maandag, maart 4, 2024

Doorbraak in Eindhovense nacht: 10 keer per jaar tot 8:00 feest!

-

Home » Uncategorized » Doorbraak in Eindhovense nacht: 10 keer per jaar tot 8:00 feest!

Jawel: groot nieuws in Eindhoven afgelopen weekend, waaruit wij opmaken dat een mede op dit platform gevoerde lobby voor ruimere openingstijden niet voor niets is geweest. Het college van burgemeester en wethouders heeft bekend gemaakt dat zij Eindhovense horeca 10 keer per jaar de mogelijkheid wil bieden om tot 8:00 ’s ochtends open te blijven. Voor onder meer de Effenaar en Strijp-S goed nieuws, maar Club Arcade en de Oude Rechtbank grijpen vooralsnog mis.

Feitelijk betekent het collegeplan dat ‘door het invoeren van deze pilot de openingstijden incidenteel verruimd worden en we inrichtingen 10 keer per jaar in de gelegenheid stellen om 24 uur per etmaal open zijn op iedere dag van de week.’

Het college wil vanwege de ontwikkelingen in de stad en regio, een horeca aanbod kunnen bieden wat kan beantwoorden aan een internationaal referentiekader.

“We willen geleidelijk, gecontroleerd, verantwoord gehoor geven aan geluiden uit de stad door ondernemers in de gelegenheid te stellen een beroep te doen op tijdelijke verruiming van openingstijden.”

Het voorstel moet nog wel op 31 mei 2016 door de gemeenteraad, maar met mogelijk kleine aanpassingen en adviezen kan het bijna niet anders dan dat Eindhoven voor of na de zomer van 2016 het 24-uurs uitgaansleven na 25 jaar van afwezigheid weer kan verwelkomen.

>> Lees ook: het uitgebreide tweeluik over de sluitingstijdendiscussie in Brabant, die Our House afgelopen december publiceerde <<

Chris de Zeeuw

Drijvende stadskracht achter dit Eindhovens voorstel is Chris de Zeeuw, tevens redacteur van Our House. Hij streed de afgelopen jaren voor verruiming van sluitingstijden en het mogelijk maken van initiatieven in leegstaande panden in Eindhoven.

Chris sprak in tijdens commissievergaderingen en stuurde lange brieven met zijn argumenten, waarbij hij vele creatieve en dancecollectieven uit de stad bundelde.

“Wij waren de enigen in de stad die dat deden. En zie hier het eerste resultaat: 10 keer per jaar tot 8:00 en een mooie selectie aan voorwaarden, die we wilden.”

ik_wil_een_bruisend_eindhoven_247

Chris: “Toen ik een aantal jaar geleden mijn posters voor een 24/7 bruisend Eindhoven verspreidde, kreeg ik een lading kritiek. Maar zie nu, de aanhouder wint.”

Het was een stroeve discussie, blikt de voorvechter van de langere Eindhovense nacht terug. “Vooral door soms heftige verschillen van mening. En er werd niet altijd in algemeen stadsbelang gepleit. Ik ben blij dat het college voor een gebundelde toekomstvisie op de stad, ons verhaal, heeft gekozen.”

Eindhoven Dance Motion

Ook Eva van Gorcum, kartrekker van Eindhoven Dance Motion, kan zich gelukkig prijzen. In maart schreef zij nog een pittige opinie op onze site. ‘Eindhoven, Losing in Techno-logica’, waarin zij haar frustraties uitte over Eindhoven “Waar iedereen om 04.02 uur buiten wordt geveegd en je ruim 3 uur op het station moet wachten.”

Er is volgens Eva geen stadsinwoner als de Eindhovenaar die zoveel reist, “om buiten zijn eigen stad de euforie te vinden zoals de dancescene deze kan bieden”.

edm

Arcade en Oude Rechtbank: sof

De pilot met verruiming wordt door het college alleen uitgevoerd in die gebieden waar draagvlak (nodig) is. Dat betekent in dit stadium dat in het gebied Stationsplein (Club Storm) en Dommelstraat (Effenaar) de pilot van start kan gaan, omdat daar de georganiseerde horeca en omwonenden hebben aangegeven deze pilot een kans te willen geven.

Ook op de Markt en op Strijp-S zijn er mogelijkheden. In andere gebieden wordt weliswaar ook gesproken tussen de ondernemers en bewoners, maar is nog geen overeenstemming bereikt (o.a. Stratumseind).

Dit betekent dat onder andere Arcade, De Oude Rechtbank en het Tuchthuis voorlopig naast de verruimde mogelijkheden grijpen.

Openingstijden: high trust, high penalty

Het college legt wel een duidelijke verantwoordelijkheid bij de stad. “De mogelijkheid om een incidentele ontheffing van de openingstijden te krijgen, is een gunst die iedere horecaondernemer volgens de daarvoor geldende regels kan krijgen. Omdat een verlaatje privileges met zich meebrengt (High trust), geldt daartegenover dat indien zich incidenten voordoen, direct de activiteiten gestaakt moeten worden (High penalty).”

Het gaat om een pilot voor 1 jaar, waarna wordt geëvalueerd en een definitief voorstel wordt uitgewerkt. Na dat jaar zouden de openingstijden dus zomaar vrijgegeven kunnen worden – of het kan weer afgeschaft worden.

Voor Eindhoven is dit in ieder geval een start, een nieuw begin, een eerste stap. Wat gaat het concreet opleveren? Wie gaat hier op inspelen? En zullen Tilburg en Den Bosch volgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...