Dance & Drugs: (Onder) invloed in coronatijd

-

Home » Features » Dance & Drugs: (Onder) invloed in coronatijd

Drugs en onze roemrijke dancecultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe vergaat het de gebruiker in een tijd waarin lekker losgaan en ontsnappen uit de dagelijkse sleur niet in of op de daarvoor bestemde venues of festivalterreinen plaatsvindt? Wat en in welke mate nemen partypeople nog drugs tot zich en waar worden deze geestverruimende middelen genuttigd? Wat is, kortom, de invloed van drugs in onze dancescene tijdens coronatijd? TIOH onderwierp drugsdeskundige Floris Brocaar van Novadic-Kentron aan een cocktail van vragen.

“Neem nog een nakkie coke of speed, move your body to the beat”

“Let it feel alright, shining in the ecstasy”

“I want to be a hippie and I want to get stoned on mari – marijuana”

“Creepin’ towards the weekend, MDMAble to shine”.

Welke danceliefhebber kent deze vermaarde vocalen nou niet? Menigeen heeft deze teksten ongegeneerd en al knarsetandend meegeschreeuwd op een festival of evenement. Het is slechts een greep van dancenummers uit verschillende genres waarin drugs een glansrol speelt. Tracks waar liefhebbers aller landen – met heel hun ziel en zaligheid – op hakten, stampten, raveden, grooveden of zelfs zweefden.

Helaas, in verledentijdsvorm. Het tijdperk ‘pre-corona’ voelt inmiddels al weer als een eeuwigheid geleden. Wat wel onverminderd hard doordanst(e) in 2020 en het begin van 2021 is het drugsgebruik onder deze doelgroep.

>> Lees ook: Serie Dance & Drugs

Hard gaan

Dat is althans ook de indruk van Floris Brocaar, specialist GGZ verslavingspreventie en veldwerker bij Novadic-Kentron. Hij is ‘gewoon’ hartstikke druk deze dagen, zegt hij nuchter.

“Ik ben moe, het is ontzettend hard werken in de verslavingszorg. Hard werken, maar weinig verdienen. Mijn werkt stopt niet. Drugs worden nog steeds gebruikt en zullen ook altijd gebruikt worden. Net als de dance in Nederland zijn drugs een blijvertje. Het zit verweven in onze cultuur.”

Vraag en aanbod denderen dus ook in coronatijd – als een technotrein – onverminderd hard door. Er lijkt geen einde aan te komen. Toch zijn er wel degelijk verschillen met drugsgebruik in het tijdperk vóór en tijdens COVID-19.

XTC

In het afgelopen decennium is de opkomst van andere belevingen een belangrijke factor voor het drugsgebruik in danceminnend Nederland. Vanwege een toename in zwaardere XTC-pillen, en doordat er veel meer informatie op straat is komen te liggen betreffende de nadelige effecten van de nummer één partydrug, gingen liefhebbers op zoek naar alternatieven.

Bovendien nam (en neemt) een groot deel van de nieuwere generatie dancefanaten de uiterlijke kenmerken en effecten die bij het gebruik van de lovedrug optreden – zoals stijve kaken, grote pupillen en het peentjes zweten – niet meer voor lief. Dit was bij generatie X in de jaren ’90 en de ‘early 00’s’ wel anders.

>> Lees ook: Boek ‘XTC – Een biografie’: Fijne ‘pil’ over alles wat je nog niet wist over MDMA

Boek XTC

X-perimenteren

Mensen gingen de laatste jaren op zoek naar andere drugs die een positief effect en roes hebben, maar minder die specifieke uiterlijke kenmerken. Ondanks bovengenoemde factoren is xtc echter nog steeds de meest toegankelijke en populaire harddrug in ons ‘kikkerlandje’. Tussen aanhalingstekens, want Nederland is één van de, zo niet, dé grootste speler op zowel het dance- als synthetische drugstoneel.

Nu er geen feesten zijn, is er een grote groep mensen die niet of nauwelijks xtc meer gebruikt. Er is nog wel een groep die zoekt naar een (toe)vlucht. Xtc in de thuissituatie rijmt niet met onthaasten, met de mellow chillvibe, de ontspanning, het crashen of ‘downen’. Downers als alcohol, cannabis, ketamine en psychedelica, zoals bijvoorbeeld een 2CB, gaan keihard deze tijd en matchen veel meer bij de gemoedelijke stemmingen in de thuissetting. Wat voor xtc opgaat, geldt ook voor de amfetamines, zoals speed.

De term ‘housen’ krijgt in coronatijd een heel andere betekenis

Floris: “Middelen als 2CB, GHB en ketamine zijn de afgelopen jaren in populariteit gestegen. De huidige coronatijd bevestigt dit niet alleen, maar zorgt zelfs voor een piek. 2CB heeft het euforische, verliefde gevoel en de lachkick, maar heeft een stuk minder effect op dopamine en minder gejaagdheid dan ‘ecstasy’. GHB kom ik weer vaker tegen. De huidige gebruikers weten hoe verslavend het kan zijn. GHB zorgt wél voor die ontremming, maar niet voor die heftige kater de dag erna. Het steeds populairder wordende ketamine wordt vaak gebruikt in een afterparty-setting thuis, omdat het een verdovend en ontremmend effect heeft en wordt gezien als een dissociatief tripmiddel.”

De grootste groep stelt het gebruik van harddrugs in coronatijd uit, het is voor hen geen moetje. Degenen die wel harddrugs willen gebruiken, zijn aan het experimenteren en verkennen welke drugs het beste passen in de thuissetting. De term ‘housen’ krijgt zo een hele andere betekenis…

S.O.S.

Om kaartspelletjes, zoals pokeren een extra dimensie te geven, komen er naast flessen drank en opgerolde briefjes van tien, twintig of vijftig, ook de ponypacks en sealtjes sos (straatnaam van cocaïne) boven tafel. Eerst was het witte goud bij de meesten ‘not done’ in deze setting.

Floris verklaart: “Door de COVID-19-situatie worden de normen en waarden die de mensen eerst hadden – alleen drugs gebruiken op een dance-event – binnen die doelgroep opgerekt.”

Deze verandering van mindset baart hem enigszins zorgen voor de toekomst, after coronatijd. “Mensen gaan hun grenzen verruimen, oprekken. Zij zullen niet per se meer qua hoeveelheid gaan gebruiken, maar mensen zullen dit wel vaker op andere momenten doen. Niet meer alleen op dancefeesten, maar ook op normale momenten in de vrijetijdssetting. Dus zowel in de dancescene als in de thuisscene.”

XTC

Designer drugs

We zijn in dat kader ook benieuwd hoe het zit met designer drugs of zogenoemde research chemicals. Ook wel Nieuwe Psychoactieve Stoffen genoemd. Dit zijn middelen die pas relatief kort op de markt zijn en ontwikkeld zijn als alternatief voor conventionele illegale middelen.

Door iets kleins aan een bestaande chemische structuur te veranderen, verandert de stofnaam en valt het hierdoor niet meer onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het moeilijker om de productie, de verkoop en het bezit tegen te gaan. Hieronder vallen onder andere 4-FA/4-FMP en 3-MMC.

Floris: “Dat blijft een verhaal apart, een hoofdstuk op zich. 4-FA/4-FMP werd ook wel XTC-light genoemd en naar mijn weten is er weinig vraag naar 4-FA/4-FMP op het moment. Dat komt omdat er weinig bekend is over deze drug en het een aantal keer met horrorverhalen negatief in het landelijke nieuws is geweest.”

In deze markt zitten veel ‘toegankelijke’ middelen, maar de grote groep gebruikers is voorzichtig met deze research chemicals. Dit zorgt ervoor dat mensen overstappen of ervoor kiezen om toch een middel te gebruiken waarover meer bekend is. Zoals cannabis en/of alcohol. Mensen gaan eerder naar de coffeeshop of smartshop in plaats van het wereldwijde web af te struinen en het online te bestellen van deze designer drugs. Zij kiezen in deze toch meer voor ‘veiligheid’.

3-MMC kwam laatst meerdere keren in het landelijke nieuws, onder andere tijdens de vierdelige documentaireserie ‘Verdoofd’ van Sahar Meradji. En, recenter, op het YouTube-kanaal van de Telegraaf:

Bijzondere beweging

De naam COVID-19 klinkt op zichzelf al als een naam voor een slechte drug, waar je totaal niet lekker op gaat en waar je gegarandeerd een ‘bad trip’ van zal krijgen. Corona heeft ervoor gezorgd dat de dancescene als het ware stilstaat, maar er is wel al een tijdje een bijzondere beweging te zien bij de liefhebbers van dance-evenementen.

In de wintermaanden, na de feestdagen en Oud & Nieuw, is het vaak tijd om tot bezinning te komen. Om even rustig aan te doen, te resetten, onder meer via het steeds groter groeiende ‘Dry January’. Er wordt dan vaak reikhalzend uitgekeken naar de festivalzomer. Nu even gezond doen dan kan men in de festivalzomer weer helemaal los.

Floris: “Echter, met COVID-19 zie je dat de mensen die zich onzeker voelen in de huidige situatie, zich toch willen ontstressen. In deze groep mensen, waarvan een deel af en toe een jointje opstak, zie je een toename in het smoken. Mensen die binnen deze ‘onzekere’ doelgroep vallen en die elke dag een glas alcohol consumeerden, zijn ook meer gaan drinken.”

Aan de andere kant van de medaille zie je dat degenen die al goed in hun vel zaten, meer zijn gaan sporten, vitaler zijn gaan leven én zelfs meer zijn gaan werken.

Dit is volgens Floris Brocaar niet of nauwelijks uit te drukken in cijfers, maar dit is wat hij terugkrijgt. Vanuit de doelgroep zelf, zijn connecties binnen de dancecultuur, verschillende voorlichters uit het werkveld én van testservices, zoals Jellinek, GGD, Trimbos-instituut en uiteraard Novadic-Kentron zelf.

>> Zie ook: SERIE RAVECULTUUR: Van historie en organisatie tot de morele dilemma’s

Rave

Hotel Room Service

Naast het feit dat er veel meer thuisfeestjes en illegale raves plaatsvinden, ontstond er in de afgelopen herfstmaanden van vorig jaar een trend van jongeren die hotelfeestjes hielden. Dit zorgde meermaals voor escalaties waar de politie op afging. Nu hotelkamers betaalbaarder zijn geworden, nam het aantal jongere gasten toe. Zelfs bij vijfsterrenhotels gingen kamers voor een schappelijke prijs van de hand. Personeel had ‘s nachts zijn handen vol aan dit nieuwe fenomeen.

Het resultaat van deze illegale praktijken was dat er veel meer drugsongevallen waren en dat in plaats van speed en pillen er veel meer GHB, designer drugs, meth en tripmiddelen worden gebruikt. Bovendien werden talloze lachgas tanks erdoorheen gejaagd. Een fles sterke drank, een partij pillen of een tank lachgas laat zich toch beter meesjouwen naar deze plekken dan een tankwagen bier.

Marktwerking

Drugs is nog steeds makkelijk te kopen en te verkrijgen, beaamt Brocaar. “Aan het begin van de coronacrisis was het vanuit de vraagkant een stuk hoger dan nu, dat zag je bijvoorbeeld ook aan de dikke rijen bij de coffeeshops. Mensen wisten niet wat de toekomst ging brengen, dus een voorraadje inslaan, zou geen overbodige luxe zijn, dachten de mensen. Voor zogenoemde ‘specials’, zoals LSD en 2CB, moet wel meer moeite voor worden gedaan om het te verkrijgen.”

Een groep verkopers gaf destijds ook aan dat het niet meer rendabel zou zijn voor hen om drugs te verkopen als er voor een langere periode geen (dance-) evenementen meer zouden zijn en dat zij van plan waren om ermee te stoppen. ‘De voorraad moet op. Koop maar groot in.’ Dat zorgde idem dito voor een stijging van de verkoop aan het begin van de crisis.

Inmiddels is de vraag naar sommige drugs verminderd, maar dat heeft er verrassend genoeg niet voor gezorgd dat de prijzen zijn gestegen. Maar ook niet zijn gedaald. “Het is nog steeds spotgoedkoop”, volgens Floris. “Het stelt nog steeds niets voor. Ik zie er voorlopig geen beweging in en dat is opvallend te noemen.”

Bovendien zou je verwachten dat de prijs van cocaïne is gestegen door de enorme drugsvondsten die er de afgelopen periode in de haven van Rotterdam en Antwerpen zijn gedaan. Maar niets is minder waar. Voor een gram betaal je gemiddeld nog steeds zo’n 50 euro.

Coronacrisis

Toekomstperspectief

Ziet Floris de toekomst door een roze (party)bril? Door het wegvallen van onze geliefde dance-evenementen zijn er meer stressmomenten ontstaan, die mensen intenser beleven. Krijg ik wel een baan? Gaat de studie wel lekker? Hoe lang moet ik nog thuiszitten? In gesprekken met jongeren kwam duidelijk naar voren dat zij wel écht enorm zitten te wachten wanneer zij weer kunnen gaan feesten, even lekker losgaan en de tijd vergeten. Dance-evenementen zorgen voor een perfecte balans van gelukzaligheid.”

“Ik verwacht niet dat after corona één grote, lange ‘afterparty’ wordt waar iedereen total loss gaat. Ik merk op dat deze COVID-19-periode voor velen een bezinningsmoment is.”

Als de dancecultuur weer tot leven komt, zal dit volgens Floris niet zorgen voor een excessieve stijging van het drugsgebruik. Ook zal het combineren van verschillende drugs ook niet snel meer aan de orde zijn. Gezondheid blijft bij deze dancecultuursnuivers hoog in het vaandel staan.

Floris hinkt – net zoals de danceliefhebbers zelf – op de volgende gedachte: “De mooie belevenissen en events waar structureel een harddrug aan gekoppeld werd, werden door deze groep nog intenser beleefd. Maar omdat dit type evenementen zo lang is weggeweest, zal de natuurlijke beleving op het begin weer net zo intens worden beleefd. Genieten zónder chemicals. Er zullen mensen zijn die voorheen structureel (hard)drugs gebruikten op dance events en nu de eerste evenementen in after corona tijd op een natuurlijke manier zullen beleven. In eerste instantie nuchter, daarna zal er weer langzaam maar zeker weer drugs aan worden gekoppeld.”


Vervolgonderzoek

Om het drugsgebruik in de verschillende soorten dancegenres die onze cultuur rijk is onder de loep te nemen, heeft TIOH in samenwerking met Floris Brocaar een (vervolg)onderzoek opgezet. Dit is een vervolg op de landelijke enquête van april 2020, opgesteld door Anne-Claire Le Sage. Deze enquête was onderdeel van de serie Dance & Drugs op dit platform.

>> Neem hier deel aan het vervolgonderzoek!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter de Valck
Peter de Valck
Creatieve contentmarketeer, energieke evenementenorganisator, socialmediagoeroe, sportfanaat en (Hard) Dance liefhebber, die niet alleen de bal naar de juiste kleur weet te spelen, maar ook het spelen met woorden tot een handelsmerk heeft bekroond. U vraagt, Peter schrijft! Wil jij dat Peter verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle of hardcore releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in juli 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in juni 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...