woensdag, januari 19, 2022
spot_img
HomeFeaturesKris Kross Amsterdam: 'Niets kon tippen aan SEX'

Kris Kross Amsterdam: ‘Niets kon tippen aan SEX’

-

Kris Kross Amsterdam is zijn bakermat allang ontgroeid. Wat in 2011 begon met feesten geven, mondde uit in het produceren en draaien van aanstekelijke eigen dancetracks met een tikkeltje pop. Die internationaal steeds grotere massa’s aanspreken. Sinds hun grote hit ‘SEX’ is het dj/producerstrio niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Nu ze samen hebben gewerkt met grote namen als Ty Dolla Sign en Conor Maynard is het tijd voor een tour door Nederland. Op 16 maart komt Kris Kross Amsterdam naar 013 in Tilburg. Samen met This Is Our House kijkt het trio vast vooruit naar een 2018 vol grote plannen, waaronder een eigen festival. 

 

door Michelle Klaassen

 

- Advertisement -

Het is een zonnige woensdagmiddag als we met de jongens van Kris Kross Amsterdam hebben afgesproken. We ontmoeten de mannen in Het Ruiterhuys in Castricum, het dorp waar Jordy en Sander Huisman zijn opgegroeid. Yuki Kempees, de MC van het drietal, kan er helaas niet bij zijn.

En wie zit daar ook aan tafel in het restaurant? Jawel, Henny Huisman, hun bekende oom. Ze hebben straks samen een interview met RTL Boulevard, want Henny gaat met de mannen mee op tour. (Daarover later meer.)

Jordy en Sander zijn net terug van hun Azië-tour. Ze zitten er nog helemaal vol van. “Onbeschrijfelijk,” zegt Sander, “We hebben zo veel mee gemaakt in een korte tijd.”

De tour leidde langs Singapore, Maleisië, China, Thailand, Indonesië en Japan. Sander: “Ieder land is verschillend. Ook veel verschillende soorten eten, weinig slaap en veel vliegen. Maar wat hebben we gave dingen meegemaakt!”

Een verschil met publiek in eigen land is er zeker. “In Nederland is het wel de kunst om mensen los te krijgen. In Azië merkten we dat de mensen sneller mee gingen. Dat verschilt natuurlijk wel per land. Je merkt heel erg dat de mensen vereerd zijn dat je komt, en dat ze ook iets uitbundiger reageren.”

‘SEX’

We moeten het natuurlijk even hebben over hun zwoele megahit, ‘SEX’. Die heeft inmiddels al meer dan 465 miljoen streams op Spotify. Nogal een prestatie. Hadden ze dat verwacht toen ze in de studio zaten?

“Een beetje. Toen we het nummer hadden gemaakt, hebben we ’s avonds nog met elkaar afgesproken. We zeiden tegen elkaar dat we iets heel magisch hadden gemaakt. Iets waar we heel trots op konden zijn. We waren er klaar voor om het aan de wereld te laten horen.”

We zijn zelfs in Engeland hoog in de top 40 gekomen, iets wat niet snel lukt als Nederlanders

Sander vertelt dat hij in eerste instantie dacht dat het alleen een hit zou worden in Nederland. “Ik dacht, Top 40 zou te gek zijn! En kijk waar we nu staan. We zijn zelfs in Engeland heel hoog in de top 40 gekomen, iets wat je niet snel voor elkaar krijgt als Nederlander. Daar zijn we super blij mee.”

Kris Kross Utrecht

Kris Kross Door Het Land

Afgelopen week startte in Utrecht (foto boven) de tour Kris Kross Door Het Land. Jordy, Sander en Yuki treden verder op in Alkmaar en Tilburg. Natuurlijk een speciaal moment dat ze feesten gaan geven buiten Amsterdam. “Alkmaar ligt natuurlijk dicht bij onze roots, dat is hier heel dichtbij. Voor Utrecht hebben we gekozen omdat veel mensen uit Utrecht naar onze feesten komen.”

Tilburg was een beetje een gokje. “Het was eigenlijk een tip van The Boy Next Door (bekend van de hit La Colegiala, MK). We wilden graag wat in Brabant doen, dat leek ons heel tof. We hebben weleens vaker in Breda opgetreden, bijvoorbeeld op Koningsdag bij 538, maar nog nooit in Tilburg. 013 was volgens The Boy Next Door een leuk pop podium, dus we dachten, waarom niet? Het is eigenlijk altijd wel gezellig publiek onder de rivieren!”

De tour wordt eigenlijk een stukje Amsterdam in de steden waar ze optreden. “Er komen bijvoorbeeld leuke namen uit onze stad mee, zoals Phalerieu en Geza Weisz. En natuurlijk ome Henny!”

Het is eigenlijk altijd gezellig publiek onder de rivieren!

Kris Kross Amsterdam

Henny vertelt zelf dat hij het heel leuk vindt om met zijn neven mee te gaan op tour. “We gaan een mini Playback Show organiseren als een knipoog naar de 90’s en de 00’s. Daar kunnen mensen zich nog voor opgeven.”

Een eigen festival

Daarnaast wordt de tour ook een pre-party voor het eigen evenement dat eraan zit te komen. Kris Kross Amsterdam gaat hun eigen festival organiseren. “Het gaat plaatsvinden in Amsterdam, waarschijnlijk in september. Het wordt heel intiem, maar wel met meerdere podia. Ook willen we live artiesten neerzetten, onder wie Ronnie Flex.”

Dit jaar komt er ook een nieuwe plaat uit met de Nederlandse rapper. “We wilden graag een uitstapje maken naar Nederlandse artiesten. Naast Ronnie hebben we ook in de studio gezeten met Sevn Alias. Er zitten dus heel mooie dingen aan te komen dit jaar.”


Volg TIOH op Facebook:


Kris Kross Amsterdam begon in 2011. “We draaiden toen al een tijdje, maar we vonden het zo leuk dat we onze eigen feestjes met 90’s-tint gingen organiseren. Die noemden we Kris Kross, als knipoog naar de gelijknamige 90’s-groep (bekend van de hit ‘Jump’, MK). Die feestjes sloegen zo aan, dat we werden geboekt op andere plekken. We noemden onszelf ook Kris Kross Amsterdam, omdat het toen heel populair was, dus die feesten waar we geboekt werden vonden dat ook heel prettig. De dj-act is eigenlijk daaruit verder gegroeid,” zegt Jordy.

Op de vraag of hun bekende oom Henny Huisman heeft meegespeeld in hun succes, gaf Henny zelf antwoord. “Weet je, het zit in de genen wat ze leuk vinden. Er zit een soort artiestenbloed in ons. Hun oma kon ook heel goed liedjes maken. Maar: ze hebben het wel allemaal zelf gedaan.”

Kris Kross Henny Huisman

Passie

De mannen doen veel dingen tegelijk. Ze geven feestjes, maar produceren ook zelf. “Het hoort echt bij elkaar. De dj-act is natuurlijk ontstaan uit de feesten. We vinden het echt moeilijk te scheiden. Het is echt helemaal met elkaar verweven en is allebei even leuk. Kris Kross is het feest, dat geeft wel een schepje extra, vooral omdat je vrienden, familie en mensen waarmee je samen werkt er zijn. Maar optreden in Azië bijvoorbeeld is ook heel vet.”

Over succes gesproken, ze hebben samen gewerkt met grote artiesten als Conor Maynard en Ty Dolla Sign. “Het was best makkelijk om contact op te nemen met Conor. We hadden een idee voor een plaat, en kregen eigenlijk al heel snel zijn nummer van zijn management. Hij hoorde de track, vond het tof, en heeft het toen zelf ingezongen. Maar we wilden het liever samen met hem opnemen. Dus toen is Conor in het vliegtuig gesprongen en hebben we hem opgepikt op Schiphol. Toen zijn we samen de studio ingedoken, en dat was uiteindelijk ook de versie van ‘Are You Sure?’ die uitgekomen is.”

De samenwerking met Ty Dolla Sign is met een contact uit New York gegaan. “We kenden zijn manager, en hebben de plaat aan Ty gepitcht. Daarna ging het best snel. Hij vond het ook heel tof, en toen hebben we het samen opgenomen.” Op de vraag of ze denken dat het makkelijker ging door hun hit SEX, konden ze snel antwoorden. “Ja, maar het ligt ook aan je uitstraling. Alles speelt mee in zo’n situatie!”

Kriss Kross Amsterdam 2

Hoogtepunt

We sluiten het gesprek af met een terugblik op 2017. Wat was voor de jongens het hoogtepunt? “We hebben heel veel toffe dingen mee gemaakt in 2017. Are You Sure? was een grote hit, die was Goud in Nederland. We hebben 2 tours gedaan in Azië, en we zijn naar Curaçao geweest, want we stonden daar ook in de Top 40. En natuurlijk optreden op The Flying Dutch.”

Sander vertelt dat ze ook naar Roemenië zijn geweest. “Daar stonden we op Neversea op dezelfde stage als grote artiesten als Dua Lipa en Jason Derulo. Dua Lipa kwam direct na ons, dus we hadden ook nog een super set-tijd. Echt heel vet!”

Niks kon tippen aan SEX!

Wat ze echt nog graag in 2018 willen bereiken, is net zo’n grote hit als SEX. “Dat was echt een klapper. Het niveau ligt echt super hoog. We hadden wat releases klaarliggen die we hadden opgenomen voordat SEX uit kwam, maar die konden we allemaal in de prullenbak gooien, haha. Niks kon tippen aan SEX!”

Kris Kross Tilburg 013


Kris Kross Amsterdam in 013

De Kris Kross door het land tour komt op 16 maart naar 013 in Tilburg. Hier kun je tickets kopen. Meer info over Kriss Kross Amsterdam via hun Facebookpagina.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...