Groots, vreedzaam en héél duidelijk: Tweede protest Unmute Us valt niet te negeren

-

Home » Features » Groots, vreedzaam en héél duidelijk: Tweede protest Unmute Us valt niet te negeren

Dansen, zingen, juichen, springen. Mensen in kleurrijke outfits, zwaaiend met creatieve spandoeken en borden. Veel aanmoediging en steun vanuit ramen en vanaf balkonnetjes. Het middel was feest, de boodschap boosheid. Op 11 september vulden 150.000 demonstranten in heel Nederland de straten tijdens de tweede Unmute Us. Samen voor een doel: een directe opening van alle clubs en evenementen. TIOH liep in verschillende steden mee en zag en hoorde een geluid dat niet meer te negeren valt in Den Haag.

Van Groningen tot Maastricht en van Enschede tot Amsterdam. Overal in het land is er zaterdag tijdens de tweede Unmute Us met liefde en passie duidelijk gemaakt dat massa’s mensen snakken naar festivals, clubs en evenementen. Zelden kwamen er in ons land zoveel mensen bijeen om te protesteren.

Bijzonder om te zien hoe mensen ontroerd raakten door de steun die ze vonden in de marsen. Demonstranten kregen spontaan kippenvel toen dj’s hun geliefde tracks speelden. Hoewel een heleboel protestgangers gefrustreerd zijn over het zwalkende beleid van de regering, was dit niet de sfeer die tijdens Unmute Us te proeven was.

Unmute Us protest
Foto: Robert Oosterbroek

De organisatie heeft succesvol geprobeerd de boodschap op een dringende maar gemoedelijke manier over te brengen. Meer dan 425 artiesten en sprekers, verdeeld over 116 trucks, reden mee met de grote hoeveelheid demonstranten. Naast dat artiesten muziek speelden, is er ook door sprekers benadrukt hoe belangrijk de onmiddellijke opening van de branche is voor Nederland.

Love Parade

Naast de sterke organisatie van Unmute Us en de goede uitwerking van de protestmars, hebben demonstranten ook enorm veel bijgedragen aan het succes. Achter de karren liepen professionals en liefhebbers in hun festivaloutfits mee. Er is dit keer weer veel tijd gestoken in het verzinnen van pakkende leuzen. Naast de bekende ‘Geen grappen, meer house’ en ‘Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter’, zijn er ook veel nieuwe teksten bijgekomen:

In alle 10 de steden kon de menigte rekenenen op swingende en aanmoedigende mensen langs de kant. De protestgangers werden vanuit de huizen getrakteerd op duimpjes omhoog, handkussen en dansjes. Dit zorgde dan weer voor gelach en gejuich in de stoet. Het voelt als een bevestiging van waar je als demonstrant de straat voor op gaat.

AanmoedigenBewoners
Foto: Bart Heemskerk

Jasper Goossen, initiatiefnemer van Unmute Us en mede-eigenaar van Apenkooi Events, is blij met hoe alles is verlopen. “Ik ben apetrots op zowel de uitstekende organisatie per stad als de steun voor onze sector die vanuit zoveel onverwachte hoeken is gekomen. Deze steun hadden we als sector echt nodig om ons weer op te richten voor een nieuw seizoen volgend jaar.”

Persconferentie 14 september

Omdat de protesten goed zijn verlopen, denkt MOJO-directeur Ruben Brouwer dat de branche nogmaals haar kwaliteiten heeft aangetoond. Volgens Brouwer heeft het kabinet geen andere keuze dan tijdens de volgende persconferentie toe te geven aan de eisen van de demonstranten.

“Deze tweede vlekkeloos georganiseerde demonstratie bewijst hoe sterk onze branche op dit gebied is. De branche heeft keer op keer aangetoond veilig evenementen te kunnen organiseren. Er kan 14 september dus geen ander besluit volgen dan volledige opening van de sector.”

Waar het na het eerste protest stil bleef in Den Haag, kan de regering dat nu niet nog eens doen. Goossen: “Na vandaag kan onze beweging niet meer genegeerd worden. Het eerste Unmute Us-protest heeft niet geleid tot een reactie vanuit Den Haag, maar als het nu stil blijft is het kabinet echt alle realiteitszin verloren.”


Unmute Us

Zie de website en socials van Unmute Us voor meer beelden en informatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...