donderdag, februari 29, 2024

Clubscene Eindhoven krijgt almaar hardere klappen

-

Home » Algemeen » Clubscene Eindhoven krijgt almaar hardere klappen

Hoop op structureel clubben op goede house en techno in Eindhoven lijkt almaar verder te vervliegen. De gesloten club Arcade wordt – het hing al in de lucht – omgevormd tot een Stratumseind-proof feestpaleis (‘het grootste van Eindhoven’). Maar daar blijft het niet bij. Het Tuchthuis verandert mogelijk van concept, het terrein van TAC wordt mogelijk opgedeeld, het NRE-terrein wordt eind dit jaar vrij gemaakt voor herontwikkeling en LAB-1 ziet af van het voormalige Campina Koelhuis.

Eerder berichtten wij over de ontwikkelingen bij het onlangs gesloten Club Arcade in Eindhoven. Volgens geruchten was het aanvankelijk de bedoeling dat het onlangs op Stratumseind 14 gesloten café ’t Lempke intrek zou nemen in het pand van Arcade, maar eigenaar Tom van Brussel heeft daar nu toch van afgezien.

Hij vertelt: “Wij waren met de eigenaar van de voormalige Arcade in gesprek. Maar we hebben in de vorm van het Tuchthuis inmiddels een betere optie en een hele mooie plek gevonden waar we graag in willen stappen.”

Van Brussel meldt dat hij en de eigenaar van Tuchthuis en Oude Rechtbank de congres-evenementenzaal van het Tuchthuis, die helemaal achterin het pand zit, laten zoals het is: als een evenementenzaal voor feesten.

Het voorste gedeelte van het Tuchthuis (café en restaurant) wordt ’t Lempke.

arcade

Tuchthuis

Het Tuchthuis werd in 2014 geopend als café, restaurant en evenementenzaal. Het biedt onder andere ruimte aan Eindhovense dance-organisatoren als La Fête 040, Café Tuesday, Untitled en Schmutzig.

’t Lempke is een plek voor een borrel op dinsdag, een studentenfeest op woensdag en in het weekend uit je dak op de beste en gezelligste dj’s van het Stratumseind.

De Feestfabriek

Miller Time B.V. is inmiddels met de verbouwing van de voormalige Arcade begonnen.  Het bedrijf is onder andere bekend van het gelijknamige Café Miller Time in onder andere Eindhoven, Tilburg en Breda.

Our House sprak met de nieuwe eigenaar. Miller Time wil graag in het voormalige Arcade café een Shotjesbar vestigen. In de grote zaal wordt het concept De Feestfabriek uitgerold.

“De opening zal over twee maanden plaatsvinden. Dit wordt het grootste feestcafé van Eindhoven met een knusse, gezellige en gevarieerde sfeer. Alle soorten muziek zullen globaal en allround gedraaid worden. Het gaat dan om feestcafé, top40, EDM en misschien een keer een housedingetje tussendoor.”

“Op donderdag, vrijdag, zaterdag zullen we met vaste avonden werken. Doordeweeks of op een zondag is eventueel zaalhuur mogelijk voor dance-organisatoren of studentenfeesten uit de stad.” aldus Patrick van Miller Time B.V.

Voetbalsupporters naar TAC?

TAC (Temporary Art Centre) kreeg recent te horen dat harde kern supporterscafé de Aftrap door de gemeente Eindhoven op zijn terrein wordt geplaatst. TAC wil lopende de ontwikkelingen liever niet in de publiciteit treden, maar her en der op Facebook zijn verbijsterde reacties van deelnemende kunstenaars te lezen.

Het podium is naast kunstencentrum ook huisvester van onder andere evenementen van Zodiak Commune en Kader, die in het weekend plaatsvinden. Welke consequenties hebben potentieel swaffelende en rotzooischoppende voetbalsupporters voor de openbare orde, continuïteit en sfeer van het kunstencentrum?

TAC

LAB-1

Multidisciplinaire broedplaats en cultureel warenhuis voor creativiteit LAB-1 meldde afgelopen weekend in het Eindhovens Dagblad dat het afziet van verdere evenementen bij het voormalige Campina Koelhuis.

“Het pand zelf is onbruikbaar vanwege de slechte staat. En de weersomstandigheden zijn dermate onvoorspelbaar, dat we het onverantwoord vinden om op het buitenterrein nieuwe evenementen te plannen. Ook willen we de vele geïnteresseerde bezoekers niet nog eens teleurstellen.”

Het initiatief gaat nu weer op zoek naar een nieuwe wel bruikbare locatie. “Die zijn schaars. Daarom hebben we bij Koelhuis er alles aan gedaan om Eindhoven iets moois te geven.”

NRE-terrein stopt eind 2016

Vanaf januari 2017 moet het NRE-terrein deels zijn opgeleverd voor herontwikkeling van enkele gebouwen naar woningen. Het terrein huist momenteel onder andere Kelderman en van Noort, waar kleinschalige clubavonden van Roti Babi Record Store en onder leiding van Albert van Abbe en Ron van den Kerkhof bijeenkomsten voor de Eindhovense dancescene plaatsvinden.

eindhoven2

Stichting Ruimte

Deze initiatieven worden gehuisvest door de Stichting Ruimte. Directeur Jan van de Lest vreest voor de toekomstmogelijkheden van de Eindhovense scene en die van de creatieve sector in het bijzonder.

De stichting krijgt momenteel al enkele jaren geen nieuwe leegstaande panden meer aangeleverd van de gemeente Eindhoven om de Eindhovense creatieve sector te faciliteren. Van de Lest krijgt er kopzorgen van en maakt zich ook zorgen over het voortbestaan van zijn stichting.

“Ondertussen verdwijnen er steeds meer plekken. Wat in tien jaar, ook sinds de oprichting van Stichting Ruimte is opgebouwd, verdwijnt in korte tijd.“

D66-Wethouder?

De clubcultuur Eindhoven staat onder druk, dat moge duidelijk zijn. Waar ligt de baken van hoop? Bij D66 en cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs? Op vragen van Our House liet ze weten ’te werken aan locaties’ voor de Eindhovense scene, maar voorlopig is de wethouder niet concreet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...