vrijdag, februari 23, 2024

COLUMN DENIS DOELAND: markt dancefestivals onder druk (deel 2)

-

Home » Puinhoop Kollektiv » COLUMN DENIS DOELAND: markt dancefestivals onder druk (deel 2)

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. In een tweeluik zoomt hij in op de markt van de dancefestivals, die onder druk ligt. In deel 2: de verwachting voor de rest van van 2017, plus hoe die aantoont hoe moeilijk het wordt voor nieuwe dancefestivals om toe te treden tot de markt. 

 

door Denis Doeland

Zo langzamerhand worden de contouren van de gehele dancefestivalmarkt zichtbaar. We zien zelfs een beeld over 2017 ontstaan. In het vorige deel is gekeken naar het aantal festivals en de prijs. Deze week het aantal bezoekers, de omzet en de verwachting voor de rest van het jaar.

Groei fans, toch daling

Het wordt inmiddels duidelijk, door middel van het meten van gedrag op social media, hoeveel fans de dancefestivalmarkt telt. Het aantal unieke fans dat het eerste halfjaar naar een festival is geweest bedraagt iets meer dan 571.000. Een groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar van 5,5 procent.

Die unieke fans waren afgelopen halfjaar goed voor 1,9 miljoen bezoeken. Het aantal bezoeken steeg met zo’n 23,6 procent. De ticketomzet kwam daarmee voor het eerste halfjaar op 58,5 miljoen euro. Een daling van 0,8 procent, die toe te schrijven is aan de daling van de toegangsprijzen.

Dat het aantal bezoekers die gemiddeld zo’n 3 tot 4 festivals bezoeken iets groeit heeft te maken met de entree van nieuwe leeftijdscategorieën. De zogenaamde ‘All Ages-evenementen’, zoals de shows van Martin Garrix. Een ander effect is de vergrijzing van de markt. Oudere doelgroepen gaan nog steeds 1 of 2 keer per jaar naar een dancefestival. En tot slot zie je het effect van buitenlandse fans die naar Nederlandse festivals gaan. Dit zie je vooral rond het Amsterdam Dance Event.

Dancefestivals

Verwachting 2017

Hoe ziet de rest van het jaar er dan uit en wat staat te gebeuren in de markt? Het is de verwachting dat het aantal festivals met zo’n 25 procent zal toenemen. Het aantal bezoekers zal met zo’n 13 procent groeien. De bezoeken zullen met zo’n 11 procent bijna 4 miljoen bezoeken genereren.

De prijs van een regulier ticket zal met 13 procent dalen. De totale ticketomzet zal naar verwachting met zo’n 1,1 procent afnemen. Het hele volume van de markt, inclusief alle kleinere evenementen, zal met 2,4 procent krimpen.


Volg TIOH op Facebook:


Nieuwkomers streven naar marktaandeel en zorgen voor extra capaciteit. Echter: de ticketprijzen dalen en de kosten worden hoger. Zoals die van de gages van dj’s, een kostenpost die zwaar drukt op de begroting van organisatoren.

Beide effecten hebben een negatief effect op de markt. Nieuwe toetreders tot de markt krijgen te maken met de volgende uitdagingen:

  • Schaalvoordelen: deze zorgen voor een uitdaging. Nieuwkomers worden gedwongen tot entree op de markt op grote schaal of op kleine schaal met hoge kosten als gevolg.
  • Productdifferentiatie: wanneer gevestigde festivals merkbekendheid en loyaliteit van fans genieten, moeten nieuwkomers veel investeren om hier tegenop te boksen.
  • Hoeveelheid benodigd kapitaal: er is enorm veel kapitaal nodig voordat een festival kan worden georganiseerd. Dit levert een grote uitdaging op voor nieuwkomers.
  • Overstapkosten: de eenmalige kosten die organisatoren hebben wanneer ze fans willen laten overgaan naar een ander festival. Wanneer deze kosten heel hoog zijn, wordt het moeilijker om fans over te halen over te stappen naar een nieuw festival.
  • Toegang tot fans: wanneer de logische kanalen (lees: het internet) om fans te bereiken allemaal zijn voorzien door de huidige organisatoren zal het nieuwkomers veel geld en moeite kosten om hun producten in de gangbare verkoopkanalen te distribueren.
  • Beleid van de overheid: gemeenten kunnen toetreding tot de markt beperken of geheel sluiten door maatregelen als het weigeren van vergunningen.

Dancefestivals Monitor - Prognose

Grote risico’s

De concurrentie tussen de huidige organisatoren in de markt is hoog. Er zijn grote strategische risico’s; er staat veel op het spel. Op dit moment zie je weinig differentiatie. Line-ups en decor lijken tegenwoordig veel op elkaar. Om fans naar nieuwe festivals te trekken heeft een organisator hoge overstapkosten.

Tot slot hoge hebben organisatoren hoge vaste lasten en ontbreken gelijkwaardige concurrenten. De marges staan de komende tijd zwaar onder druk. De strijd om marktaandeel zal fel en agressief worden, is mijn verwachting.


Dancefestivals in eerste halfjaar 2017

In het eerste deel ging van dit tweeluik ging Denis Doeland in op dancefestivals in het eerste halfjaar van 2017 vergeleken met een jaar daarvoor. Lees deze column hier.

Voetnoot

De Dance Monitor is een initiatief van DDMCA, Jibe Company en Fanalists. De monitor is tot stand gekomen op basis van data uit verschillende bronnen. Uiteraard kan het zijn dat een festival ontbreekt in de monitor. Gezien het een steekproef betreft, geeft de monitor een goed beeld van de markt. De definitie van een festival is een indoor en/of outdoorevenement. Dank aan Rosa van de Hoven van Fanalists voor de verwerking van de data.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...