donderdag, oktober 5, 2023

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

-

Home » Features » Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn enorm. Ongeveer de helft van de namen op de ene lijst ontbreekt op de andere. Hoe dat kan, en wie er schitteren in aan- of afwezigheid in de DJ FACT Top 100? We vroegen het onderzoeker Denis Doeland, geestelijk vader van de alternatieve, op feiten gebaseerde dj-ranking. 

De DJ FACT Top 100 mag in alle bescheidenheid een bommetje heten in dj-land. Nu nog met een kleine inslag, op termijn wellicht explosief. Want welke dj wil nou niet weten hoe hij of zij echt presteert, in plaats van te kijken naar de subjectieve populariteitspoll van DJ Mag? 

Data zijn al jaren ‘all around’ en leidend in de dancewereld. Maar als we de ‘beste’ act ter wereld aanwijzen, baseren we ons op (veelal gekochte) stemmen van een relatief beperkt aantal liefhebbers. Terwijl de meetbare feiten over successen van dj’s dus ruim voorhanden zijn. 

Denis Doeland

DJ MAG TOP 100

Het is data-onderzoeker Denis Doeland (foto boven) en TIOH al jaren een doorn in het oog. (Zie ook ons opinieartikel ‘DJ Mag Top 100: Tijd om af te kicken van de doping van de dance’.) Temeer omdat de lijst van DJ Mag onterecht enorm invloedrijk is. Vele programmeurs van clubs en festivals, met name in het EDM-genre maar ook erbuiten, baseren er hun line-ups op. 

Vandaar dat Doeland, dit platform en NXTLI in 2020 de krachten bundelden om tot een feitelijk alternatief te komen. De DJ FACT Top 100 zag het licht, met vorige week de tweede editie, over 2022. 

Maar hoe werkt de lijst nou precies? Hoe kan het dat Tiësto bij ons op nummer 1 staat en in de DJ Mag slechts op plek 15? En waarom staan al die nieuwe Chinezen uit de DJ Mag Top 100 niet in de DJ FACT Top 100? We vroegen het aan Denis Doeland.

top 10 van de dj fact top 100 - 2022

Denis, kun je nog eens in Jip en Janneke-taal uitleggen hoe de DJ FACT Top 100 werkt?

“We kijken naar de volle breedte van digitale performance en combineren en analyseren die data. Enerzijds zoeken we uit hoe actief een dj is op de sociale kanalen. Hoe groeit het daar, hoe zit het met de frequentie en de hygiëne? Met dat laatste bedoelen we bijvoorbeeld: worden er geen trollen of fake-accounts ingezet, en geen volgers gekocht? 

“Maar we kijken nog verder: wat is het effect van de muziek en video’s die je uitbrengt? Dan gaat het over data van de vele streamingdiensten en bijvoorbeeld ook Beatport. De context van al die getallen maakt dat je het goed doet over de hele breedte. Dat maakt dat je extra relevant bent voor fans.” 

“Dat levert uiteindelijk 4 scores op (zie graphic hieronder, red.). Het zwaarst weegt de Chartmetric, waarin de resultaten op social media en streamingdiensten samenkomen. Die weegt vier keer ten opzichte van de DJ Mag score. De Chartmetric score weegt 1,6 keer ten opzichte van onze eigen Reputatie Index en ook de Viberate score, waarin de fanrelatie centraal staat. De Viberate en Reputatie Index score wegen 2,5 keer zwaarder dan de DJ Mag Score. De scores van Viberate en Reputatie Index wegen even zwaar.”

“BOEKERS, KIJK VERDER DAN DIE POPULARITEITSLIJST!”

DJ FACT TOP 100

Waarom neem je de DJ Mag Top 100 toch mee als score? 

“Omdat het wel degelijk iets zegt over de fanrelatie. Liefhebbers nemen blijkbaar de moeite om hun stem uit te brengen. Ja, dat is vaak het resultaat van campagnes vanuit dj’s, meestal betaald. Maar dat gebeurt bij andere verkiezingen ook.”

“Wel weegt deze score het minst zwaar mee. Dat je stemmen weet te werven is mooi, maar het zegt nog niet dat je ook echt relevant bent op plekken waar het om draait en die veel meer data bieden. Juist door de vier scores te combineren in een weegmethode, krijg je antwoord op vraag: hoe succesvol en houdbaar is jouw fanrelatie nou over de hele breedte?”

Dj’s als Snake, Lost Frequencies en uiteraard Tiësto staan veel hoger in de DJ FACT Top 100 dan in de Dj Mag Top 100. Waar zitten precies de verschillen?

“Zij scoren gewoon goed op de streamingdiensten en op de socials. Hun fanrelatie is daardoor echt breed en solide. Veel mensen volgen ze, die following is ook in beweging en dat vertaalt zich in muziekconsumptie en, straks, optredens. En dat is meteen het signaal aan boekers: kijk verder dan die populariteitslijst!”

“Een concreet voorbeeld: de digitale hartslag van deze artiesten is goed op orde. Ze hanteren een herkenbaar ritme, een frequentie, en ze hebben weinig tot geen nepvolgers.”

“Wat hun in de kaart speelt, is het muziekgenre. Dat is wat commerciëler, daardoor halen ze gemiddeld hogere scores op de streamingkanalen. Techno is bijvoorbeeld iets minder toegankelijk daar. Maar ondanks haar kleinere netwerk heeft een artiest als Charlotte de Witte (foto onder) wel een enorm goede digitale aanwezigheid. Je ziet haar continu op de socials terugkomen. Daardoor scoort ze toch hoog.”

“CHINESE DJ’S HEBBEN EEN GROTE CAMPAGNEKAS, MAAR SLAAN OP SPOTIFY NOG GEEN DEUK IN EEN PAK BOTER”

Charlotte de Witte

Als we naar de acts kijken die wel in de DJ Mag Top 100 maar niet in onze lijst staan, vallen vooral de Chinezen op. Hoe zit het met die zogenaamde ‘new entries’?

“Voor het eerst in m’n carrière heb ik even hulp moeten zoeken, na het zien van de laatste DJ Mag Top 100. Ik kende meerdere namen niet. En dat betrof vooral de Chinezen (of in de VS wonende Chinese dj’s, red.) inderdaad, met namen als Beauz, Panta Q, Giftback, Alexso en Kaka. Mijn analyse: ze hebben een grote campagnekas, maar op Spotify en op de socials slaan ze geen deuk in een pakje boter. Logisch ergens, als je weet dat in China een groot hek staat om de westerse streamingdiensten en socials. Maar dat ze dan toch hoog staan in de populariteitspoll, is dan alleen maar verrassender. Blijkbaar hebben ze dus flink betaalde campagnes gevoerd.”

Als we andersom vergelijken, wie vallen dan echt positief op in de DJ FACT Top 100?

“Tiësto hebben we het in ons eerste artikel al uitgebreid over gehad. Dan noem ik op de eerste plaats een duo als Vize (foto onder), dat met hun Slap House heel succesvol is geworden. Ze scoren 300 punten via Chartmetric, dat is echt mega-hoog. Ze hebben dus over de volle breedte van de platforms succes, en hun Viberate-score bevestigt dat. De Reputatie Index pikt dit nu ook op.” 

Vize

“Zeker ook opmerkelijk: Hardwell! De Nederlander is nota bene al een hele poos met sabbatical, staat inmiddels ook niet meer in de lijst van DJ Mag, maar haalt bij ons nog plek 66. Zijn muziekconsumptie loopt blijkbaar nog altijd enorm door. Fans maken dus nog steeds een connectie met Hardwell, ook al liggen al z’n socials plat.”

“Daarnaast staan ook Major Lazer en Galantis substantieel hoger bij ons. Hun fanschare is heel actief, vooral door goede content. Dus echt vreemd dat zij dan geen goede positie hebben in de DJ Mag Top 100. We hebben het sterke vermoeden dat zij dan ook juist geen campagne hebben gevoerd daarvoor. Dat zouden we nog kunnen onderzoeken. Zelf weet ik in ieder geval van veel acts hoe ze denken over de DJ Mag Top 100: they don’t care.” 


DJ FACT Top 100

De complete DJ FACT Top 100 van 2022 vind je hier. Binnenkort een volgend artikel waarin we de lijst duiden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...