dinsdag, februari 27, 2024

Al 3 jaar het clubgevoel in Club Spock, maar lat ligt nog hoger

-

Home » Biki90 » Al 3 jaar het clubgevoel in Club Spock, maar lat ligt nog hoger

Club Spock maakt al 3 jaar furore in de clubscene van Breda. Opnieuw. Maar dit keer met verfijnde house en techno, een tussentijdse optimalisering en een persoonlijke sfeer. De Spock is een vaste stek voor menig liefhebber geworden. Vrijdag 11 januari wordt de 3e verjaardag gevierd met een nieuw knalfeestje. Initiator/dj Billy Zomerdijk kijkt met ons terug wat zoal is bereikt de afgelopen jaren. En wat nog komt. “We zijn er nog lang niet.”

 

door Mark Benthem

 

De wortels van topcarrières liggen nog steeds onder de grond in Club Spock. Tiësto, Funkerman en vele Bredase generatiegenoten draaiden hun vroege sets in het donkere hol van de Graanbeurs.

De Spock werd in de jaren ’90 een pleisterplaats voor lokaal dancetalent. Tiësto vernoemde er zijn (toen nog) eigen label naar: Black Hole Recordings.

Het gaat daarna langzamerhand minder, zoals in dit artikel is beschreven. Tot het moment dat Billy Zomerdijk zich er mee begint te bemoeien. Dit prachtproject is een kans die hij niet onbenut wil laten.

Nieuw leven

“Drie jaar geleden was ik veel actief bij de Graanbeurs”, aldus Billy. “Ik deed al een groot deel van de agenda met feesten. Het werden er steeds meer, onder meer gabberfeesten, house en disco. Toen kwam er een nieuwe eigenaar met wie het goed klikte. En kon ik aan de slag als programmeur.”

Hij merkte destijds dat de clubscene in Breda ‘dood begon te bloeden’. “Er waren geen echte clubs met house en techno op het programma. Met de nieuwe eigenaar kwam ik samen met een aantal vrienden en dj’s overeen dat we Club Spock onder onze hoede mochten nemen. Dat ging best natuurlijk, want met hen organiseerde ik al wat feesten.”

Local Motion

“Het echte werk begon toen we Local Motion oprichtten met de vier overgebleven jongens: Yorick Knijff, Mauro Boer en Maarten Lammertink”, gaat Zomerdijk verder. “We hebben allemaal ons eigen bedrijf en bundelen hierin onze krachten. Ons doel is dat Breda weer een clubcultuur krijgt. Een belangrijk onderdeel is dat we de gemeente zo ver krijgen om bepaalde dingen te regelen, zoals het verruimen van de openingstijden.”

>> Check hier ons vorige interview met Local Motion

En dat werpt zijn vruchten af. “Door ons initiatief en ambassadeurschap wat betreft het nachtleven in Breda is het contact met de gemeente beter geworden. Er was een kloof. Het is belang dat de gemeenteraad begrijpt waarom een clubcultuur zo belangrijk is in een stad als Breda.”


Volg TIOH op Facebook:


Zomerdijk denkt dat het vaste programmeren op de vrijdagavond in Club Spock een grote kracht is geweest. “Ja, die doen het nu al jaren. Daarnaast is het verbouwen van de Spock een hoogtepunt geweest. Een lik verf en een nieuwe geluidsinstallatie hebben voor de vibe gezorgd die nodig was om het niveau hoger te krijgen. Maar we zijn er nog lang niet.”

Drie jaar Club Spock geeft de initiators desondanks een trots gevoel. “We hebben vanaf het begin geploeterd op avonden waar niemand binnen stond. Door te praten met mensen wat zij graag willen, vol te houden waar we voor staan en veel geduld te bewaren, hebben we dit kunnen bereiken. ”

Lokaal talent

Er is momenteel weer sprake van een clubcultuur in Breda, aldus Billy. “De gemeente toont veel meer begrip waardoor alle partijen kunnen doorontwikkelen. Het uitleggen van de urgentie van het nachtleven van Breda heeft veel losgemaakt. Het gaat een stuk beter.”

En hoe luidt de ambitie om lokaal talent te ontwikkelen? “Het is voor ons het makkelijkst om te bepalen wat voor specifieke sound we niet in de club willen horen. We geven talenten de ruimte, maar het moet in het plaatje passen. Ze komen vooral uit Breda maar ook uit Rotterdam, Tilburg en andere plekken. Wie weet staat er in de toekomst nog een talent op als Tiësto!”

Ze programmeren lokaal talent meestal als opener, voor de hoofdact van de avond. Voorbeelden van eerdere headliners zijn William Djoko, David Vunk, Carista, Roger Gerressen, Levi Verspeek, Afrobot, Tsepo, Some Chemistry en Ben Buitendijk. “En we hebben ook internationale artiesten als Leiris, Blasha & Allatt, Supreems en Lola Palmer en Darius Syrossian in onze club gehad. Die trekken veel liefhebbers.”

Voor nu kent Club Spock een goede basis. “Het staat elke week ramvol. We hebben daarnaast nog een hele hoop concepten en projecten lopen.”

De lat ligt desondanks nog hoger. “We zijn nog niet waar we willen zijn. De clubcultuur in Breda moet een blijvertje worden. In de toekomst willen we graag samen festivals organiseren en wat meer tijd doorbrengen als dj. Wat belangrijk is dat we een goedlopende machine zijn en blijven. Dan gaat alles vanzelf en komen de successen vanzelf.”


Club Spock 3 Year Anniversary

Vrijdag 11 januari 2019, Club Spock Breda. Line-up: Billy Zomerdijk, Yorick Knijff, Murten, Spxxk. Meer info via het event op Facebook. Kaartverkoop aan de deur.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...