Brooks is klaar om zichzelf aan de wereld te laten zien

-

Home » Genres » EDM » Brooks is klaar om zichzelf aan de wereld te laten zien

Een nieuw talent staat op in de 2-Dutch familie. Support van de grote jongens heeft hij al binnen. Een plaat met Showtek en Garrix kan hij ook al afvinken. Tijd voor de volgende stap. Progressive house-producer Brooks, ook wel Thijs Westbroek, maakt zich klaar voor zijn eerste festivalseizoen. Voorheen in voorprogramma’s, dit jaar draait deze Eindhovenaar voor het eerst zijn eigen shows. Wij spraken hem op Daydream Festival over deze bijzondere volgende stap.

Het is een zonnige zaterdag in Lommel. De tweede dag van Daydream Festival staat voor de deur. Het eerste officiële festivaloptreden van Brooks. Zijn reactie na het optreden: ”Het was echt zo super vet. Ik moet wel eerlijk toegeven dat dit wennen is voor mij. Ik heb wel wat shows gedaan, maar dan was ik altijd het voorprogramma van, snap je? Deze zomer draait het voor het eerst om Brooks. Eigen set, eigen nummers. Het is echt even iets nieuws, maar wel heel erg bijzonder.”

De aanloop naar de show verliep niet helemaal als gewenst. ”Het is misschien niet de goede manier, maar ik heb vannacht tot 5 uur in de studio gezeten. Nieuwe nummers voorbereiden, mash-ups maken. Ik kreeg van mijn management al een klein beetje op mijn kop omdat ik natuurlijk wel voldoende moet slapen. Als ik eenmaal in de studio zit, ben ik niet te stoppen.”

Brooks

Thijs Westbroek gaat door het leven als dj/producer Brooks. Hoe is hij op deze naam gekomen? ”Ik had eerst een naam, maar die was eigenlijk te slecht voor woorden. Toen ik net tekende bij mijn management, zijn we om de tafel gaan zitten met zijn allen om te kijken wat de slimme manier was om het aan te pakken. What makes sense? Mijn achternaam is Westbroek, vandaar dat Brooks eruit is gekomen. Prima naam, makkelijk te onthouden en het heeft een stoere touch.”

Om deze volgende stap zo snel al te kunnen bereiken, geef mij echt een goed gevoel

De liefde voor muziek heeft Brooks voor een groot deel te danken aan zijn neef. ”Wanneer ik op verjaardagen was van familie, was het vaak saai. Alleen niet als ik naar mijn neef ging. Dan had ik er ook echt zin in. In zijn kelder had hij namelijk een draaiset staan met cd’s en vinyl.”

“Terwijl heel de familie lekker saai zat te kletsen en taart aan het eten was, vertrokken mijn neef en ik naar de kelder om muziek te maken. Uiteindelijk werden we nieuwsgierig hoe al deze nummers gemaakt werden. Dat zochten we op en de programma’s hebben we gedownload. Vanuit daar zijn we zelf muziek gaan maken en ook gaan draaien op verjaardagen.”

2-Dutch

De weg naar 2-Dutch is voor Brooks met redelijk wat omleidingen gegaan. ”Ja, dat is echt via via via gegaan als ik heel eerlijk ben. Mijn manager, Marcel, had een overbuurvrouw die mijn vader kende en mijn vader had ook nog connecties. Op die manier is mijn muziek bij hun terecht gekomen.”

“Ze vroegen of ik een keer langs wilde komen om mijn muziek te laten horen. Dat heb ik gedaan. Ik liet toen ook dingen horen die nog niet online stonden. Dat vonden ze vet. Toen ben ik met de mannen van Showtek de studio ingedoken om aan muziek te werken. Eigenlijk was ik ondanks die omweg toch vrij snel binnen.”


Brooks samen met Sjoerd (links) en Wouter (rechts) van Showtek

Een paar mooie collabs heeft Brooks al op zijn naam staan, onder wie met de Eindhovense broers Showtek. ”Ik was al met die track begonnen, Werkte eraan in de studio’s van Showtek. Als ik daar zit en ze zijn even terug in Nederland, zie ik ze veel. Ik was ermee bezig en toen liep Wouter binnen. Hij vond het heel vet.”

“Wout is er nog de hele dag en nacht bij blijven zitten om aan die track te werken. Hij vertelde me dat hij nog een vocal had liggen die heel goed bij deze track zou passen. Binnen vier dagen was de track zo goed als af. Heel toevallig eigenlijk, maar het eindresultaat is echt te gek geworden.”

BYTE

Daarnaast is vorige week de track uitgebracht die Brooks samen met Martin Garrix heeft gemaakt, de huidige nummer 1 dj van de wereld. ”Ja, ik blijf het nog steeds bizar vinden. Hij heeft namelijk contact gezocht met mij. Ik bracht steeds meer tracks uit en hij draaide ze allemaal.”


VOLG TIOH OP FACEBOOK


Ik had via via zo’n 20 mailadressen gevonden van Martin Garrix. Toen ik een nieuwe remix uitbracht, besloot ik die naar al die mailadressen te sturen. Die avond ging ik naar een show van hem en plots draaide hij die remix. Ik wist dat  één van die 20 mailadressen wel de goede moest zijn. Alleen welke, dat wist ik niet.”

“Een dag later kreeg ik een reactie van Martin Garrix dat hij groot fan was van mijn muziek. Ik was eerst heel bang dat het nep zou zijn, omdat ik natuurlijk naar 20 mailadressen had gemaild. De keer daarop stuurde ik een nieuw nummer alleen naar hem en ook deze plaat werd weer gedraaid. Het moest Martin Garrix dus wel écht zijn. ”

Martin Garrix belde of ik iets te doen had en 2 uur later zaten we in de studio

”Op een dag was ik aan het werk in de studio en kreeg ik bericht van Martijn (red. Martin Garrix heet in het dagelijks leven Martijn Garritsen) of ik mijn nummer wilde sturen. Daarna werd ik op Facetime gebeld door een onbekende, wat uiteindelijk Martijn bleek te zijn. Hij was helemaal enthousiast over mijn muziek.”

“Uiteindelijk vroeg hij of ik iets te doen had die avond. Hij nodigde mij uit om naar hem toe te komen. Ik heb meteen de trein gepakt en twee uur later was ik bij hem thuis. Toen zijn we aan een track samen gaan werken, wat resulteert in Byte, die vorige week is uitgekomen. Heel gek verhaal eigenlijk, maar ik heb echt geluk gehad.”

Dankbaar

Brooks vertelt alles met een grote glimlach op zijn gezicht. ”Ik ben gewoon hartstikke dankbaar. Garrix is één van de grootste en hij neemt mij wel gewoon mee. Ik maak één track met hem en mijn social media gaat zo hard vooruit. Net op het podium zie je ook zoveel mensen die vragen of ik alsjeblieft die track wil draaien. Het is bijna niet te omschrijven, maar ik ben echt heel dankbaar dat dit allemaal gebeurt.”

In zo’n kort tijdbestek al samenwerken met twee hele grote namen uit de scene is een grote prestatie. Heeft de producer nog een bijzonder iemand op zijn wish list staan? ”Sinds dat ik bezig ben met produceren, volg ik Dyro. Een hele toffe producer, als je het mij vraagt. Bij iedere track vraag ik mij weer af hoe hij bepaalde geluiden heeft weten te creëren. Het is zo’n nieuwe en verfrissende sound, wat ik echt heel tof vind. Het lijkt mij heel gaaf om met hem de studio in te gaan en onze stijlen te combineren tot één hele bijzondere track.”

Bewuste keuze

Brooks heeft een bijzondere omschrijving paraat voor zijn eigen sound. Hij heeft namelijk gekozen voor een middenweg. ”Je hebt natuurlijk EDM, één van de grootste muziekstromingen van dit moment met veel fans. Maar ook future house is ook een muziekstroming die veel gevolgd wordt. Eigenlijk zit ik er precies tussenin. Ik word dus opgepikt vanuit beide stromingen. Mijn muziek is heel toegankelijk. Eigenlijk profiteer ik op deze manier mee van beide kanten.”

Brooks heeft een duidelijk verhaal dat hij mee wil geven aan de wereld met mijn muziek. ”Je hebt heel veel meningen. Mensen haten op zowel EDM als future house. Wat ik vooral mee wil geven is dat mensen lekker moeten genieten van de muziek. Juist omdat ik tussen die twee stijlen in zit, weten mensen niet wat ze ervan moeten vinden. Ze gaan er minder snel op haten. Dat is wel heel vet om in door te pakken.”

”Het is een bewuste keuze geweest om daar tussenin te gaan zitten. Je hebt namelijk al snel als iemand een track uit brengt, dat het ergens op lijkt. Ik probeer gewoon echt Brooks te zijn en dat uit te stralen. Ik maak muziek die ik zelf leuk vind en probeer niemand na te doen.”

“Het is wel lastig om jezelf te blijven, hoor. De een stuurt mij een bericht dat ze mijn oude stijl missen, de ander stuurt mij juist dat ik goed bezig ben en vooral zo door moet gaan met mijzelf ontwikkelen. Door die track met Garrix bijvoorbeeld, krijg ik nu ook heel veel exposure. Je kan simpelweg niet iedereen tevreden houden. Vanaf het begin heb ik gezegd wat ik wil doen en uitstralen en dat wil ik ook blijven doen.”

Ambities

Het verhaal schrijft als een jongensboek, maar de ambitieuze dj/producer is niet vies van een beetje dromen. “Klinkt waarschijnlijk echt heel erg cliché, maar draaien op festivals als Tomorrowland of Ultra Miami is voor mij echt the next step.”

“Daarnaast vind ik het heel belangrijk om Brooks te zijn en mijzelf te kunnen blijven, zonder dat mensen mij te veel gaan vergelijken met een ander. Mijn doel is om mijn sound verder te ontwikkelen, zodat mensen meteen een echte Brooks plaat gaan herkennen.”

Toekomst

De zomer van Brooks staat vol gepland met shows. ”Volgend weekend is het enige weekend dat ik nog vrij ben, daarna heb ik zo’n twee á drie shows per weekend voor een paar maanden lang. Ik heb nu tracks uit gebracht met Showtek en Garrix dus het is heel belangrijk dat daar een opvolger voor komt. Daarnaast blijf ik lekker veel shows doen en genieten van alles wat er gebeurt.”

Dat de Eindhovenaar reuzenstappen zet, maakt dit verhaal nog maar eens duidelijk. ”Het is echt even wennen. Afgelopen jaren ben ik alleen het voorprogramma van geweest. Dan moet je ook rekening houden met iedereen. Nu draait het echt om Brooks. Net toen ik het podium op liep werd er ook gejuicht door iedereen. Mensen komen nu écht voor mij. Dat is echt wel even iets wat ik moet beseffen.”

“Ik ben denk ik zo’n 6 jaar geleden begonnen en deed toen eerst veel dingen voor anderen. Anderhalf jaar geleden bracht ik mijn eerste plaat uit onder de naam Brooks. Om deze volgende stap zo snel al te kunnen bereiken, geef mij echt een goed gevoel. Dit is precies waar je het allemaal voor doet.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Luister terug: Jochem van Pelt e.a. over vooruitzicht naar festivalseizoen 2021

Donderdag 8 april was alweer de 7e aflevering van Dutch Dance Talks live op de audio-app Clubhouse. Tijdens het wekelijkse...

This Is Our House heeft nieuwe website: TIOH.nl

De oplettende lezers onder jullie hebben het vast al gezien: This Is Our House is verhuisd! Vanaf heden zijn...