Het clubseizoen is weer geopend. De meeste feesten beginnen nu weer pas rond middernacht. Lekker pieken doe je weer rond een uur of 3. En de volgende dag bestaat vooral uit één ding, zeker op latere leeftijd: keihard afzien. Dat kan ook anders, bewijst De Microclub eerder dit jaar al in bijvoorbeeld Club Smederij in Tilburg. Dit najaar is de club er weer in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg.
De naam Microclub komt van het fenomeen micro clubbing, dat in bijvoorbeeld New York en Londen al rond 2011 aan populariteit won. Het betekent lekker vroeg beginnen met je stapavond, zo rond een uur of 8. En uiterlijk net na middernacht weer naar huis. Microclub-organisator Melvin Bruhn: “In de ochtend heb je dan waarschijnlijk gewoon weer tijd om even lekker te sporten, de stad in te gaan of – misschien heb je ze – iets met je kinderen te doen.”
Bruhn komt een paar jaar geleden op het idee om in Nederland van micro clubbing een begrip te maken voor een doelgroep van 25 jaar en ouder: “Ik ben zelf 35 en ik zag in mijn omgeving dat mensen niet meer uit gingen. Wel bijvoorbeeld uit eten en hooguit daarna nog een biertje. Maar dan haakt iedereen wel af. Mensen hebben op een gegeven moment gewoon geen zin meer om zo lang op de nacht te wachten.”
Foto: De Microclub
Hij lacht: “Maar het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. Als je extra lang wil feesten kun je natuurlijk ook juist bij ons beginnen, om daarna alsnog de hele nacht door te halen.”
Kat uit de boom
Halverwege 2017 start De Microclub. Eerst vooral in BASIS, Utrecht. Daarna volgen edities in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In het voorjaar van 2018 zijn Tilburg en Den Bosch aan de beurt.
Bruhn: “Het enthousiasme vind ik hier heel leuk. Het is natuurlijk een beetje cliché, maar je herkent hier in Brabant de gezelligheid. Zeker in Club Smederij in Tilburg merkte ik dat er een hele positieve, relaxte sfeer was. Mensen keken niet echt de kat uit de boom. Het was juist vanaf het begin meteen raak, het voelde meteen als een club.”
Volg TIOH op Facebook:
Daar zit misschien wel meteen de grootste uitdaging voor De Microclub zo vroeg in de avond. Want hoe zorg je dat een publiek – net vers uit de studiebanken of van de werkvloer gerold – niet alsnog om 8 uur met z’n allen aan de toog staat te vrijdagmiddagborrelen?
“Mensen moeten het gevoel hebben dat ze ook echt niet alleen op de dansvloer staan wanneer ze vroeg komen,” weet de initiatiefnemer. “We proberen daarom locaties te vinden waar het licht en het geluid ook echt goed zijn. Je moet als je binnen bent echt de tijd vergeten en je in de nacht wanen.”
Bovendien heeft De Microclub er een gouden regel voor zodat iedereen op tijd binnen is. De eerste vijftig bezoekers worden vaak getrakteerd op een biertje of een cocktail. En om 10 uur gaat de voordeur al dicht.
De eerste 50 bezoekers worden vaak getrakteerd op een drankje
Foto: Ellen van Lent
Opbouwen
Minstens een net zo belangrijk ingrediënt voor een geslaagd avondje microclubben is de muziek: “We zoeken dj’s die wel echt in een bepaalde scene zitten, maar ook laagdrempelig genoeg zijn voor mensen die er zelf niet zo in zitten. Het moet geen hitjes-parade zijn, dat vind ik te vrijdagmiddagborrel. Maar een hele experimentele set zal het ook niet worden.”
Verder zorgt de vroege begin- en eindtijd er voor dat dj’s anders zullen draaien: “Dj’s hoeven van mij de sfeer niet langzaam op te bouwen, het feest begint tenslotte gelijk.” Veel tijd om de zaal aan te voelen is er voor een dj dus niet. “Ik vind bijvoorbeeld Prosper Rek een goed voorbeeld. Hij heeft vaker bij ons gedraaid en hij kan echt switchen in stijl. Dat moet je kunnen want ons publiek is veelzijdig.”
“Aan de andere kant, we hebben ook Chris Stussy gehad op die vorige editie in Tilburg. Hij is rechttoe rechtaan, echt housey. Maar dat werkte ook meteen. Geen tijd om langs de kant te staan, het was gewoon meteen feest.”
Geen tijd om langs de kant te staan, het was gewoon meteen feest
Foto: De Microclub
Afbouwen
“In de loop van de avond geniet ik dan als ik bijvoorbeeld even naast de dj sta terwijl iedereen staat te feesten,” vertelt Bruhn, die zelf altijd bij zijn avonden aanwezig is. “Het meeste werk zit hem voor mij in het organiseren voordat de feesten beginnen. Op de avond zelf ben ik meer een gastheer, ik hou in de gaten hoe alles loopt. Ik maak een praatje met mensen om te peilen hoe ze het vinden”
Dat doet hij tot een uur of twaalf in de nacht. “Daarna help ik mee met afbouwen en zorg ik dat de dj wordt bedankt – dat vind ik toch een puntje op feesten waar de dj vaak ondergewaardeerd wordt.”
Aan het publiek de keuze of het nog ergens anders door wil feesten. De organisator zelf weet in ieder geval waar ‘ie het voor doet: “Ik ga daarna lekker door naar m’n bed.”
>> Kijk hier voor onze beeldregistratie van De Microclub in Tilburg en Den Bosch, in september
Aankomende edities De Microclub:
- Zaterdag 24 november, Club Smederij, Tilburg (eventpage)
- Vrijdag 30 november, De Stadstuin, Utrecht (eventpage)
- Vrijdag 18 januari, Club Smederij, Tilburg (eventpage)
- Zaterdag 19 januari, Muziekgieterij, Maastricht (eventpage)