maandag, december 4, 2023

COLUMN DENIS DOELAND: dancefestivals in 2017

-

Home » Puinhoop Kollektiv » COLUMN DENIS DOELAND: dancefestivals in 2017

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Dit keer schrijft hij exclusief voor ons over de eerste bevindingen rond de Dance Festival Monitor 2017. Wat waren in het voorbije jaar de trends en ontwikkelingen op de festivalmarkt?

 

door Denis Doeland

Als het nieuwe jaar is begonnen, jeuken mijn handen om in de data van het voorgaande festivaljaar te duiken. Net als veel anderen ben ik benieuwd hoe het gesteld was met de markt in 2017. Over 2 weken wordt de uiteindelijke Dance Festival Monitor 2017 gepubliceerd. In dit eerste overzicht vind je vast de eerste trends en ontwikkelingen.

Het afgelopen jaar werden 467 festivals georganiseerd en wel door 358 unieke merken. Oftewel: sommige festivals hebben meerdere edities per jaar.

Early birds: 27 procent goedkoper af

De gemiddelde kaartprijs bedroeg iets meer dan 33,- euro voor een regulier ticket. De servicevergoeding voor het kopen van een ticket was gemiddeld iets meer dan 3 euro. De vroege vogels (early birds) betaalden zo’n 27 procent minder dan de reguliere prijs. De kaarten voor de zogenoemde weekenders kostten gemiddeld zo’n 89 euro. Bijna 3 procent van de festivals werd geannuleerd.

Meer dan de helft van de festivals vond buiten plaats. Periodes met veel festivals waren er met name in april en oktober. Denk aan Koningsnacht, Koningsdag en het Amsterdam Dance Event (foto boven, tijdens AMF).

Capaciteit

Dance Festival Monitor 2017

De eerste en tweede week van juli zijn de weekenden met de meeste festivals. Er waren toen respectievelijk 14 en 12 dance-evenementen op een dag. Ook zijn weekenden met 5 tot 6 festivals geen uitzondering meer.

Iets meer dan een kwart van alle dancefestivals was een meerdaags evenement. Er zijn daarbij meer kleine dan grote festivals. De meeste festivals vielen in het segment 1.500 tot 5.000 bezoekers, daarna komen de festivals met 5.000-10.000 bezoekers. Bijna 1 op de 5 festivals heeft meer dan 20.000 bezoekers.


Volg TIOH op Facebook:


De kaarten voor de meeste festivals worden geleverd door Paylogic en Ticketscript. Op ruime afstand is Ticketmaster de derde grootste leverancier van tickets in Nederland.

Noord-Holland en Noord-Brabant tellen de meeste dancefestivals

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht waren (ook in deze volgorde) de steden waar de meeste dance-evenementen plaatsvonden. Ze worden gevolgd door Eindhoven en Breda. Noord-Holland en Noord-Brabant zijn de provincies met de meeste festivals en worden weer gevolgd door Zuid Holland, de nummer drie festival-provincie.

Festivals per provincie

Dance Festival Monitor 2017

Bijna 4 procent van de dancefestivals die het afgelopen jaar plaatsvonden, heeft geen website. Opvallend is dan ook dat alle festivals een Facebookpagina hebben. Een op de vijf festivals heeft geen Instagram-account en 18 procent heeft geen YouTube-kanaal. Op een procent na, maken alle festivals een Facebook-eventpagina.

Een jaar geleden deed ik een aantal voorspellingen, gebaseerd op de data van de Dance Festival Monitor 2016 die toen verscheen. De verwachting was destijds dat in 2017 zo’n 2,8 procent van de festivals zou worden geannuleerd. Het uiteindelijke percentage bleek 2,7 procent te zijn.

Spreiding dancefestivals over 2017

Dance FEstival Monitor 2017

Ook de daling van de kaartprijs was vorig jaar al vrij vroeg zichtbaar en een verdere daling werd voorspeld. De prijs van een regulier ticket daalde uiteindelijk met bijna 8 procent. De verwachting was 13 procent.


Dance Festival Monitor 2017

Over 2 weken wordt de definitieve monitor gepubliceerd. Uiteraard zal ik dan verder alle bevindingen uit de monitor met jullie delen.

(Dank aan Rosa van den Hoven van Fanalists voor de data support. Wil je als organisator weten of jouw festival meetelt voor de Dance Festival Monitor 2017? Neem dan contact op met rosa.vandenhoven@fanalists.com).

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...