dinsdag, december 7, 2021
spot_img
HomeFeaturesKarnaval Festival: hardere stijlen + carnaval = feest

Karnaval Festival: hardere stijlen + carnaval = feest

-

Zuidelijke dance-organisatoren sloten nog nooit zo nauw aan op carnaval als dit jaar, schreven we eerder. En wat opvalt is dat vooral de hardere stijlen een flinke partij meehossen. Dat er vraag is naar hardstyle-feesten tijdens carnaval, werd bewezen toen Karnaval Festival binnen 1,5 uur uitverkocht raakte. De organisatie achter Intents Festival gaat met het nieuwe evenement terug naar haar roots. This Is Our House sprak met Remko Hermans van Karnaval Festival. 

Karnaval Festival

Jullie zijn van oorsprong een carnavalsclub. Was het al langer een wens om met carnaval een feest te organiseren?

“Zeker. Wij waren eind jaren ’90 één van de eerste organisaties die een carnavalswagen met veel geluid en een dj-booth maakte. Op een gegeven moment leek onze wagen meer op een truck uit de Dance Parade dan een traditionele praalwagen met poppen erop. Veel andere (carnavals)groepen bleken dit ook een tof idee te vinden.”

- Advertisement -

“Rond het jaar 2000 kwamen er steeds meer van dit soort wagens. De wagens probeerden elkaar toen te overtreffen qua geluid. Naast de traditionele carnavalsmuziek werden ook veel hardere stijlen gedraaid. Deze wagens verzamelden na de optochten en toertochten (bijvoorbeeld de W&W Dweiltour) op dorpspleinen.”

“De laatste jaren kregen we vanuit artiesten en agencies regelmatig de vraag of ze een gig bij ons konden doen met carnaval. En hoewel we hadden bijgedragen aan die feesten, organiseerden we er zelf geen. Toen we door de locatie werden benaderd of we daar iets wilden doen, hebben we de kans met beide handen aangegrepen.”

De carnavalswagen met de beste dj zorgde voor de muziek

“Het principe van de carnavalsfeesten is vrij uniek. Bij het ontstaan waren het namelijk een soort ‘pop-up’ evenementen. Verschillende groepen besloten om niet tegen elkaar in te blazen, maar op een plein met meerdere carnavalswagen een kring te vormen. De grote geluidsinstallaties aan boord van de wagens werden via een kabeltje op elkaar werden aangesloten en de wagen met de beste dj verzorgde de muziek.”

“De feestvierders namen zelf drank mee en gingen tussen de wagens staan. Het was kleinschalig en zonder al te veel voorbereiding. Naast geluid verzorgden de wagens ook de effecten als bewegend licht, vlammen en lasers. Onze wagen stond bekend om de dikke lasers. Na afloop werd gezamenlijk het terrein schoongeveegd en reden de wagens weer weg.”

 Karnaval Festival
De carnavalswagen van de organisatie van Intents Festival in 2007.

“Door de groeiende populariteit van de evenementen kwamen er ook bezoekers op af die niet mee reden met de wagens zelf. De evenementen werden steeds drukker. Om de veiligheid te waarborgen en aan overheidsregels te voldoen, kwamen er hekken om de evenementen heen en werd er met entreetickets gewerkt. Hierdoor konden organisaties investeren in de kwaliteit van het evenement en kwam er budget voor een line-up, een podium en faciliteiten zoals toiletten.”

>> Zie ook: Karnaval Festival: nieuw hardstyle-evenement tijdens carnaval <<

“Inmiddels zijn de feesten zo ver ontwikkeld dat het eigenlijk een festival is in de winter. Even doorbijten voor de koukleumen onder ons, maar het geeft een hele bijzondere sfeer. Voor ons was dit dus een ideaal moment om in te stappen.”

Hoe combineren jullie carnaval en hardstyle/freestyle tijdens het evenement?

“We zorgen dat het terrein een gezellige en kleurrijke carnavaleske uitstraling krijgt. Ook vragen we van alle bezoekers om verkleed te komen. Overigens zal het grootste deel van de mensen dat uit zichzelf al doen, want ben je niet verkleed dan sta je voor lul. Bovendien houdt een goed pak je ook warm. Het is immers een outdoor evenement in februari (met een outdoor mainstage).”

Geweldig om carnaval te combineren met onze passie, de hardere stijlen

“We vinden het super tof om de Brabantse gezelligheid en geweldige sfeer van carnaval te combineren met onze passie, de hardere stijlen. Verwacht van artiesten dan ook een ‘carnastyle’-set.”


>> Zie ook: Carnaval x Beats = dubbel fissa: 11 carnavalsraves op een rij <<

“Ook komen er vijf carnavalsgroepen met hun wagen rondom het publiek bij de mainstage te staan. Die wagens zitten vol speakers en worden doorgelust zodat het geluid van de dj ook over de speakers van de wagens te horen is.”

“In de wagens hangt ook de nodige verlichting. Dit zorgt voor een heel andere beleving dan bij een normaal feest. Want het geluid en licht kan afhankelijk van waar je staat van voren, de zijkant of de achterkant komen. Op deze manier behouden we ook de charme en unieke sfeer van ‘het in de kring staan’ bij de vroegere hardstyle carnavalsfeesten.”

Karnaval Festival
Carnavalswagens in de kring in 2007.

Binnen 1,5 uur was Karnaval Festival uitverkocht. Hoe verklaren jullie dit succes?

“Ik denk dat dit mede te danken is aan de enorm enthousiaste achterban die we hebben. En mensen zitten echt op zo’n feest te wachten. Het is toch even wat anders dan normaal.”

Wat kunnen we verwachten op het feest zelf?

“De diehard hardstyle-carnavallers weten dat wel. Carnaval zorgt altijd voor een hele ontspannen sfeer. Gezellige mensen, een heleboel gekkigheid, een mainstage met wagens, een bak geluid en gaan met die banaan!”

“Als je dan toch gaat carnavallen, vergeet dan zeker het Flügel Feestcafé niet te bezoeken. Hier is de sfeer van het échte Brabantse carnaval te proeven en kun meelallen en rondstuiteren op carnavalskrakers en feestmuziek van feest-dj Tommy Santo, Snollebollekes en zanger Alex. In de Boombox kun je weer een mix van de hardere stijlen met carnavalsmuziek verwachten. Verder komt er een overdekte foodtent waar je even kunt opwarmen terwijl je wat eten naar binnen werkt.”

Karnaval Festival

Karnaval Festival

Karnaval Festival wordt op zaterdag 25 februari georganiseerd in Moergestel. Het evenement duurt van 14:00 tot 21:00 uur. De line-up vind je hier.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Hardstyle in juni: De tips van Mandy en Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....

Hardstyle en hardcore in februari: De tips van Mandy en Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....