vrijdag, december 8, 2023

Nachtburgemeester Eindhoven: ‘Dialoog loopt volop, daden volgen’

-

Home » Uncategorized » Nachtburgemeester Eindhoven: ‘Dialoog loopt volop, daden volgen’

Nachtburgemeester Siem Nozza is 3 maanden onderweg in Eindhoven. Samen met This Is Our House maakt hij met enig optimisme de balans aan woorden en daden op. “Als de proef met latere sluitingstijden in september wordt uitgebreid, zou er heel snel nieuwe dynamiek en variatie kunnen komen in Eindhoven. En dat is broodnodig.”

Zijn Debat van de Eindhovense Nacht (kijk hieronder terug) was al een behoorlijke daad, natuurlijk. Net als, aan het eind ervan, zijn voordracht tot nachtburgemeester. Serieus gepraat over het uitgaansleven in de vijfde stad van het land werd er daarvoor al lang niet, constateerde Siem Nozza.

Maar dit is natuurlijk niet de actie waarom het moet draaien. Uiteindelijk moet het nachtleven in Eindhoven rijker, frequenter en daarmee aantrekkelijker worden.

“Voor de Eindhovenaar, maar ook voor mensen daarbuiten en internationale studenten en werknemers. Iets dat veel meer past bij de internationale ambities van de stad überhaupt.”

Coalitieakkoord

Drie maanden na dato, met een nog maar net geïnstalleerd nieuwe college van B en W, mag je nog niet meteen nieuwe clubs of evenementen verwachten. Maar de woorden om tot zulke daden te komen, staan inmiddels wel zwart op wit.

Siem: “Inmiddels sprak ik met praktisch alle fracties en de relevante wethouders. En voor het eerst in de geschiedenis van Eindhoven is nu het nachtleven opgenomen in het coalitieakkoord. Dat is al een mooi gewin.”

We citeren B en W van Eindhoven:

We streven ook naar een levendig nachtleven vol eigenheid

Dat betekent ook dat er ruimte is voor dynamiek op bijzondere locaties en in bijzondere connecties. 

We onderzoeken of het nachtleven ook buiten de binnenstad kan.

Siem Nozza Nachtburgemeester

Daden

Het lijkt een rechtstreekse vertaling van enkele van de belangrijkste collectieve hartekreten uit het Debat van de Eindhovense Nacht en het daaropvolgende nachtburgemeesterschap van Nozza. Hoe die nu tot echte daden worden omgezet?

Siem: “We hebben het debat nadrukkelijk als start van een dialoog neergezet. En die is nu in volle gang.”

Zo kwam er al een vervolgsessie met politici, in de vorm van een zogenaamde A-Avond. Met ruim 20 raadsleden, fractievoorzitters en 12 nachtondernemers en andere stakeholders.

“Geen solistisch initiatief vanuit mij en het nachtleven, maar deze keer deed ik dat in nauwe samenwerking met de gemeente. Daarmee is de dialoog die tijdens het debat tot stand kwam voortgezet met alle partijen. En kwam nog eens de bevestiging van de gestelde missies uit het debat. Er moet een bruisend nachtleven komen, in lijn met de internationale ambities van Eindhoven. En er is behoefte aan tijd en ruimte.”

“Daaruit worden nu vervolgstappen geconcludeerd en stellen we de juiste vragen aan de raad. Na het zomerreces komt er een belangrijk vervolg.”

Door tijd en ruimte te geven aan initiatiefnemers ontstaan spannende plekken

Debat protest

Onderzoeken

Ondertussen is de nachtburgemeester een viertal onderzoeken gestart vanuit onder meer de NHTV, Design Academy en de Technische Universiteit. Om te beginnen moet er een culturele ‘afdruk’ van Eindhoven komen, vindt Siem.

“Alle culturele locaties worden in kaart gebracht, inclusief hun waarde. Dat is belangrijk gezien de huidige ontwikkelingen met betrekking tot leegstand en het daarmee gemoeide atelierbeleid. Tijdelijke horeca is van wezenlijk belang voor de dynamiek van het nachtleven. Door tijd en ruimte te geven aan initiatiefnemers ontstaan spannende plekken.”

Verder onderzoekt de nachtburgemeester met studenten van de Design Academy hoe Eindhoven op basis van social design en blockchain het nachtleven verbeterd kan worden. “Denk daarbij aan het inzichtelijk maken en verbeteren van vergunningsaanvragen en dergelijke processen.”


Volg TIOH op Facebook:


Daarnaast wordt onderzocht hoe het nachtleven verbeterd kan worden onder invloed van design, architectuur en stedenbouw. En tot slot zoekt een student uit wat precies de wens is van de vele internationals (lees: expats) in Eindhoven.

“Werknemers van ASML bijvoorbeeld, dat ook aan het onderzoek meewerkt, maar ook studenten van de Design Academy. Dit is een groep die snel groeit in de stad, maar blijkbaar niet altijd een goede aansluiting vindt in het Eindhovense nachtleven. Met al die facts and figures kunnen we onze punten beter onderbouwen. ”

Verlaatjes

Ondertussen zitten ruimere sluitingstijden buiten het horeca-concentratiegebied ook in pijpleiding. “De huidige mogelijkheid tot het aanvragen van verlaatjes voor gebieden als de Markt, Stationsplein en Dommelstraat zijn top, maar de pilot loopt nu af. Dus het wordt hoe dan ook tijd om dat te evaluaren en tot de conclusie te komen dat de rest van de stad hier van kan gaan profiteren.”

De Nachtburgemeester van Eindhoven heeft goede hoop. “Als de verlaatjes in september worden uitgebreid, denk ik dat er heel snel meer dynamiek, zekerheid en daarmee continuïteit kan ontstaan voor plekken en initiatieven zoals Sociale Dienst, 212, Stroomhuis en Lab-1 (foto onder).”

Lab-1 Eindhoven

“Tevens gaan we zorgen dat de binnenstad spannender wordt door bijvoorbeeld meer events te laten plaatsvinden en het gebruik van interessante plekken die al langer leegstaan. Daar is iedereen bij gebaat, zowel retail als de inwoner.”

Kritiek

Kritiek was er ook. Diverse Eindhovense evenementenorganisaties voelen zich niet gehoord in de planvorming. “Dat ontstond op social media omdat ik liet weten een besloten avond met de gemeente te hebben georganiseerd. Daar wilden meer mensen bij zijn dan dat er plek was.”

Siem Nozza ziet het als opbouwend. “Het is gewoon hartstikke goed dat meer organisaties en locaties zich laten horen. Sowieso is iedereen welkom om mee te bouwen aan een beter nachtleven. Maar op het moment dat ik vanwege gemeentelijk protocol slechts 12 vertegenwoordigers van het Eindhovense nachtleven kan uitnodigen, zorg ik dat die 12 een juiste afspiegeling zijn. De rest blijft uiteraard continu geïnformeerd.”

“Uiteindelijk doen we alles samen en wordt niemand buitengesloten. Dat lijkt me evident. Dat is zelfs ook de kracht van onze stad, vind ik: de korte lijntjes maken het mogelijk samen snel te schakelen.”

De erkenning is er inmiddels van alle kanten

Debat Siem Nozza

Toch ‘staat’ zijn rol van Nachtburgemeester hem wel, durft Siem te zeggen. “Ik merk dat ik als tussenpersoon echt beeldvorming kan veranderen. Binnen de Eindhovense scenes en bij het publiek is vaak een negatief beeld van de gemeente, alsof er onwil heerst.”

“Ik kom er nu achter dat dat lang niet altijd zo is. Het is eerder onwetendheid. Het beeld moet worden bijgesteld om zodoende dichter bij elkaar te komen en samen de stad te ontwikkelen naar de wensen van iedereen. Do it together.”

Nu is het zaak dat het nachtburgemeesterschap in Eindhoven echt geïnstitutionaliseerd wordt, aldus Siem. Zodat het een vaste kracht wordt en blijft in de stad.

“De erkenning is er inmiddels van alle kanten, dat was stap één. Die heeft me al superveel werkuren gekost, maar de financiering om verder te bouwen is nu een belangrijke vervolgstap.”

Vereniging als organisatiemodel

Hij is aan het onderzoeken welk organisatiemodel hier het beste bij past. Onder andere in samenwerking met de Club Comission in Berlijn en Stichting Nachtburgemeester Amsterdam, zij adviseren hun collega in Eindhoven.

“Waarschijnlijk krijgt het de vorm van een onafhankelijke vereniging met leden. Dat weerspiegelt heel duidelijke het fundament en de draagkracht in de stad op een open manier. Als lid voel je je verbonden, je draagt bij en je hebt zeggingskracht.”

“Zo kunnen we georganiseerd samen verderbouwen en de ingeslagen weg goed doorzetten. Want de eerste positieve ontwikkelingen zijn behaald, maar er is nog een wereld te winnen natuurlijk.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...