vrijdag, februari 23, 2024

Diep Events brengt scene in Weert naar een hoger level

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Diep Events brengt scene in Weert naar een hoger level

Diep Events geeft al zo’n 5 jaar stevige (en hoognodige) impulsen aan de elektronische muziekscene in Weert en omstreken. Dat wordt prompt verder aangejaagd door een mooie subsidie. In aanloop naar paradepaardje Diep aan de Waterkant (1 september) ging This Is Our House de diepte in met drijvende kracht Marc Creemers. Tijdens het jaarlijkse event aan de IJzeren Man in Weert komt Diep dit keer met een tweede podium en volop lokaal talent. Toch zegt Creemers: “Ons doel an sich is niet opschalen, maar het verstevigen van het fundament.”

 

Binnenstappen in het fraaie kantoor van Diep Events, aan de Wilhelminasingel in Weert, is als rondlopen in zijn dito artwork. Perzische tapijtjes, vintage meubelen, oude lampekappen. Maar ook: een dikke dj-set, een mooie collectie vinyl en een paar synths. Symboliek is niet ver weg, legt Diep-kapitein Marc Creemers uit.

“Deze spullen, deze plek, het zegt veel over Diep. We zijn in 2013 letterlijk uit armoede begonnen. Er was weinig tot niets in Weert, met bijeengeraapte rommel bouwden we onze eerste feestjes. En in dit pand werden vroeger verslaafden opgevangen. Nu zitten er een theater en culturele bedrijfjes als het onze. En geven we hier, buiten aan het Sint Raphaëlpad, leuke feestjes.”

We zijn in 2013 letterlijk uit armoede begonnen

Diep aan de waterkant

Marc doelt op hun andere twee vaste events: Diep met Willy (Koningsdag) en Diep Showcase. Die laatste is tijdens de kermis, waarvan Weert na Tilburg de grootste van het land heeft. In ZigZag, waar Diep Events zijn allereerste feestjes gaf, doen ze ook nog wel eens wat. “Een plek met een hoog underground-gehalte. Waar je destijds al wiet kon kopen en roken voordat er coffeeshops kwamen.”

Veel andere opties waren er niet. Gabber-afterhol Carte Blanche was jarenlang de enige plek die Weert op de kaart zette in de uitgaansscene, op house- en technogebied vormde het stadje een zwarte vlek. Nog altijd houdt het niet over in Noord-Limburg. Maar op eigen kracht heeft Diep Events inmiddels al veel voor elkaar gebokst en loyale achterban van zo’n 400 trouwe bezoekers opgebouwd.

Marc Creemers Diep Events

Impuls

Een honk als dit kantoor, waar die achterban regelmatig samenkomt, had het niet voor elkaar kunnen boksen zonder de impuls van de provincie Limburg en de gemeente Weert. Marc: “Ik kan hier nu dagelijks werken aan het bedrijf, heb een plek waar ik makkelijker relaties kan ontvangen en investeer veel in lokaal talent.”

Zo verzorgt hij dj-cursussen voor jeugd van middelbare scholen. En neemt hij zitting in jury’s van talententrajecten als Kunstbende en PopSport.


Volg TIOH op Facebook:


Daar was het de provincie precies om te doen. In 2017 ontving Diep Events 90.000 euro voor een periode van drie jaar, om verder te professionaliseren en talent te ontwikkelen. Nog altijd redelijk zeldzaam in de dancescene, zo’n helpende financiële hand van de overheid. En als er Limburg al subsidie werd uitgedeeld, dan gingen die meestal naar de hak en zool van de laars, niet naar het noorden en midden.

Veel organisatoren willen vaak niet eens subsidie, maar Creemers ging op voorwaarden akkoord. “We wilden geen concessies doen. Dat hoefde ook niet. Maar we kunnen Diep Events en de scene hier nu wel naar een hoger level brengen.”

We kunnen Diep Events en de scene nu naar een hoger level brengen

Diep aan de WAterkant 2017

Function One

Dat vertaalt zich op 1 september, tijdens Diep aan de Waterkant, bijvoorbeeld in een tweede podium. “House en techno krijgen nu beide de ruimte die ze verdienen.” En dat op podia met beter geluid (Function One) en meer allure en omvang. Een ontwikkeling die vorig jaar (foto boven) al zicht- en hoorbaar was.

Zeker zo belangrijk is dat op die podia, naast enkele klinkende headliners als Michel de Hey (hier ons interview), Steve Rachmad en Boris Werner, ook volop lokaal talent staat. Lucky Done Gone is die status misschien al ontgroeid, maar acts als Merdeka, Trashcan en Marc Creemers zelf laten horen dat er een opkomende ‘Wehters’s echte’ sound is.

Wouter van Leeuwen is daarvan de mooiste exponent. Hij won PopSport en komt nu – volledig live – op het podium.

Diep aan de WAterkant

Verbinding

Theater- en dansperformances van andere lokale artiesten zorgen ondertussen voor verbinding met andere kunsten. En met onder meer biologisch afbreekbare bekers, waarvan het terugbrengen in plaats van weggooien wordt beloond, wordt het milieu en de mooie, bosrijke omgeving van Diep aan de Waterkant respect betoond.

Met het wegvallen van festivals als Ruis en Roest in Venlo (‘Doodzone’, aldus Marc) is er misschien wel ruimte en behoefte ontstaan. Diep’s doel an sich is in in ieder geval niet om op te schalen. Met de verwachte 1500 bezoekers kunnen ze ook prima een feestje bouwen. “We willen wel het fundament verstevigen en de kwaliteit verhogen. En wie weet wat er daarna dan nog gebeurt…”


Diep aan de Waterkant

Diep aan de Waterkant

Zaterdag 1 september, 15:00-01:00 uur, IJzeren Man, Weert. Line-up: o.a. Steve Rachmad, Michel de Hey, Lucky Done Gone, Boris Werner, Fouk, Mairo Nawaz. Meer info en tickets via de eventpage.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

IN BEELD: Diep aan de Waterkant 2018

Weert maakte zich afgelopen zaterdag op voor een nieuwe editie van Diep aan de Waterkant. Onder aanvoering van Diep...