zondag, oktober 1, 2023

TIOH en Denis Doeland lanceren alternatieve DJ Top 100: Marshmello nieuwe nummer 1

-

Home » Nieuws » TIOH en Denis Doeland lanceren alternatieve DJ Top 100: Marshmello nieuwe nummer 1

Marshmello is de dj die het beste scoort op social media. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal volgers van de artiest op YouTube met maar liefst 2800 procent, zo blijkt uit onderzoek van Denis Doeland en NXTLI. Dat leidde tot de allereerste DJ FACT TOP 100 – The data driven headliner ranking. Een alternatieve dj-ranglijst in samenwerking met This Is Our House. De Belgische techno-dj Charlotte de Witte gooit ook hoge ogen door tijdens de corona-periode content te delen met haar achterban.

De complete DJ FACT TOP 100 is hieronder te vinden. Doeland en TIOH pleiten al langer voor een een feiten gebaseerd alternatief voor de DJ Mag Top 100, die zaterdag wordt onthuld. Nu dj’s niet meer analoog optreden en de lijst van DJ Mag al jaren bekritiseerd wordt als subjectieve populariteitspoll, achten ze de tijd rijp voor de lancering van een alternatief. 

Denis Doeland: “Ik doe continu onderzoek naar de manier waarop dj’s presteren op social media. Tijdens de coronacrisis hebben nauwelijks dj’s analoog kunnen optreden, dus is de huidige DJ Mag Top 100 in zijn huidige vorm gedateerd.”

>> Check hier welke parameters tot de DJ FACT TOP 100 leidden

Meten = weten

We kunnen volgens de onderzoeker maar op een manier meten hoe dj’s presteren: door te vergelijken hoe de digitale relatie met hun fans is. “Dat leidt tot streams en views die effect hebben op de optredens”, aldus Denis. “Daarom is het tijd voor een nieuwe dj-lijst, waarin deze fan-relatie en de effecten die daaruit voort komen gemeten worden. Marshmello staat met zijn indrukwekkende volgersgroei en betrokkenheid bij zijn content bovenaan deze ranglijst.”

Hoofdredacteur Mark van Bergen van This Is Our House ageert al jaren tegen de volgens hem buitenproportionele invloed van de DJ Mag Top 100. Zijn opinieartikelen in de media vonden veel weerklank bij danceliefhebbers. “De lijst van DJ Mag draait voor een groot deel om zieltjes winnen door dj’s bij het publiek.” 

Van Bergen pleitte daarbij regelmatig voor een andere, meer objectieve chart. “Er zijn zoveel meer parameters dan alleen populariteit om te bepalen welke dj nu echt het succesvolst is. Het is dus ook de bedoeling dat deze lijst straks nog meer body krijgt, door ook elementen als aantallen streams, (digitale) optredens en verdiensten te embedden. Natuurlijk blijft het uiteindelijk een kwestie van smaak wie voor jou de beste dj is, maar het is interessant om aan de hand van alle beschikbare meetbare factoren te kijken wie er nu echt het beste presteert.”

Marshmello

Marshmello absolute uitblinker, Charlotte de Witte in opmars

Marshmello is de nummer 1 van de alternatieve DJ-ranglijst. Sinds 2016 groeide zijn volgersaantal op YouTube met 2800 procent. Overigens staat hij nu op plek nummer 5 in de DJ Mag Top 100. Marshmello post gemiddeld een bericht per dag en elke maand drie YouTube-video’s; zo deelt hij een constante stroom aan content met zijn fans. Doeland: “Marshmello bewijst dat continu presteren op social media niet zonder beloning is, want zijn online reputatie groeide met maar liefst 400 procent.”

Techno-dj Charlotte de Witte gooit eveneens hoge ogen. Ze plaatste niet alleen livestreams op Facebook en Instagram, maar ook meermaals per week reposts van outtakes uit deze streams. “Zo zorgt ze ervoor dat ze, ook tijdens de lockdown, consistent fraaie content deelt. Hierdoor groeide haar volgersaantal gemiddeld met 50 procent op Facebook en Instagram en was er er een consistent post-ritme en hoog engagement. Hiermee realiseerde ze een plekje in onze DJ reputatie top 10.”

Charlotte de Witte

Optimale fan-relatie

Deze fan-relatie maakt duidelijk hoe sterk, vitaal en gelukkig de band tussen een dj en zijn fans is. Een onderwerp waar Denis Doeland als columnist van TIOH al vaker voor pleit. En een band die juist tijdens de corona-periode goed meetbaar is. “Aan de hand van de digitale reputatie van dj’s bepalen we een top-100 en ontstaat een overzicht van de levenslijnen van de verschillende dj’s. Zo zie je in een oogopslag wie er goed uit de corona-crisis komt en wie moet aan de slag om zijn positie ‘terug te verdienen’.”

Doeland: “Slimme artiesten zorgen ervoor dat ze juist tijdens deze corona-periode het contact met hun fans onderhouden. Nu er geen fysieke festivals plaatsvinden, is het nodig om regelmatig en consistent relevante content te maken en publiceren. Doen ze dat niet, dan verdwijnt de fan-relatie en staan ze na de corona-periode voorgoed op achterstand. Het tegendeel is ook waar: wie nu de relatie met fans optimaliseert, wint straks van de concurrentie.”


DJ FACT TOP 100

De complete DJ FACT TOP 100 is hier te vinden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...