dinsdag, februari 27, 2024

Deepend: ‘Wij zijn klaar om de wereld over te gaan’

-

Home » Biki90 » Deepend: ‘Wij zijn klaar om de wereld over te gaan’

Deepend boekte groot internationaal succes nadat hun remix van Catch en Release van Matt Simons uitkwam. Sindsdien hebben de Roermondse vrienden Falco van den Aker en Bob van Ratingen optredens op Ibiza (o.a. Ushuaïa en Pacha) op hun naam staan en stonden ze afgelopen weekend voor de tweede keer op het reusachtige Tomorrowland. De volgende stap? “Onze droom is om Deepend wereldwijd groot te maken.”

Wij spreken de mannen na een druk weekend. Ze mochten namelijk voor de tweede keer draaien op Tomorrowland, de parel van het festivalland. “Normaal draai je in bijvoorbeeld Frankrijk, België of Duitsland en dan merk je wel verschil tussen het publiek. Maar op Tomorrowland komen alle liefhebbers vanuit de hele wereld samen. Het is zo’n bijzondere mix, dat heb je eigenlijk nergens. Heel bijzonder. Voor ons kwam echt een droom uit”, aldus Falco.

Naast Tomorrowland is Deepend deze zomer ook op Sziget, Ibiza en het Nederlandse Dance Valley te zien. De producers voelen zich het meest thuis op het podium in Ibiza. “Iedere keer is het een groot feest om daar te draaien. Dat was ook al zo’n droom die werkelijkheid werd. Daarnaast is Sziget de eerste keer voor ons. Daar hebben we veel zin in”, vertelt Bob.

De start van Deepend

Falco en Bob leerden elkaar kennen op de basisschool. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk en begon hun muzikale avontuur. In de tijd dat ze in hun slaapkamer aan nieuwe beats werkten, kwam de housemuziek om de hoek kijken. Dat genre sprak ze erg aan. Zo erg zelfs, dat ze overstapten van hip hop naar house.


Volg TIOH op Facebook


Ondertussen draaiden ze regelmatig in de lokale cafés en op schoolfeesten. Produceren ging non-stop door. Dat was voor het tweetal het signaal om door te pakken. “Op dat moment zagen we dat je vooral eigen muziek moest maken om kans te maken op een carrière in deze industrie. Dat is de enige manier waarop je echt uniek kunt zijn. Armin van Buuren en Tiësto waren daar goede voorbeelden van. Zij brachten singles uit en die explodeerden in de hitlijsten. Zo konden ze groeien als dj’s”, aldus Falco.

We waren alles zelf aan het regelen, waardoor er geen tijd was om muziek te maken.

Een professionaliseringsslag werd gemaakt en na een lange zoektocht was de naam Deepend geboren. In die tijd waren de mannen fan van progressive en deephouse. Dat speelde een rol in het kiezen van de naam. “Het was in het begin echt heel erg wennen. Stonden we in een lokale kroeg te draaien met een internationale naam. Dat voelde heel raar. Toen wij uiteindelijk eigen materiaal uitbrachten, werd het wat normaler. Het heeft ongeveer twee jaar geduurd voordat wij echt aan gewend waren aan deze naam”, vertelt Bob.

Roots

De roots van het tweetal ligt in Limburg. Falco woont er nog, maar Bob is ook nog regelmatig in Limburg te vinden bij Falco of bij zijn ouders. In de zuidelijke provincie ontstond Catch & Release en in Limburg hebben de dj’s een belangrijke basis gelegd voor het draaien. “Toen Catch & Release vlam vatte, werd ons tourschema steeds voller. We kregen het steeds drukker. Omdat we veel in Limburg draaiden, konden we dit sneller oppakken”, vertelt Bob.

Catch & Release

Deepend brak in 2015 door na de release van de remix van Matt Simons’ track Catch & Release. De remix werd op de slaapkamer gemaakt en groeide uit tot wereldhit. “Nadat we de track op Soundcloud hadden gezet, ging het hard. Het bleef maar doorstromen. Pas veel later is de plaat op de radio gekomen. Toen is het balletje pas echt gaan rollen.”

Een drukke festivalzomer met veel buitenlandse boekingen was het gevolg. Mails en telefoontjes van platenlabels en boekingskantoren stapelden zich op. Een hectische periode, want Deepend had op dat moment nog geen management.

“Alles kwam op ons af. We kregen zoveel aanbiedingen van managers. Dat was echt even wennen. We waren alles zelf aan het regelen, waardoor er geen tijd was om muziek te maken. Het ging soepeler toen we een team om ons heen hadden verzameld”, zegt Falco.

Van hobby naar bedrijf

Een hobby groeide uit naar een volwaardig bedrijf en daar moesten Falco en Bob aan wennen. “We moesten ons snel ontwikkelen in een korte tijd. Dat was soms best lastig. Ineens waren we een bedrijf.”

“Vooral aan de pers moesten we wennen. Vroeger traden we niet graag op de voorgrond. Nu moest het wel. We werden bijvoorbeeld uitgenodigd bij RTL Late Night en bij The Voice of Holland. Daar hebben we veel van geleerd. Onze comfortzone werd breder. Uiteindelijk bleken dingen die voorheen heel spannend waren, eigenlijk heel leuk te zijn.”

Mensen zeiden dat het nooit zou lukken, maar wij hebben altijd gedacht dat het succes zou komen

“Daarnaast kregen we met heel veel partijen te maken. We hebben geleerd om directeur in ons eigen bedrijf te zijn en met al deze partijen te kunnen schakelen. Het was een grote omslag van hobby naar bedrijf, maar wij genieten er extreem veel van”, vertelt Falco.

Sound

De sound van Deepend is heel breed. Van rustige plaatjes als Catch & Release naar de wat hardere clubtracks. De belangrijkste focus ligt bij het produceren van warme en zomerse klanken met een positieve vibe.

“Onze basis ligt bij house. Het is volledig elektronische muziek, want daar komen wij vandaan, maar soms gaan onze platen meer richting popmuziek. Daarin kan je wel weer de house vibe horen. Dat is de basis voor iedere track. We noemen het zelf Deepend house. Het is house in de mix met van alles en nog wat”, licht Bob toe.

Waiting For The Summer

Aan nieuwe tracks zal het niet gaan liggen. Er liggen een hoop nieuwe platen klaar. Hun nieuwste plaat, Waiting for the Summer, werd onlangs bekroond werd als Dancesmash op Radio 538. Een droomstart dus.

“We hadden nooit gedacht dat deze plaat zo snel op de radio zou komen. Hij ontwikkelt zich nu heel erg, ook in Duitsland bijvoorbeeld. Wij hopen dat deze groei doorzet. De opvolger ligt ook al klaar”, aldus Falco.

Ambities

Het succes van de Catch & Release remix is de mooiste mijlpaal die de twee met zich mee dragen. “Het is zo bijzonder als je kijkt op hoeveel plekken die plaat op nummer 1 stond en een Platinastatus behaalde”, vindt Bob.

Hij krijgt bijval van zijn maatje. “Voor ons wat het een bevestiging dat het echt wel kan. Dit nummer is in de slaapkamer gemaakt. We hebben altijd gedacht dat het succes zou komen, ondanks dat mensen van buitenaf ons vertelde dat het nooit zou gaan lukken. Dat heeft ons altijd gedreven om door te blijven gaan. Vroeger was ik op Ibiza bij de Pacha als bezoeker. Dit jaar mochten we daar draaien. Het kan dus echt als je in jezelf blijft geloven.”

De toekomst ziet er kleurrijk uit en aan ambitie geen gebrek. Hun grootste droom is om door te groeien en de wereld over te gaan. “We willen Deepend wereldwijd groot maken. Dit jaar gaan we voor het eerst naar Brazilië. We willen dit langzaam uitbouwen.”

Voor nu focust Deepend zich vooral op het uitbrengen van nieuwe muziek uitbrengen en tour. Bob: “We maken constant muziek. Daarnaast komt ADE ook weer in zicht, waar we een paar toffe shows gaan doen.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...

House en techno in november: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...