Dance-museum Our House is een kippenvel-kwekende speeltuin rond elektronische muziek-cultuur

-

Home » Features » Dance-museum Our House is een kippenvel-kwekende speeltuin rond elektronische muziek-cultuur

Met Our House heeft Nederland een uniek dance-museum van internationale allure gekregen. Mark van Bergen en Erwin Herkelman togen naar onze naamgenoot in Amsterdam en dompelden zich onder in een zinnenprikkelende, kippenvel-kwekende experience.

door Mark van Bergen en Erwin Herkelman

Er zijn veel musea die tegenwoordig een ‘experience’ zeggen te bieden. Maar Our House maakt het waar als geen ander. We kunnen ons niet herinneren dat we een cultuurbeweging of muziekstroming ooit in zo’n rake, passende en zintuig-prikkelende hebben beleefd als hier.

Er staan eigenlijk maar drie ‘klassieke’ museumstukken, op een sokkel achter glas. Maar de glimmende helm van Daft Punk, de 909 van Armin van Buuren en het masker van Deadmau5 loop je zo voorbij, in deze bedwelmende speeltuin van de dance. Terwijl het toch iconen van grote waarde zijn, waar je zomaar een expositie an sich omheen zou kunnen bouwen.

dit cultuurgoed moet je ondergaan, voelen, vonden de makers

Club iT

Maar om het ouderwetse ’tentoonstellen’ draait Our House niet. Dit cultuurgoed moet je ondergaan, voelen, vonden de makers. En daar zijn ze uitermate goed in geslaagd, in wat wereldwijd het eerste museum over de dancecultuur mag heten.

Hoe kan het ook met zo’n letterlijke voedingsbodem. Het museum is gevestigd op roemruchte Nederlandse dancegrond. Hier, aan de Amstelstraat, zat vroeger club iT (1989-2004). Internationaal gezien was het de bekendste club die ons land ooit gehad heeft – zelfs sterren als Grace Jones en Eddie Murphy kwamen er.

>> Zie ook – MY FIRST GIG: Marcello (Club iT)

Tegenwoordig huist Club AIR in het pand. En overdag (en straks hopelijk ook weer in de vooravond) dus nu Our House. Het is letterlijk een museum in een historische clubjas. Waar je ook lekker met een biertje in je hand doorheen kunt lopen.

Alle installaties zijn zo bedacht en gemaakt dat ze in een handomdraai weer achter de schermen kunnen verdwijnen. Zo kan op weekendavonden, na het laatste timeslot, in een uur tijd de transitie naar Club Air worden gemaakt. Alleen de videoschermen blijven hangen – en het soundsystem natuurlijk – en daar kan de club natuurlijk ook dankbaar gebruik van maken.

Vier de historie

In Our House vier je de historie van het genre. Wil je graag weten hoe het ooit begonnen is? Neem dan plaats in het bioscoopzaaltje waar onder anderen Kevin Saunderson, Carl Cox en Armin van Buuren je als avatars door de geschiedenis van de house heen loodsen. Van de allereerste beats in Chicago tot de miljardenindustrie die het nu is. Kun je daarná direct je kennis testen op een van de quiz-panelen van het museum. Of ga zélf aan de slag.

Imposante techniek

Tijdens de experience kun je mixen, maken, dansen en nieuwerwets bladeren door platenbakken met klassiekers. Ofwel: je haalt een plaat met een afbeelding van – pakweg – Aphex Twin uit het schap, steekt hem in de daarvoor bestemde gleuf, en er ontstaat een stukje magie. Terwijl de track je al in hogere, herkenbare sferen dompelt via de koptelefoon, zie je hem vóór je gevisualiseerd op een led-scherm en lees je info over het nummer en de artiest.

Ook de festivals hebben uiteraard een mooie plaats gekregen in het museum. Door het schuiven met flyers word je zomaar het middelpunt van de meest legendarische feesten uit de dance-geschiedenis. En wil je weten hoe de cultuur anno nu beleefd wordt in het buitenland? Laat je vingers glijden over de grote wereldbol en bekijk de prachtige beelden van festivals her en der op deze aarde.

Zo is de experience ook een imposante blijk van productie en techniek, de Nederlandse dance wel toevertrouwd natuurlijk. Er is dan ook een aantal audiovisuele- en showgiganten bij betrokken, zoals 250K (hier ons verhaal) en First Impression. Super dat ze in coronatijd op deze manier toch nog kunnen shinen.

Maar het grote hoogtepunt van Our House is toch het einde van de experience, als alle deelnemers zich weer verzamelen op de dansvloer waarboven ze ook begonnen aan hun clubtour. We zullen er niet over spoilen. Beelden maken is hier ook niet gewenst – een mooi statement van de makers.

Een ding is zeker: dit moet je gewoon voelen en ondergaan.


Our House

Dancemuseum Our House is gevestigd aan de Amstelstraat 24-26 en is geopend van vrijdag tot zondag. Meer info en tickets via de website.

NB: This Is Our House heeft de laatste tijd diverse vragen gekregen over de verhouding tot Our House. Opheldering: de partijen staan los van elkaar. Wel zijn ze in gesprek over een samenwerking.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in maart 2023: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Aftellen maar: DGTL opent festival-bal met muzikaal avontuurlijke driedaagse

Natuurlijk, maart is nog jong en koud. Maar nu de dagen langer worden, de timelines voller, de virus-verspreiding kleiner...