddelde ticketprijs was ongeveer 36 euro, in de early bird-verkoop kon je als festivalbezoeker zo’n 33 procent korting verwachten. Een ticket kostte op dat moment gemiddeld 24 euro.

De gemiddelde servicekosten waren zo’n 3,30 euro. Iets meer dan 9 procent van de aanschafprijs. De grote spelers in ticketlandschap zijn Paylogic, Ticketscript, Ticketmaster en Your Ticket Service Provider. Paylogic en Ticketscript leveren voor 60 procent van de festivals zelfstandig de tickets.

Eerder werd vastgesteld dat de festivalbezoeker geen pijl kan trekken op de servicekosten die moeten worden betaald. Het verschil per organisatie is te groot. Zo blijkt ook aan het einde van het jaar. De gratis festivals kennen geen servicekosten. Maar de bandbreedte tussen 0,50 en 5,60 schept nog steeds de nodige ruimte voor debat. Ergens kun je spreken van prijsdiscriminatie.

Plafond bereikt

De rol van het Amsterdam Dance Event is groot. Nu ook de grote spelers zich zijn gaan bemoeien zie je dat bijna 1 op de 5 festivals rond die periode plaatsvindt. Afgelopen jaar werd duidelijk dat het ADE waarschijnlijk wel aan zijn plafond zit.

Dat roept meteen een andere vraag op. Zit het totale festivallandschap niet aan zijn plafond? Met 350 festivals in een jaar zou je denken van wel. Tijd om in het tweede deel te kijken hoeveel bezoekers de festivalmarkt kent.

 


Voetnoot

  • Een aantal jaren begon Rankingz (red. tegenwoordig een benchmark-applicatie van Fanalists) met het monitoren van dancefestivals in Nederland. Eerst vooral op het gebied van social media. Later is steeds meer data toegevoegd. In 2015 werd voor het eerst gewerkt aan de festivalmonitor die in 2016 een eigen dance-variant kent. Een dynamische monitor die elke maand een update met een voorspellend karakter kent.
  • Inmiddels zijn de eerste festivals al op de kalender verschenen. De betrokkenen bij de Dance Festival Monitor zijn zich bewust dat wellicht hier en daar een festival ontbreekt. De definitie van een festival is wat diffuus geworden. Zo worden indoor-evenementen tegenwoordig ook festivals genoemd. De lijst van festivals die in 2016 zijn bekeken kun je hier vinden. Ben je van mening dat een festival ontbreekt vul deze dan hier in.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...