maandag, november 29, 2021
spot_img
HomeMusicRock The HouseRock The House #75: Xaverius Funk

Rock The House #75: Xaverius Funk

-

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 75: Björn van den Biggelaar (Xaverius Funk). Onlangs is dit ex-lid van formatie We Are Loud (o.a. bekend van ‘Booyah’ met Showtek en Sonny Wilson) solo verder gegaan onder de naam Xaverius Funk. “Ik voel mijzelf hier erg goed bij. Ik heb nu diverse tracks getekend en ik sta als Xaverius Funk op de mainstage van We Are Electric, op 7 juli.”

 

Naam: Björn van den Biggelaar

Woonplaats: Diessen

- Advertisement -

Leeftijd: 38

Genre: HouseHoe zou je deze mix zelf inleiden?

“Als een mix met lekkere, dansbare, groovy housemuziek met daarin enkele club classics.”

 

Wat was je eerste officiële optreden? Waar en wanneer?

“Mijn eerste optreden was tijdens een dj-contest in Oirschot. Met trillende handjes stond ik daar op de befaamde Technics SL1210’s te draaien. Dit bleek uiteindelijk geen goede combinatie: Trillende handen en je naald in de groef proberen te leggen. Uiteindelijk ben ik wel eerste geworden.”

 

Hoe voelde je je in de aanloop naar dit eerste optreden? Had je een speciale voorbereiding?

“Ik had het tip top voorbereid. Ik had elke plaat nauwkeurig uitgeschreven en wist zodoende exact op welke minuut en seconde ik de volgende plaat moest gaan in mixen. Dit om de perfecte overgang te creëren . Ik had zelfs een A4’tje mee genomen met daarop de tijden vermeld en een stopwatch.
Het enige nadeel waren de trillende handjes, waardoor de naald verschillende keren versprong. Daardoor miste ik ook verschillende keren de ‘perfecte’ overgang.”

Xaverius Funk dj

Je bent afgestudeerd aan de Rock Academie. Hoe heb je de tijd daar ervaren? Heb je er nog steeds een band mee?

“Ik ben nog nooit zo graag naar school gegaan als naar de Rockacademie. Ik heb er erg veel geleerd en een geweldige tijd gehad. Wel had ik mijzelf als doel gesteld om in vier jaar af te studeren en dat heb ik ook behaald. Nog steeds heb ik er een goede band mee. Tevens heb ik erg goed contact met onze leraar van toen en ik ga regelmatig samen met hem en mijn ‘oude’ klasgenoten een hapje eten.”

 

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe omschrijven? Wat waren highlights? (of dieptepunten?) Hoe ging je hiermee om?

“Mijn carrière heeft een grote sprong genomen toen de track ‘Booyah’ verscheen. Deze heb ik samen met Daniel Ortgiess, Sonny Wilson en Showtek  gemaakt. Sonny en Daniel zijn oud klasgenoten van me op de Rockacademie.

Vanaf toen kwamen aanvragen vanuit de hele wereld. Het is zelfs voorgekomen dat we op een dinsdag een aanvraag kregen voor Sky Garden (Bali) en de vrijdag daarop stonden we in Bali voor een uitverkocht huis.

Ook zijn we eens voor twee dagen naar Australië gevlogen met alleen handbagage. Bij elke controle werden we eruitgehaald, omdat we alleen maar handbagage bij ons hadden. Dat kwam een beetje vreemd over voor elke douanier die ons incheckte.

Ook zal ik het uitverkochte Amnesia Ibiza nooit meer vergeten.

Kortom, prachtige momenten. Ik werkte in die tijd fulltime in de ICT, maar vanwege de vele aanvragen en slechts 24 op te nemen vakantiedagen heb ik daar ontslag genomen. Zo kon ik fulltime bezig zijn met muziek en de optredens daar omheen.”

 

Je bent recent solo verder gegaan en hebt We Are Loud achter je gelaten. Kun je hier wat meer achterliggende informatie over geven? Waaruit kwam dit besluit?

“Ik ben inderdaad recentelijk gestopt met de formatie We Are Loud (Daniel Ortgiess gaat zelf door onder de naam We Are Loud, -red ). Nu ben ik verder gegaan onder de naam Xaverius Funk.

Het was moeilijk om een opvolger van ‘Booyah’ op de plank te krijgen, want iedereen verwachtte een ‘Booyah V2’. We hebben wat platen gereleased daarna, maar dit bracht niet de vooruitgang waarop we gehoopt hadden. De boekingen, aanvragen en releases liepen terug en uiteindelijk ben ik weer terug aan het werk gegaan binnen de ICT.

Na goed overleg heb ik besloten om weer helemaal vanaf ‘nul’ te beginnen met Xaverius Funk. Daarmee ben ik weer terug op nul volgers op social media, nul managers, nul boekingen en nul releases. Kortom; helemaal van scratch af aan. Ik voel mijzelf hier erg goed bij. Ik heb nu diverse tracks getekend en ik sta als Xaverius Funk op de mainstage van We Are Electric, op 7 juli.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Heeft de groei als artiest ook je persoonlijke/sociale leven beïnvloed?

“Het doet zeker wat met je sociale leven. Door de vele tours en boekingen in de tijd met We Are Loud moest ik altijd goed plannen met het thuisfront. Zeker in de beginperiode van ‘Booyah’ vlogen we van hot naar her. Een Azië-tour klinkt dan erg mooi en super tof voor de mensen thuis, maar na een aantal optredens ben je blij dat het erop zit. Je bent dan blij dat je weer thuis op de bank kunt zitten en lekker kunt slapen in je eigen bed.”

 

Mooiste gig ooit?

“Mijn mooiste gigs waren in Amnesia Ibiza en op het Holi Color Festival in Melbourne.”

 

Wat is je favoriete genre naast je eigen stijl(en)?

“Ik luister graag naar hip-hop en r&b. Hierin zitten vaak toffe beats en grooves, wat ik dan weer erg interessant vind vanwege mijn achtergrond als drummer.”

 

Liever draaien op een groot festival of in een kleine club?

“Groot festival. Dit omdat ik momenteel mijn eigen visuals voor komend festivalseizoen aan het ontwerpen ben. Deze ga ik live aansturen via CDJ’s, zodat alles perfect in sync loopt.

Ook heb ik een stage plan laten ontwerpen, omdat ik met het concept ‘Xaverius Funk Live’ live het podium op ga. Dit ga ik doen in samenwerking met twee mede-muzikanten van de Rockacademie. Zo gaan we de Xaverius Funk-tracks live spelen op het podium.”

Xaverius Funk dj

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je? En welke tracks en/of sets dan met name?

“Marco V ten eerste. Zijn V.ision reeks bracht mij naar de platenwinkels waar ik zijn vinyls blindelings kocht. Samen met Benjamin hebben die vinyls mij aan het produceren gebracht. Die drive en energie wilde ik ook in mijn platen overbrengen.

Daarnaast de Swedish House Maffia. Dit vanwege de energieke tracks die ze produceren, de marketing hier omheen en de manier waarop zij hun carrière aanpakken.

Ook Martin Garrix is een inspiratie bron. Niet zozeer zijn muziek, maar meer de tools daaromheen. Bijvoorbeeld zijn beeldmerk, podium performance, de opbouw van zijn livesets, zijn media uiting en de commercie rondom Martijn. Ik vind het erg interessant om de cirkel van mensen te zien rondom een artiest. Ik ben van mening dat je hiervan erg veel kunt leren en dat je deze mensen nodig hebt. Met alleen muziek red je het in deze tijd niet meer.”

 

Ga je zelf nog veel uit en bezoek je nog festivals?

“Nee valt mee. Vaak bezoek ik nu met vrienden een restaurant en drinken en eten we daar gezellig wat. Klinkt wel oubollig als ik dit teruglees, haha!”

 

Als je een ultieme droom als artiest mag uitspreken, wat zou dit zijn?

“Ik zou nog graag willen werken met de zangeres SIA. Ook een optreden op EDC zou toch wel een mooie droom zijn. Beide zijn natuurlijk niet geheel onmogelijk.”

 


Volg Xaverius Funk

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...

House en techno in november: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...