maandag, december 4, 2023

Peteyfest: van tuinfuif naar succesvol festival

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Peteyfest: van tuinfuif naar succesvol festival

Wat 9 jaar geleden begon als een uit de hand gelopen feestje in een tuin in Lierop (hebben ze daar toch al patent op), is stap voor stap uitgegroeid tot een volwaardig festival met mooie namen, podia en hostings. En vooral: heel veel plezier en saamhorigheid voor en achter de schermen. Peteyfest is klaar voor het nieuwste hoofdstuk (20 en 21 mei, met o.a. FeestDJRuthless, The Partysquad, Dubvision en De Man Zonder Schaduw) en kijkt al vooruit naar het 10-jarig bestaan in 2017. “De stap naar Brabantbrede en zelfs nationale bekendheid lonkt.”

 

Garages met drive-in-shows, zuipketen, tuinhuizen en drankhokken. Hoeveel mooie vriendschappen, liefdes en wereldplannen zouden er al beklonken zijn in deze landelijke maar verborgen Brabantse scene?

Feesten en zelfs festivals worden er ook geboren. Want de tuin die Teun van Asten uit Lierop heeft, is niet zomaar een tuin. Dit is een area met kansen, denken hij en zijn vrienden in 2008.

De groep – de meesten kennen elkaar al vanaf de basisschool – komt op dat moment al jaren ieder weekend bijeen om bier te drinken in het tuinhuis. De plek gaat in het dorp al snel rond als ‘De Petey’, naar een personage uit de film ‘Dumb And Dumber’.

“Daar waren we destijds helemaal gek van”, vertelt Guus Hurkmans, een van de 6 vrienden die er al vanaf het begin bij was. “Waar gaan we vanavond heen? Naar de Petey natuurlijk!”

Peteyfest

Nirwana Tuinfeest

In oktober 2008 besluiten ze eens gek te doen en een special edition te houden, met een barbecue. En vooral: met dj’s. WiSH Outdoor is net begonnen, een paar weilanden verderop, en het Nirwana Tuinfeest heeft alleen rock.

Dat andere tuinfeest in het dorp, ontstaan vanuit het plaatselijke jongerencentrum en dit jaar al toe aan de 41e editie, geeft overigens wel veel impulsen.

Guus: “Wij hebben er allemaal hekken gesjouwd als 12-jarige gasten. Maar wij hielden van andere muziek en feesten. Wat daar bij Nirwana kon, moest voor danceliefhebbers ook kunnen.”

Ze nodigen wat breder uit (vrienden en familie) en hangen wat affiches op in het dorp. Peteyfest dopen ze het tweede tuinfeest van Lierop. Alle lokale dj’s die maar een plaatje kunnen draaien, mogen inpluggen.

Nieuwe locatie

“Wat bleek? Hadden we plots 250 man op die grasmat en in en rond dat tuinhuis. Volle bak en groot feest. Iedereen was het gaan doorvertellen, hele vriendengroepen van vriendengroepen daagden op. Dat schreeuwde om een vervolg.”

En een nieuwe locatie, want meer kon die tuin van Teun echt niet aan.

Een weiland tussen Lierop en Helmond biedt uitkomst. Dat is weer van een vader van een vriend, met een mestverwerkingsbedrijf. “Serieus, we maakten toen al plannen om de inhoud van onze Dixi’s om te zetten in groene energie.”

Zover komt het niet, maar er blijft genoeg over om mee te pronken. Voor het eerst worden dj’s geboekt, onder wie The Pitcher uit het naburige Liessel. Hij neemt veel volk mee, net als dat er nu ook partypeople uit Helmond komen.

WiSH Outdoor

Ze vragen zich nog steeds wel eens af wat er gebeurd zou zijn als ze door dat succes ineens niet te groot waren gaan denken richting editie 3. Waren ze dan nu ook zo groot als WiSH?

“Feit is dat we flink het schip in gingen in 2010. We kwamen met een enorme feesttent en nog een andere area, boekten onder meer Mightyfools en Tha Playah. Keiharde muziek. Dat was ‘m niet, en het was te groots opgezet.”

Na een periode vol onzekerheid en een aantal jaren met ‘realistische’ edities, durft Peteyfest in 2013 weer groter te denken. Mede geïnspireerd door de buren van WiSH, dat rond die tijd serieuze internationale allure heeft gekregen.

“We dachten: wat zij kunnen, moet ons ook lukken. We boekten onder meer Yellow Claw en FeestDJRuud en gingen naar 3 podia. Het jaar erna waren het er zelfs 4 en hadden we Bassjackers, Ronnie Flex en Boaz van de Beats.”

“Regionaal staan we goed, maar we hopen ooit de stap naar Brabantse of zelfs nationale bekendheid te maken.”

Peteyfest

Peteyfest 2016

Aan het affiche zal het niet liggen. Op de mainstage van Peteyfest 2016 zijn optredens van onder meer Robbie Rise, Dubvision, Fox Stevenson, The Partysquad en Mr. Belt & Wezol.

Als tweeledige kers op de taart op de (gratis toegankelijke) openingsavond: FeestDJRuthless. “We zijn trots dat we Ruud nog een keer hebben in zijn afscheidsjaar en die show met Ruthless doet hij deze zomer verder alleen nog op Defqon.”

Meer confetti, opblaasdieren, toeters en bellen vind je vrijdag- en zaterdagavond ongetwijfeld bij Het Kinderfeestje x Who Events. Met onder meer David Ghetto, Lowriderz, Brocco, Boehmer en The Boy Next Door.

“Deze area gaan we richting ons 10-jarig jubileum uitbouwen. Gekte en een stukje carnaval doen het hier in het zuiden gewoon ontzettend goed.”

Subtieler gaat het er op zaterdag aan toe bij Abstract, dat opnieuw de deephouse-stage host. Onder meer The Man Without Shadow en de residents Hermanos en Kruh trekken je mee de diepte in.

Zo klopt, na onder meer WiSH, 7th Sunday, Intents en Rebirth opnieuw een festival de stap van het Brabantse platteland naar de eredivisie van de festivals te zetten.

“Het werkt hier gewoon anders dan in de stad. Iedereen zet zijn schouders eronder. Je krijgt gewoon van alle kanten hulp aangeboden. Met gemeenschapszin en plezier bouwen we hier gestaag aan een succesverhaal.”

Zaterdag 21 mei gaan de poorten van het terrein om 13:00 uur open en kost een ticket €26,-. Dit ticket geeft eveneens gratis toegang tot de eerste festivaldag, de avond ervoor. Een los ticket voor vrijdag (vanaf 18:00 uur) heb je al voor slechts €5,-.

Check het Facebook-event voor alle info over Peteyfest 2016.

Peteyfest

Line-up vrijdag 20 mei:

MAINSTAGE 

– FeestDJRuthless (FeestDJRuud b2b Ruthless)
– Lazy Jacks
– Alzado
– Funkmaster B

Zaterdag 21 mei:

MAINSTAGE 

– DubVision
– Fox Stevenson
– The Partysquad
– Mr. Belt & Wezol
– Miss Bontbeats
– Lazy Jacks
– Alzado
– Funkmaster B

KINDERFEESTJE

– Lowriderz (BE)
– Boehmer
– David Ghetto
– The Boy Next Door
– Brocco
– Keezus Christus
– Kerrle
– Lux N Flex
– Steffel & Semmel
– Fiddy FSH & Friends
– De Feestnichtjes
– Frames
– Jaimster

ABSTRACT

– Man With No Shadow
– KEVIN KHAN
– Hermanos (Savoi b2b Macnelis)
– Kruh
– Rubi K
– Marnikx
– Lockar

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Peteyfest gooit roer flink om voor komende editie

Het roer gaat flink om bij de komende editie van Peteyfest in Lierop. De mainstage verdwijnt en het terrein...

Beyond Festival geeft geen garanties

Geen timetable, geen line-up, geen mainstage. 'Deelnemers' in plaats van bezoekers. Beyond, uit de koker van kunstenaar Dadara en Eileen...