Moeten vertrekken uit een land waar dance-muziek streng verboden is om vervolgens na een wereldreis in de Brabantse polder te landen. Het lijkt een goed idee voor een boek of serie maar voor EDM dj-duo Vessbroz is het hun levensverhaal. De Perzische broers Armia en Arsham Pour releasen nu tracks op labels als MAXXIMIZE en Smash the House. Verder hebben ze een grote following op TikTok. Toch is dit voor het tweetal niet altijd vanzelfsprekend geweest, bleek nadat TIOH ze opzocht.
Check ook: ons verdiepende tweeluik over Vessbroz
Tussen de weilanden nabij Waalwijk, waar alleen het geratel van landbouwvoertuigen de landelijke stilte verstoort, wonen de kleurrijke en flamboyante Vessbroz. Het is een komisch idee dat een dj-duo met een groeiende following de kalme polder verkiest boven de bruisende Randstad. Naarmate de broers hun verhaal delen, wordt de keuze steeds duidelijker.

Dansverbod
De dertigers komen oorspronkelijk uit het streng-islamitische Iran. De wetten van dat land zijn vrij duidelijk als het aankomt op cultuur. Alle muziek die gemaakt is met het doeleinde om op te kunnen dansen is verboden. De straffen voor het maken van dancemuziek of organiseren van feestjes zijn ook niet mals. Zeer hoge geldboetes of maandenlange celstraffen hangen boven je hoofd als je het aandurft de regels te schenden. Toch hield het de broers niet tegen om van kinds af aan al het muzikale zaadje te planten.
Arsham: “Wij waren al op jonge leeftijd geïnteresseerd in westerse muziek. Dat komt vooral doordat wij thuis stiekem een satelliet hadden die MTV kon ontvangen. Al snel zag ik de clips van Justin Timberlake en andere Amerikaanse sterren. Als er dan muziek opkwam die ik tof vond, pakte ik mijn recorder en nam ik dat op om later terug te kunnen luisteren.”
Bij Arsham en Armia werd al snel duidelijk dat zij graag zelf ook muziek wilden maken. Toch duurde het nog lang voordat zij die jeugddroom waar konden maken. Het tweetal ervaarde niet de vrijheid in hun thuisland om te beginnen met het maken van muziek.
Ver van huis
In hun jaren als jongvolwassenen veranderde er een heleboel. Door problemen in Iran ontstond er een breuk tussen de broers. “Mijn broer moest om bepaalde redenen halsoverkop het land verlaten. Hij had geen keus. Hij had zelfs nauwelijks tijd om zich fatsoenlijk voor te bereiden en afscheid te nemen”, vertelt Arsham over zijn broer. Het achterlaten van zijn familie en zijn land was voor Armia niet makkelijk. Het praten over deze nare gebeurtenis ligt bij de broers nog erg gevoelig.
Armia: “Ik was een jongen van 21, met hooguit 600 dollar op zak, die van de een op de andere dag alles moest achterlaten. Als Iraniër zonder visum heb je weinig opties.” Wat Armia’s geluk was, is dat hij naast muziek, ook een grote passie heeft voor sport. “In die tijd basketbalde ik op professioneel niveau en kende ik wat mensen in de sport. Ik wist dat er een kennis van mij coach was in Maleisië, dus heb ik toen besloten daar maar te gaan wonen”, vertelt Armia.
Ondanks wat contacten te hebben in zijn nieuwe thuisland, moest Armia heel hard werken om rond te komen. “Met een paar honderd dollar en heel gebrekkig Engels ga je het natuurlijk niet redden. Ik heb in Maleisië gezocht naar Perzische restaurants waar ik kon werken in de bediening. Door dat vaste inkomentje kon ik weer beginnen met mijn leven op te bouwen”, legt Armia uit.
De weg naar boven
Na een paar jaar gescheiden van zijn broer te hebben geleefd, besloot Arsham ook naar Maleisië te gaan. Inmiddels was Armia daar al een graag geziene gast op modeshows. Het leven als model en personal trainer beviel hem goed. Toch veranderde dit toen zijn broer kwam. Armia: “Toen Arsham naar Maleisië kwam, zeiden wij al heel snel tegen elkaar dat wij onze jeugddroom moesten najagen.” Eindelijk voelden de broers de vrijheid om te investeren in een carrière als artiest.
De broers gingen studeren. Arsham dook in de productionele kant van muziek en Armia volgde cursussen op het gebied van marketing. Voor het tweetal was deze opgedane kennis enorm waardevol. Na meer ervaring op te hebben gedaan met dj’en en produceren, begon het langzaam te lopen. Hoewel ze nog af en toe een modellenklus moesten aannemen, stroomden de gigs binnen. In 2016 was het dan eindelijk zo ver. Vanaf dat jaar gingen de broers professioneel door het leven als de Vessbroz.
In het Zuidoost-Aziatische land bereikten de broers waar ze altijd al van hadden gedroomd. “Het leven in Maleisië was super! We waren getekend bij Sony Music en een gevestigde naam in de scene. We hebben echt genoten van het leven daar”, vertelt Armia trots. Heel lang mocht het niet duren. Na verkozen te zijn tot nummer 1 dj-act van Maleisië door Reverbnation, kregen de broers het opnieuw voor hun kiezen. Over wat er exact is gebeurd spreekt het tweetal liever niet.

Terug naar start
Opnieuw werd het duo gedwongen de koffers te pakken en op zoek te gaan naar een nieuwe plek om verder te leven. Gelukkig nu met wat meer zekerheid en middelen. Door het internationale karakter en de link met dancemuziek, verhuisden de broers begin 2019 naar Nederland. Daar settelen was écht wel even wennen.
Armia: “Het is zo raar om uit een land te komen waar mensen staan te springen voor je, naar een land waar zelfs de kleinste clubs niet weten wie je bent. Wij moeten ons hier echt weer bewijzen.” De Nederlandse dancescene is soms zelfs nog wat intimiderend voor het duo. “Bijna alle grote namen uit de dance wonen of komen uit Nederland. Wij zijn hier echt ‘nobody’s'”, zegt Arsham.
Op de vraag hoe ze dan in Waalwijk zijn beland, volgt wat gelach. “Nou, het plan was om in Amsterdam te gaan wonen. Tijdens de lockdown zochten wij een huisje waar wij heen konden voor inspiratie en rust. Op het moment dat wij aankwamen, werden we verliefd op deze plek. Zo erg verliefd dat we nu zelfs nog niet denken aan verhuizen”, legt Armia uit. Het duo haalt enorm veel inspiratie uit de omgeving en de noodzaak om naar de drukke stad te gaan is er niet. Na een enerverende tijd, is wat kalmte erg fijn volgens de Vessbroz.
Viraal gaan
In hun gehucht aan de Bergsche Maas ontdekten de broers uit pure verveling de app TikTok. Volgens Armia moesten ze in de coronaperiode wat creativiteit kwijt. “Vroeger maakten wij voor familie al grappige video’s. TikTok is natuurlijk een goed platform als je snel video’s wil delen voor een hele grote doelgroep. En dat wij naast het grappige aspect ook onze muziek kunnen delen met de wereld, maakt het helemaal af”, zegt Armia. Succes op het platform is de broers niet vreemd. Binnen een paar maanden behaalden zij maar liefst 231 duizend volgers en meer dan 3 miljoen likes.
Als het aan de Vessbroz ligt, gaan ze nog lang door met TikTok. “We zijn nu aan het zoeken naar mensen die ons willen helpen met het professionaliseren van de content en het account. Op dit moment is TikTok voor ons de belangrijkste ‘social'”, vertelt Arsham vrolijk. Hoewel de broers op Instagram en Facebook een redelijke following hebben, ligt daar de prioriteit niet meer.
De toekomst
De Vessbroz produceren op dit moment voornamelijk big room en future rave. Na verschillende releases op MAXXIMIZE (Spinnin’ Records) en Smash The House, hebben ze een solide basis gelegd voor hun toekomst op het gebied van het produceren. Met hun track Worshipper debuteerden ze op het dochterlabel van Spinnin’.
Het duo heeft in de coronaperiode niet stilgezeten. Met een blik op het releaseschema wordt duidelijk dat er voor de aankomende tijd genoeg muziek op de plank ligt. Volgens Arsham zouden ze tot en met 2022 elke maand twee tracks kunnen releasen. “We waren echt enorm gemotiveerd de afgelopen tijd. Door voldoende inspiratie en inzet hebben we goed door kunnen werken”, vertelt hij. Armia: “De mensen kunnen nu een of twee tracks per maand van ons verwachten!”
Hoewel de Vessbroz dromen over gigs tijdens ADE of Tomorrowland, blijven ze erg bescheiden als het gaat over de toekomst. “We vinden het lastig om te zeggen waar we binnen een paar maanden staan. Wat wij hopen is dat er meer Nederlanders onze muziek gaan ontdekken. Voor nu merken wij dat onze sound het hier goed doet. Hopelijk mogen we snel onze muziek voor een groot publiek draaien”, vertelt Arsham.