DJ FACT TOP 100: Een andere kijk op de ‘nummer 1’ van de wereld

-

Home » Media » DJ FACT TOP 100: Een andere kijk op de ‘nummer 1’ van de wereld

Er zijn veel manieren om de prestaties van dj’s te meten. Over een aantal algemene, onmiskenbaar indicatoren voor het succes van artiesten is nog steeds geen universele consensus. Bij de DJ Mag Top 100 worden de prestaties uit het digitale ecosysteem bijvoorbeeld niet gemeten. Het is tijd om de ware nummer 1 dj van de wereld te bepalen aan de hand van de DJ FACT Top 100. Dat betoogt Denis Doeland, die deze alternatieve, op feiten gebaseerde dj-ranking samen met TIOH en NXTLI ontwikkelde.

In het boek ‘Digitaal Vermogen‘ (DDMCA, 2018) leg ik de functie van het digitale ecosysteem uit. Dj’s die het verschil willen maken, moeten gezonder en slimmer zijn dan hun concurrenten. Zij moeten sturen en direct ingrijpen wanneer een afwijking wordt geconstateerd binnen het internetecosysteem. Maar ze moeten ook in staat zijn om de fan-relatie binnen het systeem te ontwikkelen om zo de concurrentie voor te zijn. 

In elk geval is het digitale ecosysteem de snelkoppeling naar direct contact en connectie met de fan of klant. Dat directe contact is onmisbaar, als je wil dat je als dj overleeft in de relatie-economie en tijdens de corona-periode. Wanneer je met deze bril kijkt naar de prestaties van dj’s, dan kom je al snel tot de conclusie dat het nodig is om verschillende kanalen te meten waar dj’s actief zijn. 

Een overzicht van die kanalen:

  • Muziekkanalen: Spotify, Apple Music, YouTube, Deezer, iTunes, Soundcloud, LastFM, Songkick enzovoorts;
  • Social media kanalen: Facebook, Instagram, Twitter, Wikipedia en meer.

Een overzicht van de meetfactoren:

  • Meetfactoren die succes bepalen: denk aan streaming activiteiten, Shazam zoekresultaten, chart posities, actieve maandelijkse luisteraars, volgers, abonnees, likes, retweets, Wikipedia-zoekresultaten en het aantal fans;
  • Secundaire meetfactoren: groei-ratios, gemiddelden, geaggregeerde statistieken, luisteraars/volgers ratio.

Deze indicatoren kunnen we gebruiken om de ‘beste dj’ (lees: meest succesvolle) te identificeren, want we kunnen dj’s vergelijken met alle huidige beschikbare statistieken die de social media-kanalen en streaming-platformen leveren. In dit onderzoek zijn gegevens van NXTLI, Chartmetric en Viberate gebruikt.

TIOH’s eigen livestream met The Policy, zomer 2020 op de rooftop van Doloris in Tilburg

Scenario voor succes

Het scenario voor succes van dj’s kan worden bepaald door de volgende factoren:

  • Grootste bereik: Meer streams, meer views, meer impressies. Het aantal contactpunten met het publiek is een goede indicator. Elke dag is er een aantal ogen en oren waar je als dj contact mee kunt hebben.
  • Gezonde betrokkenheid van fans: Alleen streams scoren is niet het enige dat telt. Je wil een aantal van de nieuwe luisteraars opnemen in een betrouwbare fanbase. Loyale fans zijn essentieel voor succes op de lange termijn.
  • Succes op meerdere kanalen: Verschillende kanalen zijn geschikt voor verschillende doelgroepen. Artiesten springen nog steeds te vaak van het ene platform naar het andere. Een sterke aanwezigheid op een groot deel van de kanalen in het digitale ecosysteem zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk mensen bereikt.

Door andere ogen

Wie bovenstaande factoren meet, in plaats van alleen stemmen van fans te tellen, kijkt door andere ogen. Naast de reputatie-index van NXTLI (een vijfjaars-trend en een trend over 2020) die initieel gebruikt is voor de DJ FACT Top 100 is ook de CPP-ranking van Chartmetric en de Career Index van Viberate gebruikt in deze analyse. Deze twee platformen meten de trends van de afgelopen 18 maanden en 12 maanden. Deze gegevens vind je in de bovenstaande tabel.

De Chartmetric CPP (Cross Platform Performance) weerspiegelt de algehele prestatie van een artiest op negen kanalen ten opzichte van de prestaties van alle artiesten in de muziekindustrie. De complexe algoritmes van Viberate analyseren ongeveer 1 miljard datapunten. De carrière-punten zijn gebaseerd op gegevens van sociale media en muziekkanalen. De belangrijkste statistiek, de Viberate Populariteit oftewel de carrière index, is een aggregator van alle statistieken. Bijvoorbeeld YouTube-videoweergaven, Spotify-volgers en Instagram-likes. 

David Guetta

David Guetta

Volgens DJ Mag is David Guetta de nummer 1 van de wereld; in de DJ FACT TOP 100 komt de Fransman niet hoger dan plaats 66. Zijn reputatie index van de afgelopen vijf jaar staat op 87, dertien punten onder de index 100. Ook in 2020 komt zijn index niet verder dan 66 punten. Voeg je daar een cross platform performance analyse over negen verschillende kanalen aan toe, dan zie je een neerwaartse trend over 18 maanden. Tot slot blijkt ook de trend in de Viberate Populariteit cijfers van de laatste 12 maanden negatief. 

Er is tevens een ware digitale exodus op Facebook en Twitter van de fans van Guetta. Bijna vijf miljoen fans verlieten de Fransman op Facebook sinds 2017, op Twitter verloor hij twee miljoen volgers in twee jaar. Op Instagram schommelt de teller al sinds 2018 rond de 8,5 miljoen fans en ook het aantal Spotify-volgers vlakt af. Op beide kanalen groeit Guetta niet meer.

Top-10 van de DJ FACT TOP 100

Conclusie

David Guetta kijkt elke dag lachend naar zijn bankrekening en samen met zijn team maakt hij zich niet druk om een paar miljoen fans meer of minder. Toch is het wel belangrijk om een en ander in perspectief te zien. We moedigen dj’s en de gehele dance-industrie aan om met een andere bril te kijken naar de prestaties van dj’s. Als je bovenstaande inzichten gebruikt, kan je elke positie in de DJ Mag Top 100 ter discussie stellen.

De dance-industrie kent contextuele uitdagingen. Heden ten dage is een fragiele en niet-transparante lijst als de DJ Mag Top 100 de leidraad voor veel wereldwijde event promotors om te beslissen welke dj zij zullen programmeren op hun evenementen en festivals. Zonder dat zij enige context in deze lijst aanbrengen, worden dergelijke beslissingen gemaakt. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Vooral omdat andere data voorhanden is, die meer inzicht geeft.

De dance-industrie staart zich blind op de verkeerde informatie. Dat blijkt maar eens een te meer dit jaar uit de DJ Mag Top 100. Tijd voor een nieuwe lijst, die inzicht geeft in de prestaties van dj’s. Tijd voor de DJ FACT TOP 100.


DJ FACT TOP 100

De complete DJ FACT TOP 100 is hier te bekijken. Zie ook:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Denis Doeland
Denis Doelandhttp://www.denisdoeland.com
Voormalig hardcore-dj (Weirdo), medegrondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker/adviseur op het gebied van digitale strategie. Verzorgt voor TIOH met regelmaat een column daarover. Ook ontwikkelde hij samen met dit platform de alternatieve ranglijst DJ FACT Top 100.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in juni 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...