zaterdag, november 26, 2022

MY FIRST GIG: Darlene Jackson aka Lady D (VS)

-

Home » Disco » MY FIRST GIG: Darlene Jackson aka Lady D (VS)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en are still going strong. Deze week sprak This Is Our House met de Amerikaanse dj/producer Lady D. “Ze had me letterlijk zonder mijn toestemming op de flyer gezet.”
Tekst: Marceline Geelen/www.marcygoeswild.com

“Mijn eerste keer draaien als Lady D was in een schoenenzaak in Chicago. Dat klinkt misschien raar, maar het was een hele coole schoenenzaak met de naam Sole Junkies. Het personeel bestond uit clubgangers. Ze verkochten rave schoenen en ander fantastisch en uniek schoeisel. Op zaterdagen boekten ze altijd een dj om te komen draaien. Een vriendin vertelde me dat ze mij ook had geboekt, zonder me te vragen. Ze had me letterlijk zonder mijn toestemming op de flyer gezet. Toen voelde ik me verplicht om op te komen dagen. Uiteindelijk heeft mijn vriendin me hiermee een groot plezier gedaan. Diverse promotors waren namelijk die dag aanwezig en ik werd na de gig ineens heel vaak geboekt.”

Verstopt

“Toen ik die eerste keer voor publiek draaide, was ik 25 jaar. Het publiek bestond vooral uit mensen die schoenen aan het shoppen waren. De winkel had twee verdiepingen, de dj-set up bevond zich in de kelder. Hier stonden de items die in de sale waren. We zaten een beetje verstopt. Als mensen je echt wilden horen, moesten ze naar beneden komen.

“Volgens mij heb ik die dag een set gespeeld die ik thuis al eens had geoefend. Toentertijd had ik geen grote vinylcollectie, maar was al wel fanatiek aan het verzamelen. Ik herinner me dat ik enkele E-Smoove remixes heb gedraaid, een paar Derrick Carter- en DJ Sneak-tracks.”

“Ik weet niet meer zeker of ik grote fouten heb gemaakt, maar de meeste van mijn mixen waren in die tijd nog niet helemaal foutloos. Je moet echt ergens beginnen.”

Party promotors

“Onder het publiek bevond zich in ieder geval het meisje dat me had geboekt. Daarnaast werkten enkele van mijn vrienden in de winkel. Onder de promotors die ik die dag ontmoette, bevonden zich wat grote namen. Dat zij bij de gig aanwezig waren, stelde best wat voor. Een paar van de aanwezige promotors werken nog steeds in het nachtleven.”

Lady D

Tips & tricks

“Mijn mentors in die tijd waren Jevon Jackson en Mel Hammond, twee Amerikaanse dj’s. Zij leerden me hoe ik moest draaien en wat ik wel en niet op de decks moest doen. Ook dwongen ze me om heel veel te oefenen. Jackson en Hammond waren jammer genoeg niet bij de eerste gig aanwezig. Twee anderen die er wel waren en die me vanaf het begin enorm hebben gesteund, zijn dj’s Monna en Adam Rivera.”

Lady D’s liefde voor muziek

“Sinds die eerste kleine gig in de schoenenzaak heb ik over de hele wereld gereisd om on stage te staan. Ik ben op zoveel plekken geweest en heb veel vrienden gemaakt, puur door het delen van mijn liefde voor muziek en door hard te werken aan mijn eigen Lady D stijl. Die stijl is gebaseerd op techniek, improvisatie, creativiteit en een berg liefde.”

D’lectable

“Ik heb op Lollapalooza gedraaid, een van de grootste festivals in Noord-Amerika. Daarnaast heb ik mijn eigen label opgezet, namelijk D’lectable. Met dit label was ik verantwoordelijk voor de launch van Kaskade zijn carrière; zijn eerste project was op mijn label getekend. De meeste gigs zijn via mond-tot-mondreclame en netwerken tot stand gekomen, want ik heb me nooit bij grote agencies aangesloten.”

“Als ik erop terugkijk, is het nogal wat! In 2020 vier ik mijn 25-jarig dj-jubileum. Ik ben van plan in dat kader een EP en een tour te maken. Ik zou het te gek vinden als ik nog eens op plekken kan spelen waar ik nog ooit heb gestaan, zoals Londen, Ibiza, Australië, Japan en Zuid-Amerika. We zullen zien wat de toekomst nog in petto heeft.”

Links

Facebook 
Soundcloud
Mixcloud
Resident Advisor
Twitter

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...

House en techno in november: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...