vrijdag, december 8, 2023

Nachtburgemeester Eindhoven: farce compleet na feestje in stilte

-

Home » Features » Nachtburgemeester Eindhoven: farce compleet na feestje in stilte

Het was al een soort grap geworden, en nu helemaal. Na een jarenlange en groots opgezette zoektocht naar een geschikte nachtburgemeester voor Eindhoven uiteindelijk uitkomen bij een anarchist. Dichter Derrel Niemeijer beleefde afgelopen weekend zijn zelf opgezette inauguratie tot eerste Nachtburgemeester van de stad. Voor wat dat waard is; ieder draagvlak ontbreekt, dus of híj nu degene is die als 'schakel' tussen uitgaansleven en bestuur/handhaving moet dienen…
Zelfs de aanstelling had iets absurdistisch. Niet zoals in andere steden in de nachtelijke uurtjes met een groots feest met tientallen gasten en lokale pers om de ambtsperiode in stijl in te luiden. Nee, in Eindhoven installeren ze de nachtburgemeester gewoon midden op de dag.

Niemeijer besloot de aanstelling te combineren met de presentatie van zijn nieuwe dichtbundel. Zo waren de feestelijkheden om 2 uur ’s middags, een tijd dat de gemiddelde nachtbraker langzaam begint te recupereren, zonder ambtsketting en weggemoffeld in een lullig hoekje van Boekhandel van Piere. Om het compleet te maken; dit alles op initiatief van een Tilburger maar zonder medeweten van de organisatoren van de verkiezing.

Derrel Niemeijer tijdens de dichtbundelpresentatie annex Nachtburgemeester-benoeming.
Derrel Niemeijer tijdens de dichtbundelpresentatie annex Nachtburgemeester-benoeming.

Verkiezing
Een met veel tamtam opgezette verkiezing die eindigt met een haast geruisloze presentatie. Het heeft iets kolderieks maar hoe zit de vork precies in de steel?

Bruggenbouwer, pilaar, uithangbord. Mooie omschrijvingen, nachtburgemeester blijft vooral een symbolische functie. Een onofficiële titel, in te vullen naar eigen inzicht. De kans dat je er als inwoner iets aan hebt, is dan ook bijzonder klein.

Dat moet in Eindhoven anders, dachten enkele inwoners. Geen gebbetje maar een gekozen iemand die echt iets kan bewerkstelligen en draagvlak heeft. Dus werd met groot bombarie een verkiezing gelanceerd. De eerste kandidaten – onder wie Derrel – meldden zich maar toen werd het stiller en stiller.

Een verkiezing, laat staan een nachtburgemeester, kwam er nooit. Officieel omdat er te weinig kandidaten waren om er een echte verkiezing van te maken. In de praktijk verdween het plan vooral in de ijskast omdat niet de gewenste kandidaten zich aanmeldde.

Dus toen Derrel Niemeijer tijdens een borrel in gesprek raakte met de Tilburgse nachtburgervader Gert Brunnink en terloops geopperd werd of dat niks voor hem zou zijn, stond niets hem in de weg. De nachtburgemeester stelt namelijk zijn opvolger aan maar mag als een andere stad nog stuurloos is ook daar iemand ‘benoemen’.

Nachtburgemeester

Open brief
Derrel voelde zich vereerd en besloot het te doen. Dan maar zonder verkiezing en met hulp van een Tilburger. De organisatie achter de verkiezing vernam de aanstelling pas toen Our House het oppikte en reageerde onmiddellijk gepikeerd met een open brief aan de ‘zelfbenoemde’ nachtburgemeester’.

Nu heeft Eindhoven dus Niemeijer, een dichter van de in de 30, met als bijnaam ‘de rel’. Toepasselijk.

Maar hoewel de situatie iets kolderieks heeft, dienen ze vooral de hand in eigen boezem te steken. Niet alleen ‘onthielden’ ze de Eindhovenaren de verkiezing door eigenhandig te beslissen dat de ideale nachtburgemeester er niet bij zat. Ze namen ook bewust het risico dat er via een andere weg een nachtburgemeester zou komen, terwijl er toch voortekenen waren. Brunnink had al eerder geopperd Brabant ‘nachtburgemeester dekkend’ te willen maken en in Den Bosch al een duo aangesteld. En ene Herman Kusters had zichzelf al ooit benoemd, al werd hij alleen door het Zondagnieuws geloofd.

Maar nu heeft Eindhoven dus Derrel Niemeijer, een dichter van de in de dertig, met als bijnaam ‘de rel’. Toepasselijk.

Eerste plannen: behoud van boekbinderij
Toegegeven, zijn eerste plannen zijn nog niet allemaal even steekhoudend. Naast het verruimen van de openingstijden wil hij zich inzetten voor het behoud van een boekbinderij. Iets wat de gemiddelde stapper waarschijnlijk net zoveel kan schelen als de sluiting van een willekeurige snackbar in Emmen.

Toch heeft hij al wel iets voor elkaar. Iedereen lijkt wakker geschrokken en wellicht kan dat voor het eveneens ingedutte nachtleven positief zijn. Aan het hoofd van de Eindhovense nacht staat in ieder geval de komende twee jaar een anarchist met stropdas. Of het een succesverhaal wordt, moet blijken. Een bijzonder verhaal is het nu al.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...