OPINIE – Over de grens: Discriminatie van de uitgaansbranche

-

Home » Features » OPINIE – Over de grens: Discriminatie van de uitgaansbranche

Met grote verontwaardiging werd op de redactie van This Is Our House gereageerd op de jongste coronamaatregelen van het demissionaire kabinet-Rutte. Amper 2 weken na de start van de Summer Of Love 2021 wordt het uitgaansleven alweer de nek omgedraaid. In een open brief aan Mark Rutte en Hugo de Jonge uiten 10 van onze Huisschrijvers hun frustratie.

Beste Mark en Hugo,

Tienduizenden partypeople na 1,5 jaar honger lijden een vette worst voorhouden, ze er zelfs al een hapje van laten eten, en ‘m dan ruw weer wegtrekken. Zo voelt het corona-beleid voor het uitgaansleven na vrijdagavond. Vanuit jongerenperspectief heeft het trekjes van geestelijke marteling van een toch al zwaargetroffen doelgroep. En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden mensen die werkzaam zijn in deze branche. 

Minder dan een week geleden stonden sommigen van ons, na maanden pijn verbijten, nog met onze vuisten in de lucht op de eerste festivals. We konden ons geluk niet op tijdens deze historische heropening. De festivalstart van de Summer Of Love 2021. Morgen al zouden we een volgend festival bezoeken. Dat evenement is ook volledig uitverkocht. Alle stages zijn er opgebouwd, duizenden mensen hebben er al wekenlang zin in. 

Net als het gros van hen zijn wij vooraf netjes gevaccineerd en/of getest. Uren offerden we op aan bezoekjes aan Testen Voor Toegang. 

Testen Voor Toegang: valstrik?

Maar vanavond? Vanavond zaten we weer te huilen op de bank bij jullie binnendreunende woorden en spoedmaatregelen, en kwam alle pijn weer keihard terug. 

Testen Voor Toegang, dat de redding had moeten vormen voor het zo zwaar getroffen uitgaansleven, blijkt de strop. Of moeten we zelfs stellen: de valstrik? 

Natúúrlijk zouden die besmettingscijfers oplopen, wanneer zoveel jongeren zich zouden laten testen. Maar de ‘positieven’ zouden we, bij een goed werkend systeem (app, controle), buiten de massa houden. En dan nog: de ziekenhuizen blijven ondertussen leeg, want de vaccinatiegraad is al hoog. Iedere volwassene heeft de kans gehad minimaal een prik te krijgen. 

Nu moeten clubs, evenementen en hun bezoekers toch weer boeten, mede na door de overheid gemaakte fouten bij Testen Voor Toegang. Waarom? Enkel om ervoor te zorgen dat Nederland niet op rood springt en mensen de grens over kunnen? De vakantie van de een wordt belangrijker gemaakt dan de festivaldag of dansavond van de ander. Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat een festival voor de meerderheid der jongeren eigenlijk ook een vakantie ís (wat enkele jaren terug bleek uit onderzoek). 

Summer Of Love 2021

Discriminatie uitgaansleven

Dit lijkt op discriminatie van de uitgaanssector ten opzichte van de reisbranche. Waarom mogen vliegtuigen wel volgepropt worden en een festivalterrein niet? We zijn benieuwd hoe advocaten hier tegenaan kijken. Zeker als je ziet hoeveel besmettingen er uiteindelijk ook ons land in komen, als souvenirtjes uit het buitenland.

‘Wat een geweldige manier om de jeugd te bedanken, die anderhalf jaar hun leven en ontwikkeling op pauze hebben gezet om ouderen en kwetsbaren te beschermen’, schreef een liefhebber eerder vandaag, in reactie op het uitgelekte nieuws. Wij kunnen het niet beter verwoorden. Dit is letterlijk afbraakbeleid, dat bovendien geen oog heeft voor de maandenlange oogst van de Fieldlab-evenementen

Je zult maar die festivalorganisator zijn, die vanavond na lang zwoegen eindelijk zijn terrein af heeft. En die het nu meteen weer af kan breken.

Uitgaans-minnend Nederland mag het hier niet bij laten zitten. Deel om te beginnen deze post, en laat in de comments/captions weten wat jij vindt dat er moet gebeuren om Hugo & Mark wakker te schudden!

>> UPDATE 10 JULI: ID&T spant kort geding tegen overheid aan vanwege coronamaatregelen


Dit opiniestuk is geschreven door de volgende TIOH-redacteuren:

Stef Appelhof
Mark van Bergen
Julie Brasser
Chris Breuer
Daan Coerver
Casper Gout
Erwin Herkelman
Joes Maas
Duarte dos Santos Estrafalhote
Peter de Valck

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...