zaterdag, oktober 23, 2021
spot_img
HomeNieuwsNieuwe steden voor Unmute Us: Gesprek met ministers levert te weinig op

Nieuwe steden voor Unmute Us: Gesprek met ministers levert te weinig op

-

De tweede actiedag van Unmute Us zal fors groter worden, met 11 deelnemende steden en flink wat nieuwe organisaties. Een gesprek, donderdagavond, van de organisatie en de evenementenbranche met enkele ministers bood geen aanleiding om nieuwe protesten af te blazen.

Hoofdfoto: Kirsten van Santen

Twee weken na de historische Unmute Us!-protesten, vindt de organisatie het weer tijd om massaal de straten op te gaan. Op 21 augustus kwamen er 70.000 dance-professionals en feestvierders bij elkaar om zich te laten horen tegen het wankele beleid van de overheid tegenover de evenementensector.

Zaterdag 11 september zal er door heel het land weer geprotesteerd worden voor het belang en behoud van de cultuur. Zo’n 4000 organisaties hebben zich al opgegeven voor het vervolg.

Nieuwe steden voor Unmute Us

- Advertisement -

Waar het op 21 augustus bij zes participerende steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Eindhoven) bleef, heeft de organisatie opgeroepen je als stad aan te melden. Deze oproep heeft haar vruchten afgeworpen. Bij de eerder genoemde steden voegen zich nu ook Tilburg, Den Haag, Enschede, Maastricht en Leiden.

Gesprek met ministers

Mede naar aanleiding van de eerste protestmars heeft donderdagavond een gesprek plaatsgevonden tussen de demissionaire ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), De Jonge (VWS), Van Engelshoven (OCW) en Blok (EZK) enerzijds. Aan de andere kant van de tafel: vertegenwoordigers van onder meer de Alliantie van Evenementenbouwers en Unmute Us (in de persoon van Jasper Goossen). 

Voor Goossen was het gesprek geen aanleiding om detweede protestmars af te blazen. “De ministers hebben geluisterd naar de argumenten en aangegeven deze mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september. Dat is mooi, maar geen toezegging en ook geen aanleiding om nu Unmute Us! af te blazen.”

“We bespeuren enorme actiebereidheid”

Unmute Us Rotterdam
Unmute Us op 21 augustus in Rotterdam. Foto: Jordy Brada

Goossen vervolgt: “We bespeuren enorme actiebereidheid, niet alleen bij de organisatoren maar ook bij het publiek. En wij willen ons verhaal en onze argumenten kracht bijzetten door massaal de straat op te gaan. Want het is nog steeds niet uit te leggen dat in landen om ons heen met maatregelen van Fieldlab Evenementen wordt gewerkt en dat hier deze topsector nagenoeg stil wordt gelegd.”

Kracht bijzetten

Naast de uitbreiding van het aantal plekken waar geprotesteerd gaat worden, zal er ook wat aan de inhoud veranderen. In Eindhoven, waar wij als TIOH tijdens het eerdere protest waren, zal er nu ook een wandelroute zijn. Dit was tijdens de eerste editie van Unmute Us! niet het geval.

Initiator van Unmute Us! in Eindhoven is nachtburgemeester Siem Nozza. Hij heeft voor de protestmars op 11 september de krachten weten te bundelen met het Brabantse collectief Front of House. Onder de leden van Front of House vallen bekende festivalorganisatoren als Intents Festival, Rebirth Events en Paaspop.

Naast de festivalorganisaties vertegenwoordigt Front of House ook een heleboel toeleveranciers van evenementen. In totaal is het collectief goed voor zo’n 57 leden. Dit zal voldoende moeten zijn om Unmute Us! in Eindhoven van wat extra kracht te voorzien.

Unmute Us
Unmute Us Amsterdam. Foto: Kirsten van Santen

Waar de demonstratie op 21 augustus alleen plaatsvond op het Ketelhuisplein in Eindhoven, zal dat nu anders zijn. Dit keer lopen de demonstranten een mars door de stad. Tussen de menigte zullen er acht karren meerijden met de stoet. Op ieder van deze wagens wordt er een verschillende muziekstijl vertegenwoordigd. Zo zal er een wagen zijn voor house en hardstyle. Hardrock mag in Eindhoven als Rock City ook niet ontbreken. Net zoals tijdens de eerste demonstratie zal bekende Eindhovenaar La Fuente een set draaien.

Gesprek minister

Donderdagavond om 20:00 uur zal Unmute Us! naar aanleiding van het gesprek met demissionair minister Blok met meer informatie komen over de voortgang van de plannen. Uiteraard houden wij jullie bij meer informatie op de hoogte.


Unmute Us

Check de website van Unmute Us voor meer informatie.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep house en minimal. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy en warm genoeg zijn. Hij is altijd op zoek naar nieuwe tracks om zijn afspeellijsten aan te vullen.

Alles over ADE 2021

Klik hier en blijf op de hoogte

Gerelateerd

Rock The House #124: Embankment

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...

Extrema Noir: indrukwekkende line-up voor nieuwjaarsevent

Jeff Mills, Amelie Lens, Len Faki, Adam Beyer en een tiental andere artiesten sieren de line-up van Extrema Noir,...