dinsdag, december 5, 2023

Unmute Us eist perspectief voor events en nachthoreca, nieuwe acties mogelijk

-

Home » Nieuws » Unmute Us eist perspectief voor events en nachthoreca, nieuwe acties mogelijk

Unmute Us roept het kabinet namens festivals en nachthoreca op om binnen twee weken met een volwaardig en realistisch plan voor deze sector te komen. Daarin moet duidelijk worden dat evenementen en nachthoreca op korte termijn weer open kunnen op volledige capaciteit. Blijft dit uit, dan gaat de branche wederom tot acties over.

Velen zullen verheugd zijn met de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond presenteert. Maar festivals en het nachtleven vallen voor de zoveelste keer buiten de boot. Hiermee wordt andermaal een branche geschoffeerd die bewezen op een veilige en verantwoorde manier open kan.

Unmute Us snapt dat de maatschappij stapsgewijs wordt geopend. Echter is het niet te verteren dat ‘versoepelingen die triomfantelijk worden aangekondigd, betekenen dat de eventbranche als enige volledig op slot blijft’.

Versoepelingen

In de aangekondigde versoepelingen is opgenomen dat voor binnenevenementen een maximale capaciteit van 1.250 bezoekers geldt, met verplichte zitplaats. Buiten mag een locatie maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld en de nachthoreca blijft gesloten.

Deze zogenaamde versoepelingen zijn nog minder dan een worst die wordt voorgehouden voor een branche die ooit tot ’s werelds meest toonaangevende behoorde. “Tevens de branche waarvan de met Fieldlab Evenementen gerealiseerde resultaten nota bene een basis vormden voor openstelling van andere branches.”

Het nachtleven is volgens Unmute Us nog net niet dood en begraven. Er lijkt geen enkel zicht op reanimatie. Het gebrek aan perspectief werkt ‘verlammend en demotiverend’. “Niet alleen voor de sector, maar ook voor de bezoekers die snakken naar een uitlaatklep.”

Unmute Us wil perspectief

“De minister van VWS gaf zelf tijdens de laatste persconferentie aan dat het toegenomen aantal zelfdodingen en mentale problemen onder jongeren een belangrijk aandachtspunt is. Waarom wordt niet aan hun behoeften tegemoet gekomen? In de landen om ons heen zien we de gehele samenleving opengaan. Daar wordt wél perspectief geboden!”

Komen er nieuwe protestmarsen? Desnoods, aldus Unmute Us: “Als er binnen twee weken geen plannen worden gepresenteerd, wordt weer overgegaan op grootschalige acties.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...