maandag, december 4, 2023

Impact Festival in Helmond viert 10-jarig jublieum

-

Home » Genres » House » Impact Festival in Helmond viert 10-jarig jublieum

Het was niet elk jaar even makkelijk om het te organiseren, maar ook dit jaar is het de organisatie van Impact Festival in Helmond gelukt. Met onder andere Puinhoop Kollektiv, Mr. Polska, DIO en BZB op het affiche vieren ze dit weekend hun tienjarig bestaan.
Door Chiel Timmermans

Impact-Festival2_750x325_acf_cropped

“Zodra het gaat over de artiesten die we moeten boeken, hebben wij weinig in te brengen”, lacht Imke van Eijk.

Met haar 37 jaar is ze een oude rot bij het Helmondse festival Impact. Negen edities staan er achter haar naam, vier meer dan collega-organisator Maike Kortsmit (31). “Maar je moet ons niet vragen wat de jeugd wil horen. Dat laten we over aan de jongere vrijwilligers.”

Ze wil maar zeggen dat Impact ondanks de aanwezigheid van enkele ‘oudjes’ nog altijd een festival voor en door jongeren is. Dit weekeinde voor de tiende keer. Een jubileum waarvoor door de jaren heen flink is geknokt. Terwijl subsidies en sponsoring afnamen, liepen de kosten steeds verder op. Van Eijk: “Neem de verlaging van de alcoholleeftijd. Je hebt polsbandjes nodig, alcoholcontroleurs.”

Vrijwilligers

En dan is er de energie die het kost om nieuwe jongeren als vrijwilligers te strikken. Van Eijk: “In mijn tijd kon je nog een jaartje van je studie opofferen. Dat gaat nu ook niet meer.” Om dat tekort te ondervangen lopen scholieren van het Vakcollege stage door het terrein op en af te bouwen en houden ROC-studenten tijdens het festival een oogje in het zeil.

Met de nodige inventiviteit flikte de organisatie het ieder jaar weer om een festival op poten te zetten. Met grote namen. Twee jaar geleden nog maar stond Kensington op het hoofdpodium. Kortsmit: “Die waren een paar weken nadat we ze geboekt hadden al onbetaalbaar. Laat staan nu. Hetzelfde geldt voor Go Back To The Zoo in 2011.”

Betaalbaardere bands uit het verleden als Band Zonder Banaan (2010), Handsome Poets (2011) en Mr. Polska (2014) werden vanwege het jubileum opnieuw gestrikt. “Stuk voor stuk succesnummers. Dus Kleine Viezerik hebben we maar niet nog een keer uitgenodigd”, lacht Van Eijk over de Amsterdamse rapper die twee jaar geleden te laat kwam en al na drie nummers mompelen vertrok.

Afterparty

Nieuw dit jaar is een officiële afterparty, zaterdagnacht in de Cacaofabriekmet dj’s op twee podia. Op zondag is er verder een primeur met de Tribute Stage waar alleen coverbands spelen.

Het festival staat dit jaar bovendien volledig op het Havenpark. Het gras onder de voeten roept herinneringen op aan hun tijd in de Kasteeltuin. Kortsmit: “Dat was verreweg de mooiste locatie. Zonde dat we daar weg moesten.”

Tropenjaren

De locatie wisselde zo’n beetje ieder jaar. In de beginjaren stonden de podia nog op de Veestraat, Havenplein en later Markt. Van Eijk: “Dat waren tropenjaren. Dan moest alles in hetzelfde weekend worden opgebouwd en afgebouwd, 48 uur aan een stuk was je in touw. Dan stond je zondagnacht totaal overwerkt nog alle plastic glazen op te vegen, omdat we geld wilden besparen op schoonmaakkosten. Dus, zo slecht doen we ’t dit jaar nog niet.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

ROCK THE HOUSE 88: Live set + interview Dissolver

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert...

De 5 van 2015 volgens… DJ Spinn’em

We kijken al weer uit naar al die mooie feesten, releases en dj-sets van 2016, maar niet voordat we...