donderdag, oktober 5, 2023

Noodkreet met vrolijke sound: Review van Avicii’s album ‘TIM’

-

Home » Spinnin' Records » Noodkreet met vrolijke sound: Review van Avicii’s album ‘TIM’

Iets meer dan een jaar na zijn tragische dood werd donderdag 6 juni het postume album ‘TIM’ van Avicii uitgebracht. Onze hoofdredacteur mocht direct na de release live op 3FM zijn mening geven. Bij deze de complete bespreking. “TIM luistert als één lange, muzikale afscheidsbrief.”

 

Een uiterst naargeestige boodschap, verpakt in vrolijke popliedjes: zo vatte ik donderdag op 3FM ‘TIM’ van Avicii samen. In de show ‘Mark+Ramon‘ mocht ik direct na de release van het postume album mijn mening geven en vertellen over de nasleep van zijn dood.

Mentale gezondheid

Op de IMS-conferentie op Ibiza, die ik onlangs bezocht, piekte die nasleep onlangs al. In het Hard Rock Hotel, pal naast de plek waar Avicii zijn allerlaatste show gaf (Ushuaïa), ging het veel over (mentale) gezondheid in de dance.

Vader Klas Bergling sprak er, voor het eerst publiekelijk, over het afgelopen jaar. Tientallen professionals gingen in debat over het omgaan met drank, drugs en stress. AFEM, de wereldwijde belangenvereniging voor professionals in de elektronische muziek, lanceerde een ‘Mental Health Guide‘.

‘TIM’ is geen dancealbum maar een verzameling elektronische popliedjes met gevoelige teksten. Het past geheel in de trend van de poppy dance van de laatste jaren (Chainsmokers, Calvin Harris). En zo’n jasje sluit in dit geval strak om de emotionele boodschap.

Ogenschijnlijk vrolijk van buiten, droef en donker van binnen

Avicii TIM album

Dubbel is het wel, want je zou eerder sombere, mineure sounds verwachten als het over stress, twijfel en zelfs de dood gaat. Van de andere kant: dit was precies de spagaat waar Avicii in zat. Hij hield van deze muziek, was een steengoede producer. Maar on stage was hij een bang aapje dat een kunstje moest doen. Ogenschijnlijk vrolijk van buiten, droef en donker van binnen.

Muzikaal waaiert ‘TIM’ alle kanten uit. Er zijn invloeden van onder meer Britpop, Oosterse muziek, pop/rock, EDM en broken beats. Muzikaal zijn het zeker niet allemaal sterke tracks, die ik an sich niet zomaar thuis zou draaien. Maar in feite doet het er bijna niet toe hoe goed of slecht het klinkt. Door alle drama en noodkreten die erin verpakt zitten, grijpt het album je sowieso aan. Het luistert als één lange, muzikale afscheidsbrief.

 


Avicii’s ‘TIM’, track voor track

 

1. Peace of Mind

Zet de toon direct qua boodschap en sound. ‘Do you need a relief, a release? (…) Dear society, you are moving way too fast for me’. Het is net alsof we Avicii hier zelf horen, snakkend naar adem in een almaar versnellende EDM-achtbaan. In werkelijkheid werd deze poppy song (af)gemaakt met/door Vargas & Lagola. Een Zweeds productie-/artiestenduo, die voor ‘TIM’ ook ‘Tough Love’ en ‘Excuse Me Mr Sir’ onder handen namen.

2. Heaven

De nieuwe single en dé hit van het album, als je het mij vraagt. Coldplay’s Chris Martin kan het drama niet explicieter verwoorden: ’I think I just died, and went to heaven’.

3. SOS

De vooruitgesnelde hit, uiteraard, met zang van Aloe Blacc. Wie dacht dat ‘SOS’ het enige noodsignaal op het album zou zijn, zit er flink naast. De familie van Tim Bergling selecteerde, samen enkele van zijn favoriete producers, vrijwel allemaal tracks die de innerlijke schreeuw van de artiest symboliseren.

4. Tough Love

Samen met ‘Heaven’ vind ik dit de mooiste track op ‘TIM’. De oosterse muziek in combinatie met de vocals van Salem al Fakir (Vargas & Lagola) pakt prachtig uit. Wie weet is dat Oosterse een verwijzing naar Oman, waar Avicii overleed. Troubles en troost komen samen: ‘Weight is on you, weight is on me. Sometimes I’m not who you want me to be. God knows I try, we stumble and we fall. There’s no place I’d rather be than in your arms.’

5. Bad Reputation

Weer dat dubbele: een sombere boodschap, verpakt in een uiterst positief geluid. In dit geval tropical beats, met steeldrums en vocals van Joe Janiak. Slaan ze op Avicii’s drankzucht, waarmee hij zijn angsten verdoofde? Op grof geld verdienen? 

6. Ain’t A Thing (feat. Bonn)

Een van de mindere tracks, en dit keer ook in mineur. ‘When the last records on, the party’s already gone’, zingt Bonn in nogal zeurderig stijl. Een Zweedse songwriter en muziekproducent, die onder meer voor boyband One Direction schreef.

Avicii
Avicii wordt vereeuwigd in graffiti tijdens de laatste editie van Ultra Music Festival in Miami. © Alex de Rooij

7. Hold The Line

Weer een ander geluid, letterlijk en figuurlijk. Inhoudelijk gaat het over vechtlust. Over blijven vasthouden, zolang je er bent. Muzikaal hoor je een Britse sound, met broken beats.

8. Freak

Voortbordurend op ‘Bad Reputation’ zingt Bonn over schaamte en niet gezien willen worden, in een depressieve staat.

9. Excuse Me Mr Sir

Cynische track, wederom in samenwerking met Vargas & Lagola, over iemand die een verplicht kunstje moet doen.  ’I’m a rollercoaster…’ en ‘Chillin’ while I keep on billin’.  Lekker nummer, beetje Britpop-achtig. 

10. Heart Upon My Sleeve

Van Imagine Dragons moet je houden. Ik doe dat niet. Ik vind dit nummer en de vocals te bombastisch.

11. Never Leave Me

Qua tekst een van de weinige optimistische nummers. Joe Janiak zingt over een vrouw die troost en zorg biedt. Het is aannemelijk dat het over Avicii’s vriendin Tereza Kačerová gaat.

12. Fades Away

Mooie, uiterst sensitieve afsluiter met prachtige vocals van Noonie Bao. Avicii is niet meer, maar zijn tracks zullen voortleven.


Terugluisteren op 3FM

De uitzending over Avicii bij Mark+Ramon is hier terug te luisteren.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

EDM in januari: de top 3 van Juliano van der Knaap

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe muziek....

EDM in december: de tips van Juliano van der Knaap

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....