vrijdag, december 8, 2023

Nachtburgemeester Eindhoven: “We’re in this together!”

-

Home » Features » Nachtburgemeester Eindhoven: “We’re in this together!”

Al vier jaar lang zet de Eindhovense nachtburgemeester Siem Nozza zich in voor een inclusiever, diverser én wonderlijker nachtleven in zijn stad. Met de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag in zicht, vindt hij het hoog tijd om terug en vooruit te blikken. Tijdens het Debat van de Nacht, maandagavond 14 maart in de Effenaar, wil hij Eindhovenaren de kans geven hun stem te laten horen. Ook voor Nozza zelf is dit een goed moment om de balans op te maken van zijn ambtsperiode.

De afgelopen vier jaar was het nachtburgemeesterschap alles behalve gemakkelijk. Ruim de helft ervan was tijdens de pandemie. Wie vermoedt dat er dan weinig werk ligt voor een nachtburgemeester; het tegendeel bleek waar.

Siem Nozza: “Ik leek op een gegeven moment wel een hotline want zowel gevestigde horecaketens als de eenmanszaak had vragen. Dat gaf ook aan dat er onduidelijk werd gecommuniceerd vanuit zowel gemeente als overheid. Natuurlijk was ik blij dat ik daar wat meer duidelijkheid in kon verschaffen, maar het bleef natuurlijk een surreële tijd. De tijd die tevens goed gebruikt had kunnen worden door de gemeente om zaken verder te plaveien.”

Lang wachten

“We waren met een initiatiefvoorstel ‘Nachtleven’ bezig, geïnitieerd door GroenLinks en D66, maar het feit bleek dat het té lang op zich liet wachten. Dat was zonde, want vanuit de stad werd er enorm samengewerkt om tot een mooi plan te komen waar zowel de gevestigde horeca, zoals op het Stratumseind, als de alternatievere meer spannende en noodzakelijke initiatieven zich goed bij voelden.”

“Meer plekken met latere sluitingstijden buiten de binnenstad, transparante vergunningsprocessen, 24-uurslocaties, veiliger uitgaansleven. Allemaal zaken die de stad en haar ondernemers hoop zouden geven in die moeilijke tijden. Maar eind goed al goed; afgelopen week, het allerlaatste moment voordat de verkiezingen plaatsvinden, is dit toch goedgekomen en hebben B&W, burgemeester Jorritsma en Wethouder Cultuur Monique List, beide VVD, eindelijk die laatste klap erop gegeven. En door!”

Coronastop

De pandemie heeft ironisch genoeg ook veel goed gedaan voor de nacht, juist door de onthouding ervan. Siem initieerde ‘Unmute Us’-protestmarsen in Eindhoven en was samen met de Dutch Nighttime Alliance (vereniging Nederlandse nachtburgemeesters- en raden) verantwoordelijk voor landelijke acties zoals ‘De Nacht Wacht’ en ‘De Nacht Staat Op‘. Al snel bleek dat de nacht niet enkel gaat om een feestje, maar van onschatbare waarde is voor de mentale gezondheid van mensen.

“Daarbij komt dat de dansvloer überhaupt de enige plek is waar een dokter, bankier en een vuilnisman naast elkaar staan. Of iemand van Forum voor Democratie naast iemand van Partij voor de Dieren. Dat is, wat mij betreft, nog nooit zo belangrijk geweest”, zegt de nachtburgemeester.

Politiek

Nozza: “Na het debat vier jaar geleden dat we samen met This Is Our House, Club Commission Berlin en de toenmalige nachtburgemeester van Amsterdam organiseerden, heb ik de nacht voor het eerst in de geschiedenis van de stad in het coalitieakkoord gekregen. Dat was wel een succesje te noemen. Vervolgens kwam er een tijd van ontelbaar veel meetings met politieke partijen, wethouders, ambtenaren en welgeteld zes ‘A-avonden’ (informerende avonden waarbij ambtenaren, raadsleden en stakeholders uit de stad samenkomen).”

“Toch zakte na de derde ‘A-avond’ de moed een beetje in m’n schoenen toen we wéér dezelfde vragen aan het beantwoorden waren en die gele ‘Post-it’s’ weer op tafel kwamen te liggen. Maar rond die tijd merkte ik in de stad dat er steeds meer mensen m’n werk wilden bijstaan, dus dat gaf toch weer nieuwe strijdkracht.”

De Stichting Nachtburgemeester Eindhoven werd opgericht met onder andere Gianni Jorissen (Koelhuis/de Bank), dj/producer Albert van Abbe (DRUM) en Lowie van Rooij (Keldernacht/Dynamo) aan het roer als bestuur. Veel mensen uit het nachtleven, de lgbtqi+-scene én evenementenorganisaties sloten zich aan in de loop van de tijd.

“Dat gaf ook wel wat chaos in zowel organisatie als uitvoer. Ik realiseer mij inmiddels wel dat je dit echt niet alleen kan doen en dat moet je ook niet willen. Zeker niet zo’n dorp als Eindhoven. De kracht ligt dan juist bij het feit dat iedereen elkaar op meer dan één manier schampt, zowel sociaal als professioneel. Dat moet je omarmen zodat je meer bent dan de som der delen. Die verbinding is ook het thema van het Debat van de Nacht 2022 in Effenaar.”

Te conservatief

De nachtburgemeester: “De ‘durf’ van de Amsterdamse politiek, de omarming van en vertrouwen in een inclusieve, diverse nachtcultuur en haar initiatiefnemers uit Berlijn… in Eindhoven blijft ’t toch nog een beetje conservatief en top-down. Na vier jaar nachtburgemeesterschap moet ik nog steeds mantraïsch herhalen dat een diversere, inclusievere nacht met latere sluitingstijden en locaties buiten de binnenstad noodzakelijk is om de stad leefbaarder te maken. Het levert een beter vestigingsklimaat dat het economisch enerzijds en sociaal en cultureel anderzijds past bij de megalomane wereldwijde uitstraling die de stad vermarkt. En dat leidt uiteindelijk juist voor meer veiligheid en minder politie-inzet.”

“En hé, wat Berlijn en Amsterdam betreft, maar ook inmiddels Groningen, Utrecht, Nijmegen, Leiden, Haarlem, Rotterdam én Den Haag; ze hebben het nachtburgemeesterschap zowel vanuit de stad als vanuit de politiek een solide onderdeel van beleidsontwikkeling gemaakt. Daarvoor worden de functies van nachtburgemeester en raad als zodanig structureel financieel ondersteund. Het is eigenlijk van de gekke dat ik dit vier jaar volledig op vrijwillige, onbetaalde basis heb gedaan. Ik voel mij simpelweg te sterk verwant met de zaak. Zelf werk ik al twintig jaar met de nacht en festivals in binnen- en buitenland en dat wil ik Eindhoven ook. Met ups en downs, door de reacties en samenwerkingskracht vanuit de stad. We’re in this together!”

> Zie ook: Maandag in de Effenaar: Debat van de Nacht

Debat Eindhovense Nacht

Begrip

Nozza: “In de politiek begint meer en meer te landen dat de nacht echt veel beter moet in Eindhoven. Het is supermooi om te zien dat er voor deze gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven veel meer jongere mensen, meer vrouwen én meer mensen van niet-Nederlandse afkomst op de lijsten staan. Die inclusiviteit en diversiteit is nodig voor meer begrip. Dat ziet er dus sowieso goed uit voor de toekomst! Het feit dat de raad wordt ververst en later dit jaar een nieuwe burgemeester wordt aangesteld, is goed voor Eindhoven. Net zoals dat ik de komende maanden ook plaats ga maken.”

“Nu alleen nog stemmen allemaal! Dat kan vanaf vandaag, maar ik zou nog even het debat vanavond afwachten om je keuze te voeden. Zeker in deze roerige tijden, is het zaak om je te realiseren dat een democratie zoals wij die hebben in Nederland helemaal niet vanzelfsprekend is. Stemmen is, eens te meer met alles wat er in de wereld aan de hand is, gewoon ontzettend belangrijk. Praktisch alle politieke partijen zijn vertegenwoordigd, dus kom naar het debat. Laat je horen, voed je mening en stem! ‘Vote or be silent for the next 4 years’! Haha! Tot vanavond!” 


Het Debat van de Nacht

Maandag 14 maart om 19:30 uur in de Effenaar Eindhoven. Entree is gratis. Meer info via het Facebook-event.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...