zondag, oktober 1, 2023

Lachgas: Verdragen die ‘onschuldige’ ballonnen het daglicht wel?

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Lachgas: Verdragen die ‘onschuldige’ ballonnen het daglicht wel?

Ballonnen met lachgas. Clubs en (after)parties werden er de afgelopen jaren rijkelijk mee versierd. De ‘legale’ doch heftige tripjes van een halve minuut krijgen steeds meer medepassagiers. De logische vraag: gaat de ballon ook zijn intrede doen in de festivalweide? Ondanks zo nu en dan wat waarschuwende berichten uit de media en de verslavingszorg lijken er nog maar weinig medische incidenten te zijn. Verboden is het dus ook nog niet, en die extra omzet tikt lekker aan. Toch worstelen organisatoren met de ballonnen, misschien wel omdat ze het daglicht niet zo goed kunnen verdragen…

 

In het donker struikel je er bijna over. De Oude Rechtbank in Eindhoven, Club Fix en Epic in Tilburg zijn enkele van de locaties waar ooit al eens lachgas-ballonnen werden aanboden, of waar ze dat nog steeds wel eens doen.

In de twee grote clubs die vorig seizoen de deuren openden in het zuiden, PKHS in Tilburg (foto onder en boven) en Complex Maastricht, koop je je pretballon zelfs bij een speciale bar. En daar is het doorgaans druk met ballonvaarders.

PKHS

Op illegale feesten is lachgas ook volop verkrijgbaar en in het after- en thuiscircuit is het anno 2018 een komen en gaan van lachgas-koeriers. En anders koop je gewoon een slagroomfles met een doos patronen bij de Sligro.

Een ander verhaal is het bij daglicht, zo lijkt het. Dat wil zeggen: op het festivalterrein zelf. Buiten de poorten stuitte je vorig jaar vaak genoeg op een ‘wilde’ lachgas-boer. Gewapend met stoeltje, zak ballonnen en een grote gasfles voorzien die partypeople van de spreekwoordelijke ‘snoepzak mee naar huis’.


Volg TIOH op Facebook:


Op festivals zelf is het echter goed zoeken naar een ballonnenbar. Paradigm in Groningen had ze jarenlang in nota bene een eigen ‘area’, Thuishaven in Amsterdam vorig jaar ook.

Dichter bij huis verkocht Losjes Festival ze in 2016 ook. Maar nogal verstopt een gangetje achter een tent, en pas op het eind van de avond. Het jaar erna zijn ze er al vanaf gestapt.

Het is vooral snel cashen bij de jeugd en voegt niks toe qua sfeer

Lachgas

Geen uitspraken

Vorig jaar was er – bij ons weten – nog een Brabants festival dat ze verkocht, maar dat wil er niks over zeggen. Behalve dan dat het ze niet tactisch lijkt om er uitspraken over te doen.

Organisatoren die ze niet aanbieden willen wel praten. Victor Verstraelen van Extrema: “We vinden deze ballonnen niet passen bij het karakter van onze evenementen. Verder voeren we een zero tolerance-beleid en daar valt lachgas – voor ons – ook binnen. Ook het meenemen van patronen door bezoekers, laten we niet toe. Deze worden afgenomen: dit hebben we in het verleden ook gedaan.”

Lachgas valt voor ons ook binnen het zero tolerance-beleid

Milo van Buijtene van Draaimolen Festival in Tilburg zit op het zelfde spoor: “Wij verkopen geen ballonnen en overwegen dit ook niet. Het is vooral snel cashen bij de jeugd. Wat mij betreft voegt het niks toe qua sfeer op de dansvloer en is het daarom ook overbodig. Plus is het vanwege het veilige imago zeer gevoelig voor misbruik en het laatste wat ik wil is dat mensen op ons festival onwel worden.”

PLOEGENDIENST

Lachgas ‘niet onschuldig’

Tijn Kapteijns van PLOEGENDIENST Festival in Breda staat er wel voor open: “We zijn er nu niet mee bezig, omdat het in Breda aardig onder vuur heeft gelegen. Maar als het oké zou zijn, zou ik het zeker overwegen. Het is leuk en levert extra omzet op.”

Maar hoe zit het nou met die legaliteit en risico’s? De NVWA treedt in ieder geval niet handhavend op. “Omdat onderzoek aantoont dat er geen risico’s zijn bij normaal recreatief gebruik.” Tegelijk stelt de warenautoriteit: “Extreem (veel of veelvuldig) of onjuist gebruik is wel risicovol.”

Drugswatcher

Charles Dorpmans, drugswatcher bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron en columnist van This Is Our House, is er duidelijk over. Het ‘onschuldige’ beeld dient dringend te worden bijgesteld. Onlangs heeft NK zelf een poster in circulatie gebracht, maar er zou een breder signaal moeten klinken.

“Lachgas werd ooit op YouTube opgepikt en raakte met name onder jongeren heel populair. Maar er zitten zeker wel risico’s aan. Alleen al het feit dat je in- en uitademt door een ballon, is slecht. Daardoor krijg je minder zuurstof in je hersenen. Niet goed, zeker niet als je jong bent en je hersenen nog niet uitgegroeid zijn.”

>> Zie ook: Partydrugs: steeds uitdagender voor gebruiker én bestrijder

PKHS

Maar dat besef is er op en rond de dansvloeren in ieder geval nog niet. Dorpmans: “De risico-perceptie van middelengebruik is in het algemeen dan ook flink afgetuigd, de laatste jaren. Er wordt continu gegrepen naar instant-plezier.”

Juist daarom zouden – ook wat betreft andere drugs en middelen – krachtigere tegen-signalen moeten klinken, vindt hij. “Ik ben blij dat organisatoren hier laten blijken dat ze er niet op zitten te wachten. Voor hun feesten niet, maar vooral voor de bezoeker. Toch zweeft het onderwerp nu nog teveel, ergens tussen publiek, organisatoren en orde-handhavers.”

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Hardcore in september: De tips van Joes Maas

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je tips voor de beste evenementen voor de komende maand. Huisgids...