Nederlandse scene warmt op voor unieke gathering: Luister naar The Sound of Unmute Us!

-

Home » Nieuws » Nederlandse scene warmt op voor unieke gathering: Luister naar The Sound of Unmute Us!

De Nederlandse muziek- en evenementenbranche maakt zich op voor een historische gathering in het kader van Unmute Us! op zaterdagmiddag 21 augustus. Zo’n 2000 bedrijven, organisaties en artiesten met ieder een veelvoud van liefhebbers/medewerkers laten zich, verdeeld over 6 steden, horen tijdens een vreedzame protestmars tegen de voor hun zo verwoestende coronamaatregelen in ons land. TIOH loopt ook mee en zet wat highlights van de demonstratie, plus ook een enkel tegengeluid, voor je op een rij.

Amsterdam

In alle 6 de steden waar Unmute Us! een protestmars houdt, start de demonstratie om 14:00 uur en duurt tot 17:00 uur. De RAI vormt in Amsterdam het startpunt. Diverse grote festivalwagens rijden mee, met daarop artiesten en sprekers uit de industrie die van zich laten horen.

Bijzonder daarbij is de krachtenbundeling uit de harde stijlen. Onder de noemer ‘Unmute Hard’ bezetten o.a. Q-dance, B2S, Thunderdome en diverse artiesten een kar die de straten van Amsterdam zal laten opschrikken.

Er rijdt ook een techno-kar, met aan boord dj’s als Joris Voorn, Steve Rachmad en Reinier Zonneveld. Housepionier Dimitri doet het juist weer helemaal anders, hij draait zijn tracks vanuit een bakfiets waarin hij wordt rondgereden.

Zo’n beetje alle grote en kleine organisaties uit/rond de hoofdstedelijke dance zijn sowieso wel present. Van ADE en Awakenings tot Thuishaven en Apenkooi (in der persoon van Jasper Goossen initiator van Unmute Us! in Amsterdam).

Rotterdam

In Rotterdam wordt de ‘kar’ getrokken door Aziz Yagoub (Kralingse Bos Festival, poppodium Annabel). Daarbij sluit ook de scene van Den Haag aan. Het Wilhelminaplein vormt het startpunt, en de protestmars in 010 zal eindigen bij het stadhuis. Bevestigde namen van artiesten zijn o.a. David Vunk, Speedy J en De Likt.

Vanuit Rotterdam, maar ook elders in de scene, klinkt overigens ook een tegengeluid richting Unmute Us! Hardcore-held Paul Elstak post:

“Mijn eerste reactie was blijdschap en opluchting. Maar nu ik er langer over nadenk krijg ik ook twijfels. Ik schaar me graag achter alle evenementenorganisaties. Maar scharen zij zich ook achter mij als alleen gevaccineerden naar feesten mogen komen? Wordt het straks zo van: bedankt voor je steun, we mogen weer, alleen jij mag niet naar binnen? Gaan ze uiteindelijk toch meedoen aan de medische dictatuur?”

>> Zie ook – Nederlandse scene rouwt verder, België feest weer: Afzakken naar zuiden dan maar?

Eindhoven

Last minute (donderdag) werd gelukkig ook nog een zuidelijke stad toegevoegd aan de locaties van Unmute Us! Geen protestmars in Eindhoven – daarvoor was het te kort dag – maar wel een programma met muziek en toespraken. Een team van This Is Our House is hier ook van de partij en ondergetekende is een van de sprekers.

Overigens wordt ook in andere steden creatief ingehaakt op Unmute Us! In Breda wordt letterlijk de noodklok geluid. Om 14.00 uur zal de Breda-Nassauklok, ook wel noodklok genoemd, voor enkele minuten klinken. Daarna zullen de lekkerste dance-classics door de binnenstad klinken vanaf de Grote Kerk.

Groningen

Ook het hoge noorden blaast zaterdag een flinke noot mee. De drie leidende house-/techno- organisaties uit Groningen (Paradigm, OOST en Kopjek) hebben samen een kar. Maar in de volle breedte – van psy trance tot drum-‘n-bass – zijn er afvaardigingen. Nachtburgemeester en spin in het web Merlijn Poolman is dan ook in zijn nopjes. “We hebben een top route rondom en door het centrum. Het wordt geweldig.”

The Sound of Unmute Us!

Welke (elektronische) track staat voor jou garant voor protest, onvrede en/of de situatie van dit moment? Die vraag stelde TIOH via haar socials aan volgers. De grote respons mondde uit in de playlist The Sound of Unmute Us!, vol symbolische nummers, die je hieronder kunt beluisteren. Het team van This Is Our House zal de tracks draaien tijdens het lopen van de protestmars in Eindhoven.


Unmute Us!

Zaterdag 21 augustus, 14:00-17:00 uur, in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Eindhoven. Alle info: www.unmute-us.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in augustus 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

De top 3 hardstyle releases in juli 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...