maandag, december 4, 2023

COLUMN DENIS DOELAND: Artiest is belangrijke social influencer

-

Home » Joost Toast » COLUMN DENIS DOELAND: Artiest is belangrijke social influencer

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Deze keer legt hij uit dat dance-artiesten voor relatief veel betrokkenheid zorgen op de sociale netwerken.

 

door Denis Doeland

 

Tegenwoordig staan vooral politici bekend ​​om hun gebruik van Twitter. Denk aan Donald Trump en Geert Wilders. Toch benadrukt een recent onderzoek van MusicWatch dat muzikanten de primaire aanjagers zijn van interacties op sociale media. En blijkt dat ze een grote betrokkenheid hebben op social-mediaplatforms. Sterker nog: 9 van de 10 gebruikers op sociale media neemt deel aan muziek- of artiesten-gerelateerde activiteiten op de populairste sociale kanalen.

Belang van muziek

Het onderzoek van MusicWatch benadrukt het belang van muziek voor de sociale platforms. Wat blijkt? 53 procent van de Twitter-gebruikers bekijkt of communiceert met trending topics of wil berichten van vrienden bekijken. Bijna hetzelfde aantal, 51 procent, gebruikt Twitter om updates te volgen van artiesten en bands.

De helft van de Instagram-gebruikers bekijkt berichten van artiesten en bands of bekijkt hun updates. Tweederde van de Snapchat-gebruikers stuurt foto’s of video’s van live-evenementen, waaronder shows, concerten of muziekfestivals.

Muzikanten brengen een geloofwaardigheid die soms ontbreekt in de digitale wereld

Uit de gegevens blijkt dat sociale media een substantiële verrijking zijn voor de muziekindustrie. De muziek zelf is een essentieel ingrediënt voor de conversaties die plaatsvinden op de sociale kanalen. De inhoud van de conversatie blijft door constant nieuwe releases en tour-aankondigingen vaak relevant voor fans. Artiesten leveren een culturele bijdrage en zijn zeer gewaardeerde beïnvloeders (influencers).

De aanhoudende behoefte aan nieuws over favoriete artiesten resulteert in veel betrokkenheid op de platforms. Muzikanten brengen een geloofwaardigheid met zich mee die soms ontbreekt in de digitale wereld.

Column Denis Doeland social influencers

Unieke synergie

Samen zorgen sociale media en de muziekindustrie voor een unieke synergie. Bijna twee op de drie (63 procent) gebruikers geeft aan dat ze nieuwe artiesten op sociale media ontdekken. Bijna zestig procent van de sociale media-gebruikers bezoekt streamingdiensten om naar muziek te luisteren nadat ze een update, tweet of bericht op social media hebben gezien. Op Facebook is de meest gewaardeerde muziekactiviteit het delen van links naar muziek van streamingdiensten, waaronder afspeellijsten.

Bijna de helft van de dagelijkse gebruikers van Facebook (47 procent) liket een artiest of band op het platform. Een op de drie Instagram-gebruikers in de groep van 13 tot 34 jaar luistert naar nummers die in berichten worden geplaatst. Hoewel Snapchat misschien de ideale formule is voor FOMO (fear of missing out, red.) tijdens live evenementen, gebruikt meer dan de helft van de gebruikers Snapchat om zich te abonneren op feeds van artiesten en bands, met teksten voor bijschriften of met vermeldingen of hashtags.

Twitter kan muziek gebruiken om het potentieel van Periscope te ontsluiten. Tegenwoordig streamt het echter maar een op de vijf live-optredens of video’s van bands. Video is een van de meest gevraagde contenttypen onder muziekfans. De verwachting is dan ook dat sociale platforms, als ze in gesprek zijn met adverteerders, muziek als een belangrijk kenmerk zullen aanduiden.


Volg TIOH op Facebook:


De resultaten uit het onderzoek zijn gebaseerd op een onderzoek getiteld ‘Music & Social Media; een consumentenperspectief’. Het onderzoek werd in april 2018 uitgevoerd onder 800 gebruikers van diverse sociale media-kanalen. De resultaten voor de specifieke platforms zijn afgeleid uit een enquête onder gebruikers van Facebook, Instagram, Twitter of Snapchat die een platform ten minste één keer per maand hebben gebruikt.

De meerderheid van de respondenten waren dagelijkse gebruikers. Respondenten moesten gedurende de voorgaande drie maanden luisteren naar muziek of muziek kopen, in welk formaat dan ook.

Het onderzoek betreft een steekproef. De manier waarop je personen uitnodigt om deel te nemen aan een onderzoek heeft immers grote gevolgen voor de kwaliteit van de onderzoeksresultaten.

Een echt oordeel over de kwaliteit van het onderzoek is dan ook niet te vellen. Eerder zagen we echter al, in een eigen onderzoek, de correlatie tussen de betrokkenheid op social media en de muziekconsumptie van de recent overleden, Zweedse grootheid Avicii. Ik wil daarom wel geloven dat er enige kern van waarheid in het onderzoek zit.

Tot slot

Roem is vluchtig op sociale media. Artiesten en bands hebben echter een blijvende invloed. Van alle soorten beroemdheden zijn artiesten volgens het onderzoek de absolute nummer 1 als het aankomt op betrokkenheid. Social media-gebruikers voelen er meer voor om bands te volgen dan politici, of beroemdheden als Kendall en Kourtney uit de Kardashian-familie.

De reden is simpel: terwijl een tweet van Trump of het mode-commentaar van de Kardashian-meisjes tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is, hebben gebruikers een aanhoudende interesse om de carrières van hun favoriete artiesten te volgen. Het lijkt er sterk op dat muziekliefhebbers continue updates willen ontvangen over de muziekprojecten, live tours en levensstijlen van hun lievelings artiesten.

Terwijl velen de titel ‘influencer’ ambiëren, lijkt muziek de hoofdrol te spelen

Terwijl velen op de socials de titel ‘influencer’ ambiëren, lijkt muziek de echte hoofdrol te spelen. Denk event aan andere sterren binnen het sociale media-spectrum die je kent of volgt en je kunt je zonder moeite een fitness-, make-up-goeroe, YouTube-ster of Instagram-model voorstellen.

Toch zijn het artiesten en bands die het populairst zijn op social media. Dat is een interessante uitkomst en geeft stof tot nadenken. Het zorgt ervoor dat ik de social media-strategie voor diverse dance-artiesten die ik adviseer nog verder aan zal scherpen.

Social media is een essentieel onderdeel van de digitale strategie van elke artiest of band. Wat mij betreft geldt dat ook voor dancefestivals. Mijn motto is al jaren: ritme in het posten van content zorgt voor betrokkenheid, die betrokkenheid zorgt voor muziekconsumptie. Deze cijfers onderstrepen dat motto alleen maar!

Denis Doeland


Meer columns van Denis Doeland

Kijk hier voor meer columns van de hand van Denis Doeland.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...