dinsdag, mei 18, 2021
HomeFeaturesOp zoek naar het Nederlandse FYRE: De grootste festival-flops

Op zoek naar het Nederlandse FYRE: De grootste festival-flops

-

De documentaire ‘FYRE: The Greatest Party That Never Happened’ is momenteel trending op Netflix. Op de ondertitel is weinig af te dingen, het FYRE-festival was vorig jaar op de Bahama’s één groot megalomaan fiasco waar 35 miljoen dollar mee gemoeid was. Ver van huis en onovertroffen als mislukking, maar ook Nederland kent intussen diverse voorbeelden van groots aangekondigde festivals die nooit doorgingen. 

 

door Richard Witte

- Advertisement -

 

The Flying Dutch: Swedish Journey

Nijmegen, 2016

Als afgeleide van het Nederlands succesverhaal The Flying Dutch (foto onder) werd de ‘Swedish Journey’-editie gelanceerd. Met namen als Axwell & Ingrosso, Alesso en Steve Angello had ALDA een flinke troef in handen om de festivalmarkt te voorzien van een nieuw pareltje. Als kers op de taart zou ook de hitmachine Avicii deel uitmaken van de line-up.

Omdat de destijds hevig struggelende artiest wereldwijd optredens begon te cancellen, wilde ALDA voor zekerheid zorgen omtrent zijn aanwezigheid. Dit kon echter niet worden gegarandeerd door het management van de vorig jaar overleden Zweed. Reden genoeg voor ALDA om de stekker uit dit potentievolle concept te trekken.

Flying-Dutch 250K


Sub:Merged

Breda, 2017

Wat naar eigen zeggen ‘het grootste technofestival ter wereld‘ had moeten worden, mondde uit in niets meer dan een dappere poging op papier, verscholen achter een masker. Niet minder dan 100.000 bezoekers drie dagen lang 24 uur per dag de mogelijkheid tot losgaan bieden bleek naast gewaagd ook te ambitieus.

Het niet op tijd op orde hebben van vergunningen en het lange uitblijven van een line-up waren twee aanleidingen tot grote twijfel bij publiek en partners. Door alle negatieve publiciteit die daaruit voortkwam, zowel vanuit medialand als van Nederlandse concurrenten, trokken investeerders en sponsoren zich massaal terug. Sub:Merged had de intentie om een jaar later (2018) sterker terug te keren op de markt, maar dit is nooit concreet geworden.

Sub:Merged


Volg TIOH op Facebook:


AREA 51

Rosmalen, 2016

Ook UDC had, net als Sub:Merged in Breda, grootse plannen met een techno-concept: AREA 51. De organisatie is onder andere bekend van Dance Valley. Het concept hoopte zo’n 15.000 bezoekers een weekend lang te mogen verwelkomen op het terrein van Autotron Rosmalen en vakantiepark Dierenbos. Verdeeld over 8 stages zou een breed scala aan artiesten plaatsnemen achter de draaitafels.

Ondanks een knallende line-up met namen als Technasia, Slam, Miss Djax, Umek en Secret Cinema zou AREA 51 het daglicht nooit zien. De tegenvallende kaartverkoop heeft het concept de das om gedaan.

AREA51


Itchy Feet Festival

Hilvarenbeek, 2014

Het zou een Nederlandse variatie worden op het Amerikaase concept Burning Man: Itchy Feet Festival. Het festival had in het teken moeten staan van vrijheid, zelfexpressie en creativiteit. De organisatie stelde dan ook dat het festival naast een feest, een ‘sociaal experiment’ zou zijn. Aan ambitie ontbrak het niet bij de betrokken partijen. Er werd gemikt op 5.000 bezoekers voor deze eerste editie van het alternatieve festival.

Ondanks de creatieve aanpak en de hoge ambities, bleek het draagvlak voor Itchy Feet nog niet groot genoeg. Naast ticketsales die niet denderend waren, voelde de organisatie de noodzaak om het opzetten van de community eerst verder te ontwikkelen. Itchy Feet Festival werd destijds voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar ook dit festival heeft het daglicht nooit gezien.

Itchy Feet


OneTribe

Californië, 2015

Niet dicht bij huis, maar wel (deels) van Nederlandse makelij. Op de line-up van het door ID&T (en moederbedrijf SFX) georganiseerde festival pronkten dj’s als Kygo, Carl Craig en Damian Lazarus.

Omdat ticketverkopen tegenvielen, moest de organisatie een keuze maken tussen twee niet wenselijke opties: afwijken van haar visie en de totaalbeleving van het festival of het festival cancellen. Daarnaast had ook de overvolle festivalkalender in Zuid-Californië een sterke invloed op het falen van dit concept. Dat was destijds slechts een van de vele klappen die het financieel geplaagde SFX heeft moeten incasseren. Meer daarover in ‘Celebrate Life‘, het boek over ID&T.

OneTribe


FYRE

De documentaire ‘FYRE: The Greatest Party That Never Happened’ is te zien op Netflix.

Ken jij nog meer sprekende Nederlandse voorbeelden van festivals die nooit het daglicht zagen? Deel ze met ons onder de Facebookpost.

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

MY FIRST GIG: Marcello (NL)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...