woensdag, december 6, 2023

Dance in Brabant: Hoe de wijde wereld nu naar hier komt (video)

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Dance in Brabant: Hoe de wijde wereld nu naar hier komt (video)

Vroeger ging je naar de Randstad of zelfs het buitenland voor een goed feest, anno 2018 komen steeds meer partypeople vanuit den verre naar hier. Ons videoteam ging tijdens 7th Sunday op zoek naar de krachten van de Brabantse dance. Want de scene van dj’s, elektronische dansmuziek en de feesten en festivals waar deze klinken staat enorm in bloei in Brabant. Dat mag nog wel wat meer gezien en ontdekt worden – en dat gaat nu gebeuren ook.

 

Hard werken, goed leven. Wij Brabanders houden van een goed feestje op z’n tijd.

In de jaren ’90 en een groot deel van de Zeroes moest je, als liefhebber van de snel groeiende dancemuziek, alleen vaak nog flink reizen om je favoriete dj, club of festival te zien of bezoeken. Zuidwaarts naar Vlaanderen, met zijn roemruchte clubs met langlopende openingstijden. Of noordwaards naar de Randstad.

Nieuwe generatie organisatoren

Maar aanpakken en ondernemen doen we hier dus ook graag. Nadat Brabantse organisatoren, clubs en podia als Extrema, Effenaar, Funki Bizniz, Danssalon en Zino al belangrijk pionierswerk hadden verricht, staat in het nieuwe millenium een nieuwe generatie feestbouwers op.

In de steden, maar zeker ook op het platteland. Daar waar het verenigingsgevoel en het vrijwilligerswerk traditioneel goed verankerd zijn.

WiSH

WiSH Outdoor ontstaat in 2007 vanuit een vriendengroep binnen de voetbalvereniging van Beek en Donk. Een klein dorpje waar het wel erg stil is, concluderen de vrienden. Ze besluiten het heft in eigen hand te nemen.

Inmiddels komen er ieder jaar zo’n 60.000 internationale bezoekers naar WiSH (foto boven). Dat is 6 keer meer dan het aantal dorpsgenoten.

Intents

Een soortgelijk verhaal zo’n 40 kilometer westwaarts, in Oisterwijk. Stichting De Kloontjes komt voort uit de plaatselijke carnavalsvereniging en wil in 2004 ook wel zo’n dancefestijn.

Hun Intents Festival start bescheiden, letterlijk in en rond een paar tentjes. Nu komen er 50.000 liefhebbers uit heel Europa naar de belevenis. Die, net als op WiSH, zelf hun tent opzetten op de aanpalende festivalcamping.


Volg ons op Facebook:


Anno 2018 staat de Brabantse dancescene compleet in bloei. Kijk alleen al naar het festivalportfolio, met verder onder andere nog 7th Sunday, Lakedance, Daylight, Paaspop, Daydream, PLOEGENDIENST, Draaimolen en We Are Electric. Dominator, op het E3 Strand in Eersel, is het grootste hardcorefestival van de wereld.

Naast deze grote events in de open lucht, die duizenden bezoekers trekken, is ook sprake van een gezonde humuslaag van kleine, soms ondergrondse initiatieven. Vaak in clubs en podia, waar lokaal dj-talent vlieguren kan maken en waar nieuwe feestcollectieven oppoppen. En de Brabantse Nachten worden steeds langer, constateerden we eerder al.

We Are Electric

Tweede festivalprovincie van het land

Het is geen verrassing dat Noord-Holland nog altijd de meeste dancefestivals telt (253). Maar ook meer inwoners, fors meer toeristen en alleen al de magneten Amsterdam en ADE binnen de grenzen. Maar op gepaste afstand, nog voor Zuid-Holland, staat Noord-Brabant, met 89 festivals. Tegen 56 in Zuid-Holland, dat net als de noordelijke buurprovincie flink wat meer inwoners telt.

Toch gaat in de media nog eerder en meer aandacht uit naar wat er in ‘Holland’ gebeurt, constateren ze beneden de rivieren.

Er wordt onvoldoende gezien hoeveel mooie dingen hier gebeuren

Intents Festival

Remko Hermans van Intents Festival (foto hierboven): “Er wordt niet voldoende gezien hoeveel mooie dingen hier gebeuren. De festivals die we hebben, de manier waarop ze samenwerken. En dan de enorm hoge kwaliteit van onze events.”

“Dat kan een enorme aantrekkingskracht hebben op mensen buiten Brabant en zelfs Nederland. Voor ons als festivals is dat belangrijk, maar ook voor overheden en de economie in het algemeen.”

Front Of House

Dat laatste hebben ze in het provinciehuis in Den Bosch inmiddels ook opgemerkt. Dance staat er op de agenda. De samenwerking waar Hermans op doelt betreft Front Of House, een collectief van vijf van de grootste festivalorganisatoren in de provincie. Het provinciebestuur kende FOH een startsubsidie toe om kennis uit te wisselen, talent te ontwikkelen en gezamenlijke (inter)nationale marketing te voeren.

Dat laatste krijgt nu ook gestalte via een campagne vanuit Visit Brabant. Dat is de organisatie die vanuit de provincie de taak heeft voor meer toerisme (en daarmee meer werk) te zorgen. Begin juni wordt een campagne gelanceerd om meer bezoekers vanuit de rest van Nederland en daarbuiten naar hier te trekken: Brabant Is Open.

Brabant Is Open

Impuls voor economie

Directeur Heleen Huisjes van Visit Brabant: “De dancefestivals hebben zich in Brabant ontwikkeld tot nationale topevenementen waarbij het publiek steeds internationaler wordt. Naast de stijgende omzet voor de festivals en toeleveranciers betekent de internationalisering ook een flinke impuls voor de regionale economie. De bezoekers eten en slapen in de regio en maken op een nieuwe manier kennis met de kwaliteiten van Brabant als interessante leisure-destinatie.”

De campagne wordt op 2 juni afgetrapt, op 12 diverse vrijetijdslocaties in de provincie. Efteling, Beekse Bergen maar ook Intents Festival. Buitenlandse jongeren worden gevolgd met de camera, terwijl ze het festival in Oisterwijk beleven.

Amsterdam, was die stad niet vol?

Decibel outdoor festival

Afteren in de Brabantse natuur

Uiteindelijk worden festivals van alle vijf de Front Of House-organisatoren aangedaan. Maar net zo goed een dagje pretpark of natuur dus – dat combineert immers prima als pre-of afterparty.

En zo staat de wereld van de jaren ’90 op z’n kop in Brabant. Precies zoals het hoort met goede feesten. Als het aan de organisatoren en de provincie ligt, gaan we deze migratie nog veel sterker zien. Spontaan, wel te verstaan.

En Amsterdam, was die stad niet vol?

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Hardstyle tips in mei 2022: Deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....