donderdag, oktober 5, 2023

Mr. Belt & Wezol in 013: ‘Eindelijk weer even terug voor publiek’

-

Home » Features » Mr. Belt & Wezol in 013: ‘Eindelijk weer even terug voor publiek’

Dansen en knuffelen temidden van een dampende massa zit er nog niet in. Maar voorzichtig kunnen we wel weer de dansvloer op met een bescheiden publiek. Zittend, dat wel. Zoals in 013, dat vrijdag en zaterdag onder de symbolische naam You’re Not Ready een reeks seated dance-events houdt in hun imposante main. Hoofdact op een van de vier events is het house-duo Mr. Belt & Wezol. Met al hun creativiteit hebben Sam en Bart zeker niet stilgezeten de laatste maanden, maar ze kunnen niet wachten om voor het eerst weer voor publiek te draaien. We spraken Sam in de aanloop. 

We hoeven er niet omheen te draaien: ook voor Mr. Belt & Wezol zijn het moeilijke tijden, net als voor iedereen in de muziek- en evenementenwereld. En dat in een periode waarin de agenda van Sam en Bart zo mooi gevuld was, met allerlei grote festivals in binnen- en buitenland. 

Het begon al met Paaspop, het eerste grote festival dat sneuvelde door corona. Verreweg de meeste van hun shows in de zomer waren nog niet eens aangekondigd. Maar voor een duo dat al op Tomorrowland stond kunnen we er vanuit gaan dat het niet de minste podia zijn. 

Van maart tot in juni hadden ze nog hoop dat het goed zou komen, vertelt Sam. “Maar sinds de laatste persconferentie is die weg. We durfden op een bepaald moment niet meer in onze agenda te kijken. Alle groene vakjes met optredens waren rood geworden. We zien wel dat veel organisatoren onze boekingen doorschuiven naar 2021, dat is mooi.”

‘We zijn een andere invulling van ons werk gaan zoeken’

Creatief

Maar wie Mr. Belt & Wezol kent, ziet twee positief ingestelde, vrolijke en creatieve gasten. Ze lieten het er tijdens de quarantaine dan ook niet bij zitten. “We zijn een andere invulling van ons werk gaan zoeken, die wel past binnen onze act.”

Meest in het oog springend waren tot nog toe hun livestreams, die Bart en Sam veelal zelf op touw zetten. Waar Sam het muzikale brein van Mr. Belt & Wezol is, richt Bart zich doorgaans op de visuele kant. En met zijn portfolio vol verrassende, grappige video’s konden originele streams niet uitblijven.

Ze regelden sets vanaf de Pier in Scheveningen, vanuit de enorme ballenbak in het Amsterdamse Instagram-museum Wondr en vanuit een rijdende tram in Rotterdam. Onlangs namen ze zelfs een set op in een luchtballon, die binnenkort wordt uitgezonden. 

“Normaliter lukt zoiets echt niet, op zulke locaties. Maar nu zit iedereen lastig, dus is er veel hulp.”


Voordat je verder leest…

Support This Is Our House

Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. Journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Jij kunt ons indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Hoe? Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!


Ze pionieren ook met een Patreon-pagina. “Fans kunnen daar tegen een donatie bepaalde voordelen krijgen. Denk aan exclusieve downloads, studiovideo’s of samples van tracks, voor producers. Dan delen we bijvoorbeeld een drumpartij waar zij dan zelf mee aan de slag kunnen.”  

Sam zelf heeft ondertussen veel muziek gemaakt, waarbij de koers meer richting de pure house-sound is verlegd. “Wij stapten in toen future house heel groot was, maar die markt is nu ver gekrompen. Nu komt er meer ruimte voor house. Dat vinden wij heel tof, wij zijn daar altijd van geweest. De muziek die eraan komt weerspiegelt dat.”

Drive

Dé vraag in artiestenland is echter: breng je de muziek nou wel of niet uit? “Er zijn twee kampen. Een kleine groep doet het nu al, maar wij stellen het uit tot er weer meer activiteit is in de scene. In september kun je sowieso een remix van een bekende clubplaat verwachten, daarna nog een single in het najaar.”

Het productieproces is wel totaal anders. “Normaal doorloop je soort cyclus. Je geeft een optreden, die ervaring neem je als het ware mee de studio in. Daar maak je weer iets met het oog op je volgende shows. Die belangrijke schakel is nu weg. Je mist daardoor een bepaalde drive. Nu maak je meer waar je op dat moment zin in hebt. Daardoor wordt het resultaat wel gevarieerder.”

Met hun optreden in 013 tijdens You’re Not Ready keert de belangrijke schakel nu eindelijk weer even terug. “Het is sowieso een van de eerste dance- events in een clubsetting, dus extra bijzonder. Dennis Quin komt een uurtje opwarmen, we vinden zijn muziek heel vet. Daarna draaien wij twee uur.” 

013

Ze nemen ook Robbie Rise mee als mc. “Hij is sowieso een toevoeging maar kan de boel nu wellicht een beetje los schudden. Want iedereen zit daar natuurlijk. Met een koelkastje tussen de stoelen, waardoor ze niet eens op hoeven staan. Hopelijk lukt het alsnog een beetje om te feesten, en wie weet gaan ze nog wel even opstaan.”

De show er omheen zal zeker helpen. 013 belooft in samenwerking met First Impression een waar visueel spektakel, een show waar je eigenlijk nog ‘niet klaar’ voor bent. Maar hoe vliegt Mr. Belt & Wezol zo’n ‘seated set’ zelf aan? “Misschien iets meer luisterbaar, maar zeker ook dansbaar. Het zal ergens in het midden liggen. We doen eigenlijk wat je altijd doet als dj: je leest je publiek. Al is dat nu heel anders. Normaal zie je een massa, nu kijk je meer naar individuen.” 

En ja, ze mogen dan een duo zijn: back to back bedraagt de afstand ‘gewoon’ anderhalve meter. Net als tijdens de livestreams. “Je hebt natuurlijk een voorbeeldfunctie, maar dat was heel gek in het begin. Zeker omdat we al helemaal vanaf het begin samen draaien. Ik doe een bepaalde handeling, Bart een andere. Ik hoop dat we weer snel verenigd worden, dat is ook wel zo gezellig.”


You’re Not Ready

Vrijdag 17 en zaterdag 18 juli, 013 in Tilburg. Vrijdag 19:00 uur: Black Sun Empire. 23:30: Mr. Belt & Wezol. Zaterdag 19:00 uur: Dr. Peacock. 23:30: Rebelion. Tickets en meer info: 013.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...