vrijdag, februari 23, 2024

Bass heads en Black Sun Empire halen het maximale uit eerste post lockdown show in 013

-

Home » Genres » Drum 'n Bass » Bass heads en Black Sun Empire halen het maximale uit eerste post lockdown show in 013

‘Een beetje vreemd, maar wel lekker’. MC Multiplex vatte het – indachtig de gevleugelde Rivella-reclame van ooit – krachtig samen tijdens de set van Black Sun Empire. Zittend dansen op en kijken naar drillende drum ’n bass in een megazaal slaat nergens op. Maar als je lang droog staat als bass head, dan wil je onderhand wel. Vrijdagavond, tijdens de allereerste echte post lockdown show in Poppodium 013 in Tilburg, gingen honderden liefhebbers dan ook compleet leip tijdens het toepasselijk gedoopte event You’re Not Ready. TIOH’s Mark van Bergen en Wessel Hop waren erbij en konden zich in 013’s Main ook maar moeilijk bedwingen temidden van het bizarre corona-protocol. “Simpelweg genieten op een stoeltje.”

De rij voor Poppodium 013 is lang en zindert. Voor het eerst is er weer een show met een voor coronabegrippen grote hoeveelheid mensen bij elkaar. Zo’n 400. En dat terwijl dat maar een fractie is van wat er in de Main kan.

Overal bekende gezichten van medeliefhebbers, maar misschien nog wel mooier: dat bekende gevoel. Stap voor stap dichter bij de ingang komen en de bass begint harder en harder het lichaam te betreden. 

Binnen is alles conform protocol neergezet. De ID-checks gebeuren op gepaste afstand, onze polsbandjes doen we voor de ogen van de controleurs zelf om. 

In de zaal staan de honderden stoeltjes netjes in tweetallen uitgelijnd, over zeven kolommen die van voor tot achter doorlopen. Tribe-voorman Creek staat al geruime tijd plaatjes te draaien als onze plaatsen worden aangewezen. Tot nu toe alles keurig binnen de lijntjes. Nog wel…

Dan treedt Black Sun Empire ten tonele. “It’s been a long time coming”, galmt de stem van de immer gedreven Multiplex door een compleet gedimde zaal. 

De Utrechtse formatie gaat al sinds eind jaren ’90 mee en heeft veel gedaan voor de drum ’n bass-scene in Nederland. Dit is dus een zeer geschikte keuze voor een wederkeer van events. 

Natuurlijk is het bij iedereen nog even spannend: wat gaan ze draaien? Hoe gaan we nu los? Waar haal ik mijn bier? 

Die laatste vraag is snel opgelost. Gewoon een rondje lopen – in de aangewezen richtingen – en dan kom je langs de bar in de foyer. In de zaal zelf is alles dicht, om gedrang te voorkomen. Mooi om te zien ook: het 013-persoon heeft dit gevoel ook duidelijk gemist. Overal zie je grote glimlachen achter de bar en bij de vele stewards.

‘Heeft iedereen een drankje? Kom op, haal er een en support deze tent!’

Black Sun Empire

BSE begint zijn set met ‘Hindsight‘ van Buunshin, een populaire plaat met bizar unieke drums. Multiplex doet lekker zijn ding, de fraaie show via First Impression ontvouwt zich. Geholpen door de telefoonlampjes van de honderden aanwezigen.

En dan gebeurt het, halverwege track één al. Overal staan bass heads op, een enkeling klimt zelfs op zijn stoel (later in de show zien we ook nog even een stoel boven een hoofd). Nee, de bass heads zijn overduidelijk not ready voor zo’n seated show.

Al snel beginnen de Utrechtenaren met harder rammen. Diepe, donkere en snelle neurofunk-platen met de snelle en passende vocals van Multiplex galmen door de grotendeels zittende menigte. Meer en meer mensen gaan staan, totdat de security ingrijpt met de ondankbare taak om mensen aan te sporen hun zitplaatsen weer in te nemen. De meesten gehoorzamen, temeer omdat Multiplex een handje helpt. 

Ook mooi als de mc openlijk oproept om het geteisterde 013 te helpen: ‘Heeft iedereen een drankje? Kom op, haal er een en support deze tent!’

Plee-rave

Bij de wc’s staan ondertussen lange rijen, want je mag maar met twee in de ruimte. Elk nadeel heeft z’n voordeel, want dit biedt ruimte tot socializen én dansen in de wc-rij. Steeds meer bass heads ontdekken de spontane plee-rave en joinen. Totdat ook hier de security ingrijpt.

De anderhalf uur lange playtime van Black Sun Empire lijkt snel voorbij te gaan. En dan is de zaal opeens weer maagdelijk leeg, met alleen die bizarre aanblik van de lege stoelenrijen.

Buiten is het feest dan nog niet over. Het maakt de druiven voor 013, dat keurig binnen de lijntjes voor een geweldige comeback van elektronische muziek zorgt, wel zuur. Op de stoep houdt hun protocol op en gaan bij het volk veel van de zojuist zo goed nageleefde regels overboord.

Hier en daar een speaker met de volgende lading muziek, overal dansende fans en discussiërende groepjes die een aantal afterparties regelen. Over de show is iedereen het wel eens. Het is een unieke ervaring, en zo veel beter dan niets. Simpelweg genieten op een stoeltje.


Dance en de coronacrisis

Lees meer over de dancebranche en de coronacrisis:

Coronacrisis

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Wessel Hop
Wessel Hop
Enthousiast game- en muziekliefhebber. Bezoekt graag events en is hobby-producer in zijn vrije tijd. Voelt zich thuis in uiterste genres, maar heeft een voorliefde voor bass music. Als Baas van de bass covert hij deze stijlen dan ook voor TIOH.

Gerelateerd

Bass music tips voor mei 2022: de beste highlights van deze maand

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Feest! Na 2 jaar pijn mogen events weer vrijwel onbeperkt draaien

Wat zoals altijd reeds was uitgelekt, de laatste dagen, klopt. Na exact 2 jaar afzien, mag het Nederlandse uitgaansleven...