donderdag, oktober 5, 2023

De Tijdmachine: ‘Hardstyle zoals hardstyle bedoeld was’

-

Home » Genres » Hardstyle » De Tijdmachine: ‘Hardstyle zoals hardstyle bedoeld was’

The Fusion of Sound, Million Miles en Atrocious. Zomaar wat tracks die zaterdag gedraaid kunnen worden op De Tijdmachine in het Klokgebouw in Eindhoven. Wij spraken met Jeroen Sijtsma van organisator Lose Your Mind over hun eerste editie in het zuiden, het goede gevoel bij Eindhoven en natuurlijk de nostalgische gevoelens.

Een begrip. Zo mag je De Tijdmachine – een feest dat zich richt op early hardstyle – wel noemen. De populariteit van het concept steeg snel sinds de eerste editie in Schagen, vier jaar terug. Na vijf succesvolle feesten in Amsterdam, waarvan er twee vroegtijdig uitverkocht waren, en hostings op CRAFT en Q-BASE debuteert De Tijdmachine zaterdag in Eindhoven.

Photography by @[124484247562099:0]

De Amsterdamse organisatie Lose Your Mind laat er geen gras over groeien. Het wordt met drie zalen en 35 artiesten uit diverse landen meteen de grootste editie ooit. “Dit is waar ik van heb gedroomd”, vertelt Sijtsma. “We verkochten voor onze edities in Amsterdam veel kaarten in het zuiden. Toen we de kans kregen om naar het Klokgebouw te gaan, wilden we die niet laten lopen.”

Herkenning, dat is waar het om draait

De Tijdmachine neemt bezoekers mee terug naar de periode van hardstyle tussen 2005 en 2011. “Hardstyle zoals hardstyle bedoeld was”, volgens Lose Your Mind. “Die tijd was zo gezellig. Het gaat muzikaal allemaal vrij hard tegenwoordig. Op De Tijdmachine is het lieflijker. Herkenning, dat is waar het om draait. Mensen moeten bij het horen van die oude platen terug denken aan feesten waar ze vroeger zijn geweest. Herinneringen ophalen”, aldus Sijtsma.

Dat laatste kunnen de jongste partygangers minder, maar dat betekent niet dat ze De Tijdmachine aan zich voorbij laten gaan. Ook de leeftijdscategorie 18 tot 22 jaar is goed vertegenwoordigd. “Bezoekers van die leeftijd vinden die oude sound geweldig.”

“Weet je, wij hebben iedere keer écht een leuke groep binnen staan”, vervolgt Sijtsma zijn verhaal. “De man-vrouw verhouding is goed in evenwicht en de meeste bezoekers komen ruim op tijd. Ze willen niks missen. Dat doet mij denken aan de tijd van de Qlubtempo-avonden in de Hemkade. Daar is het allemaal ooit begonnen voor de hardere stijlen.”

Photography by @[124484247562099:0]

Hostings Zany en Coone

Zany en Coone zijn twee mannen die er vanaf het eerste uur bij zijn. Zany stond aan de wieg van het inmiddels befaamde Fusion Records. In 2008 bracht hij het album The Fusion of Sound uit. Voor veel huidige dj/producers is de Brabander een voorbeeld geweest (of nog steeds).

Hij host één van de zalen op De Tijdmachine. Onder meer Noisecontrollers, Donkey Rollers (LIVE), Pavo, 2-Sidez (LIVE), Frequencerz en The Pitcher (LIVE) zijn door Zany uitgenodigd. “De keuze om Zany te vragen voor de hosting was makkelijk. Hij is een legende en hij komt uit de regio”, aldus Sijtsma.

De Belg Coone host de andere zaal. Begonnen met jump, groot geworden in de hardstyle. De periode waar De Tijdmachine naar terug gaat, was onder meer de tijd dat Coone een grote hit scoorde met zijn track Words From The Gang. Ook bracht hij toen – in 2008 – zijn eerste album uit. “Hij is net als Zany een pionier. Coone heeft zijn strepen in de scene ruimschoots verdiend.” De Belg heeft onder meer D-Block & S-Te-Fan, B-Front, Deepack, Ruthless en Psyko Punkz uitgenodigd.

Last but not least komt ook het concept Ouwe Jongens Krentenbrood terug. Een kleine zaal, waar dj’s nog een stukje verder terug de tijd in gaan. Hier worden door onder anderen Davide Sonar, Francois, Alpha Twins en Max B Grant klassiekers gedraaid uit de periode 2001 tot en met 2004.

Timetable Tijdmachine

Doelen

Lose Your Mind staat bekend om haar werk met led-schermen, 3D-animaties en lichtprojecties. Dat is in het Klokgebouw niet anders. “We hebben de grootste led-wand tot nu toe gebouwd. Dat wordt echt heel tof.”

Sijtsma is tevreden als alle bezoekers zondagmorgen om 7:00 uur met een glimlach naar buiten lopen. “Ons doel is om mensen blij te maken. Ze moeten een memorabele avond hebben gehad, waar ze jaren later nog over praten.”

Als het aan Sijtsma ligt, keert De Tijdmachine volgend jaar gewoon terug in Eindhoven. “Die gemoedelijke sfeer hier bevalt me wel, dus wij komen zeker terug. Mijn grote droom? Ik zou graag Project One nog een keer boeken. Daar zouden we heel veel liefhebbers blij mee maken.”

Tickets De Tijdmachine

Tickets voor De Tijdmachine zijn verkrijgbaar op de website van Lose Your Mind

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Hardstyle Classics Lovers: Wie het verleden niet eert…

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance-communities onder de loep nemen....

Next step muziekbeleving: 250k brengt virtuele shows live thuis

Het Eindhovense bedrijf 250K/Eyesupply, wereldwijde hoofdrolspeler op het gebied van visuele content en -shows in de dancebranche, zet een...