maandag, november 29, 2021
spot_img
HomeFeaturesPoldertechno uit Almere geliefd in Amsterdam: maak kennis met Frenzy Events

Poldertechno uit Almere geliefd in Amsterdam: maak kennis met Frenzy Events

-

Het is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt bij het woord techno, maar toch zijn er een aantal serieuze spelers uit Almere die de Amsterdamse scene verrijken. In deze tweedelige interviewserie maak je kennis met de mensen uit Almere die zichzelf op de kaart zetten. In dit eerste deel: een interview met Thomas en Fabian van Frenzy Events.

Thomas Post en Fabian Tanahatoe zitten op het terras van RADION, tegenwoordig de thuisbasis van Frenzy. Dat was vroeger wel anders. Voordat Frenzy hier zijn plek vond, organiseerde Thomas samen met Yannick Hazewindus hun eerste technofeest in Almere. Thomas: “In Almere is er niet zo veel te doen qua techno. Er was één club waar af en toe wel wat techno kwam, maar veel meer was het niet. Wij zijn toen zelf wat gaan organiseren in een zaaltje waar 250 man pasten. Het feest heette NUKE. We lieten wat vrienden en bekenden draaien en dan was het gewoon tot 05:00 echt rammen. Wij hielden toen nog van hele andere techno.”

Na één editie van NUKE was de rek er wel uit in Almere. Thomas: “Je zit in Almere heel snel aan je plafond. Die editie was leuk, maar wij wilden meer. In Almere zijn er niet echt venues waar wij onze boodschap konden uitdragen, dus moesten wij op zoek naar wat anders.” Aan het begin van 2019 besloot Thomas, met zijn compagnon Yannick, om het in Amsterdam te proberen, maar eerst werd de groep wat groter.

Thomas: “We hebben het groepje toen met twee man uitgebreid. Dat waren Fabian en Isaj Dijksman. We kenden hen al van de middelbare school en we gingen al samen naar feesten in Amsterdam. We zijn toen met z’n vieren plannen gaan maken, met de vraag: hoe kunnen we echt iets neerzetten?”

- Advertisement -

De eerste stap van dat plan was het vinden van een toffe locatie. Fabian: “We waren op zoek naar een locatie die echt iets rauws uitstraalde. Een andere pre was een zaal met een intieme sfeer. Een capaciteit van max 500 personen en een 24-uurs vergunning waren ook onderdelen van onze eisen. De mogelijkheid om tot in de ochtenduurtjes door te kunnen gaan, was voor ons erg belangrijk. We zijn bij een aantal clubs op gesprek geweest. Maar toen we bij RADION binnenliepen, was er meteen een klik. We voelden eigenlijk gelijk het vertrouwen in ons concept, en zo hadden we al vrij snel een overeenkomst voor de eerste editie.” Thomas: “RADION past ook goed bij ons als organisatie. Het is super underground én ook een vrijplaats. Je kan hier zijn wie je wilt zijn en lekker je ding doen. Dat is voor ons heel belangrijk.”

Enter The Frenzy

Nadat de deal met RADION rond was, werd de eerste editie op 1 november 2019 gehouden. Frenzy bleek direct een groot succes. Fabian: “De presale was snel uitverkocht. Dat gaf een lekker gevoel. De doorsale op de avond zelf was er ook in no-time doorheen, wat nog een extra boost gaf. We stonden in de bovenzaal en die stond helemaal vol.”

De line-up voor de debuuteditie van Frenzy was er eentje van zwaar kaliber. Naast Nederlandse namen zoals CYNKT en Comrade Winston, speelden ook Alignment en Trym in RADION. Fabian: “Dat was een hele toffe line-up, waar we met veel trots op terug kijken. Daarnaast hebben we er ook van geleerd. Dat nemen we mee naar volgende edities.”

Frenzy Events
Bron: Clemens Wildschut / CleFW Fotografie

Volwassen geworden

Natuurlijk was ook voor Frenzy de coronaperiode geen pretje. Toch heeft het de jongens geholpen met groeien als organisatie. Thomas: “Zoals ik al zei, vroeger hielden we echt van dat harde. Door corona zijn wij een jaar verder, maar de rest is stil blijven staan. Wij zijn ons blijven ontwikkelen en onze is sound is volwassener geworden. Gelukkig zijn we in de coronaperiode in de picture gebleven door onze podcastserie, waarin we die sound hebben kunnen laten horen.”

Die kentering in de sound is er volgens Fabian ingeslopen. “We zijn de hele dag met techno bezig. Soms vind je iets in een zoektocht en dan begrijp je pas waar je naar op zoek was. In ons geval was het de oldschool sound, wat ondertussen onze identiteit is geworden.”

Dat Frenzy een echte oldschool-identiteit heeft opgebouwd tijdens de coronaperiode, is vooral zichtbaar in die podcastserie op Soundcloud. Thomas: “Die podcast deden we ook al voor corona, maar nu is het waar mensen ons aan herkennen. In de coronatijd hebben we ons gewoon echt gefocust op die podcast. We zijn op zoek gegaan naar een combi van jong talent en legends van vroeger, met de focus op de nieuwe Frenzy sound.” De podcastserie telt ondertussen al 92 afleveringen en bevat bijdragen van Rove Ranger, VIL, Samuel L Session en Comrade Winston.

Frenzy Events
Bron: Clemens Wildschut / CleFW Fotografie

Bouwen aan de toekomst

Zowel Thomas als Fabian hoopt dat corona snel verdwenen is. “Door corona zaten wij echt klem, maar wij zijn super hongerig. Het is alsof er een dranghek voor ons staat. We duwen er wel tegenaan, maar hij wil niet open”, vertelt Fabian. Hij vult aan: “Als het weer kan, gaan we vanzelfsprekend weer toffe dingen organiseren. Maar we zijn ook wel met meer dingen bezig. Kan ik dat gewoon vertellen?” Thomas knikt. “We zijn bezig met een grote vinylrelease, Various Artists. Die komt in het najaar ergens. Verder kunnen we er nog niet te veel over kwijt.” Thomas vult aan: “Wat we wel al kunnen verklappen, is dat het keihard wordt.”

Als we corona straks gedag hebben gezegd, is Frenzy een organisatie om in de gaten te houden. Met scherp oor voor jong talent en een groot respect voor de klassieke technosound, zetten Thomas, Fabian, Yannick en Isaj (Team Frenzy) zichzelf – en daarmee heel Nederland – schrap voor een toekomst, waarvan zij de fundering hebben gelegd. Zelf willen ze daar niet aan. Thomas besluit: “Het is niet aan ons om de eer over onszelf af te roepen, dat laten we anderen doen. Wij richten ons gewoon op onszelf, en dan zien we wel hoe het loopt.”

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Casper Gout
Sinds jong al een danceliefhebber, maar tegenwoordig is het vooral techno wat de klok slaat. Schrijft graag verhalen vanuit zijn eigen interesse met als doel het publiek iets wijzer te maken over de wereld van elektronische muziek. Buiten het schrijven organiseert Casper feesten voor Bauplan en draait hij zelf plaatjes onder het alias Rausch.

Gerelateerd

EDM en future house in december: de tips van Juliano van der Knaap

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....

My Most Memorable Gig: DJ Baba (NL)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...