dinsdag, oktober 3, 2023

Unmute Us gaat bij tweede demonstratie voor ‘bigger and better’

-

Home » Nieuws » Unmute Us gaat bij tweede demonstratie voor ‘bigger and better’

De Nederlandse cultuur- en evenementensector bereidt zich voor op de tweede vreedzame protestmars van Unmute Us. De branche voelt zich nog niet gehoord door Den Haag en pakt op zaterdag 11 september nog groter uit dan in augustus. Bij deze editie hebben zich 5 nieuwe steden en meer dan 4000 organisaties gevoegd. TIOH loopt weer mee en zet, verdeeld over enkele van de steden, wat highlights voor je op een rij.

Hoofdfoto: Unmute Us in Nijmegen, door Ruth Petersen

Amsterdam

Vanzelfsprekend is er op 11 september ook een protestmars in Amsterdam. Weer zullen grote en kleine organisaties uit de regio meelopen met de demonstratie. Awakenings, Thunderdome en het Amsterdam Dance Event zullen deze tweede editie van Unmute Us weer van zichzelf laten horen.

ADE heeft in aanloop van de demonstratie in de laatste editie van ‘ADE in Conversation‘ aandacht gegeven aan de de vraag: hoe en waarom de Nederlandse dance-industrie nu echt actie moet voeren? In dit panel praten onder andere Jasper Goossen (Apenkooi Events, Unmute Us) en Anna Knaup (Anna Agency) over de situatie in Nederland in vergelijking met andere Europese landen.

TIOH’s Duarte zal dit keer in Amsterdam zijn om verslag te doen. Opnieuw wordt een groot aantal demonstranten verwacht. Op 21 augustus werd er na één uur protesteren al gevraagd niet meer in de hoofdstad aan te sluiten vanwege de enorme drukte.

Unmute-11-ADAM

Eindhoven

Nachtburgemeester Siem Nozza heeft voor de demonstratie in Eindhoven de handen ineengeslagen met het Brabantse festivalcollectief Front of House. Onder het collectief vallen grote organisaties als Intents Festival, REBiRTH en Paaspop. In totaal zullen in Eindhoven meer dan 80 festivals, 70 leveranciers en 60 artiesten bij elkaar komen. Harmony of Hardcore, PLOEGENDIENST en Solar Weekend zijn voorbeelden van evenementen die hun stem zullen laten horen.

Deze keer zal er in Eindhoven in tegenstelling tot de eerste demonstratie ook een protestmars zijn. In een tocht door de stad zal de menigte rond meer dan 10 karren meelopen. Volgens Nozza zullen er veel muziekgenres goed vertegenwoordigd zijn tijdens de demonstratie.

Unmute-11-EIND

Enschede

Ook in Oost-Nederland pakt Unmute Us dit keer uit, door in Enschede een grote parade te vormen. De demonstranten zullen 6 kilometer door de Twentse stad trekken. De deelnemende organisaties voor deze optocht zijn onder andere Freshtival Weekend, Tuckerville en Boulevard Outdoor. Om de tocht wat kracht bij te zetten rijden in Enschede maar liefst 17 wagens mee.

Anders dan in de meeste steden zal de protestmars niet door het stadscentrum lopen (route hieronder). Door de thuiswedstrijd van FC Twente, het Gogbot-festival en een warenmarkt hebben de gemeente en organisatie besloten niet nog meer druk op de binnenstad te willen zetten.

Unmute-11-ENSC

Rotterdam goes Den Haag

Een tegenvaller voor de Rotterdammers; door werkzaamheden in de stad en het niet kunnen vinden van een andere locatie, moet er worden uitgeweken naar andere steden. Het originele plan van onder andere initiatiefnemer Aziz Yagoub was om in Het Park te beginnen. De gemeente heeft net nieuwe bloem- en grasvelden aangelegd en de locatie is niet daardoor niet geschikt.

Volgens Yagoub moet dit de Rotterdamse demonstranten niet in de weg te staan om aan te sluiten bij de Haagse protestmars. “Om het zekere voor het onzekere te nemen, sluiten we ons aan bij onze Haagse collega’s. Vorige keer kwamen zij immers naar Rotterdam, nu draaien we het om”, vertelt hij in een interview met Rijnmond. Daarnaast zal er ook in, de Zuid-Hollandse stad, Leiden een demonstratie van Unmute Us zijn.

Tilburg

De tweede Brabantse stad in deze lijst is de ‘hometown’ van onze eigen Huisbaas Mark. Hij zal, na zijn toespraak in Eindhoven, ook in Tilburg een bijdrage leveren aan het protest. Hij is spreekstalmeester op de house-wagen, die mede verzorgd wordt door club/bar Gin Fizz.

Festivals en organisaties waaronder WOO HAH!, Duikboot en Poppodium 013 scharen zich naast veel lokale horeca bij de stoet door de stad.

Unmute-11-TILB

The Sound of Unmute Us

Luister vóór, tijdens en na de demonstratie vooral naar onze verzameling aan protestnummers! Deze lijst is tot stand gekomen door de input van onze lezers en volgers.


Unmute Us

Zaterdag 11 september van 14:00 tot 17:00 uur in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Utrecht. Check onze Instagram voor live foto’s en video’s. Voor meer informatie: www.unmute-us.nl.

Unmute Us 11 september

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...