dinsdag, oktober 3, 2023

Extrema Outdoor Belgium: een glorieus en memorabel jubileum

-

Home » Features » Extrema Outdoor Belgium: een glorieus en memorabel jubileum

Na twee jaar wachten mocht de organisatie van Extrema Outdoor, samen met tienduizenden bezoekers, eindelijk het 10-jarig jubileum vieren. Drie dagen lang verzamelde het beste uit de house- en techno zich in het pinksterweekend aan De Plas in Houthalen-Helchteren. TIOH was er twee dagen bij en doet verslag van een spectaculaire maar contrasterende editie.

De openingsdag van de 10e Extrema Outdoor Belgium moeten we helaas nog aan ons voorbij laten gaan. Maar het enthousiasme spat er bij ons af wanneer we de aftermovie zien van vrijdag 3 juni. Het is de eerste keer dat de organisatie drie volledige dagen presenteert. Een goed begin is het halve werk, en uit de beelden lijkt dat wel snor te zitten. Dat belooft wat voor de rest van het weekend, wanneer we wel present zijn. 

Hoogzomer

Op zaterdag 4 juni lijkt het hoogzomer aan Recreatiegebied De Plas. Niet alleen door de felle zonnestralen, licht verbrande gezichten óf niets verhullende outfits. Direct na binnenkomst op het terrein bespringt je dat zomerse gevoel door de Desperados x Defected-stage waar je tegenaan loopt. De warme disco-platen van Delafino verwelkomen ons. Het is muziek voor de vrolijke ziel en dat valt, gezien de dansende crowd, in goede smaak. 

Met acht ‘Districts’ kom je hoe dan ook ogen en oren tekort. Na een rondje over het terrein blijven we hangen bij de Printworks London-stage. De line-up wordt hier verzorgd door de gelijknamige iconische club. Jan Blomqvist neemt er net de decks over van Nico Morano. Zodra Blomqvist de microfoon verstelt en zijn stem lijkt te schrapen, stijgt het enthousiasme in het publiek voelbaar. De eerste noot klinkt. Loepzuiver begint de Duitse dj/producer aan zijn live-act. Zijn stem en muziek vormen een schitterend geheel. Dit zijn echt van die acts die je meenemen op een emotionele reis. 

Extrema Outdoor I
Bron: Extrema Outdoor Belgium

Condens

Met het kippenvel nog op de armen doorkruisen we het zanderige terrein. De avond valt en we zijn toe aan wat nieuwe impulsen. Dat komt goed uit. District 1 én 2 bieden ons wat we zoeken. Op de imposante Kompass-stage golven de techno-kicks van Joyhauser uit de speakers. Het Belgische duo is overduidelijk populair. Door de drukte stijgt de temperatuur gevoelsmatig met een graadje of 10. Voor een aantal feestgangers is dit een goede reden om vanuit het koele water van de set te genieten. 

We komen aan bij District 1 en daar treffen we de échte diehards. Onder de overkapping van de Intercell-stage woekert een vurige rave. Het motto lijkt hier duidelijk: ‘Alles of niets!’. Van een afstand is te zien hoe de kolkende menigte zorgt voor een flinke condensatiewolk. De dirigente van dit spektakelstuk is Dana Montana. Haar sublieme trackselectie maakt stilstaan haast onmogelijk. 

Wat is Dana Montana’s mooiste moment uit 10 jaar Extrema Outdoor?

Afsluiter

“One more time, we’re gonna celebrate. Oh yeah, alright, don’t stop the dancing”, zingt het publiek als de Brabantse house-gigant Ferreck Dawn zijn hand ontspannen door zijn rode lokken haalt. Freek Coppens, zoals hij echt heet, sluit zijn set onder andere af met de iconische plaat van Daft Punk. Dit met genoegen van Defected’s grote baas Simon Dunmore, die eerder op de dag ook een set draaide. Ferreck Dawn weet op ieders gezicht een grote glimlach te toveren. Inclusief die van hemzelf.

>>> Check ook: Rock The House #100: Ferreck Dawn (celebration mix)

De zon gaat langzaam onder en na een progressieve set van de Argentijn Hernán Cattaneo maken we ons op voor de eindshow. Adriatique verschijnt onder luid gejuich achter de decks. Het Zwitserse duo heeft de eer om de zaterdag af te sluiten. Enige tijd in de set worden de diepe klanken doorvaren door het gegil van overvliegende vuurpijlen. Dit, in combinatie met een schitterende lichtshow, maakt hun set een volwaardige afsluiter.

Wat is Ferreck Dawn’s mooiste moment uit 10 jaar Extrema Outdoor?

Plastic poncho’s

Het contrast tussen de zaterdag en zondag had niet groter kunnen zijn. In kleurrijke zwembroeken en badslippers trotseert een aantal festivalgangers de heftige regenval op zondag. Wij geven ze gelijk. Het giet zo hard dat zelfs de plastic poncho’s je niet drooghouden. Tussen 15:00 en 17:00 uur valt de meeste regen. Zoveel dat een aantal Districts gesloten wordt. Gelukkig is dit niet voor lang. Na een tijdje te hebben gescholen, gaan ook wij de laatste dag vol zin tegemoet. 

We nemen een kijkje bij de stage waar we een dag eerder ook begonnen. De Nederlandse minimal-dj/producer Toman trakteert een handje vol party people op zijn fijnste house-tracks. Hoewel het nog stevig regent, schommelt de temperatuur rond de 22 graden. Wanneer je onder het genot van Toman’s sound je ogen sluit, waan je jezelf met wat fantasie in Brazilië. 

Extrema Outdoor III
Bron: Extrema Outdoor Belgium

Opklaring

Na regen komt zonneschijn, het cliché blijkt wederom waar. De voorzichtige zonnestralen en fijne sound van Fur Coat zorgen voor optimisme bij het publiek. De meesten durven hun regenkleding weer op te bergen. Met een zucht van opluchting sluiten we onze weer-app. Het blijft droog! Ook voor de crew en artiesten moet dit een fijn gegeven zijn. 

Om het goede nieuws te vieren, wagen we een dansje in Funky Town. Officieel is het geen District maar deze kleine stage in het bos trekt wel een heleboel mensen. Er wordt driftig gegrooved op een mix van disco en house. De sfeer is intiem en de dj voelt dat perfect aan door steeds warmere platen te draaien. 

Extrema Outdoor II
Bron: Extrema Outdoor Belgium

Grote namen

Het plan voor de laatste avond is uitgestippeld. We willen graag zoveel mogelijk acts zien en daar houden we een strak schema op na. Beginnend bij het laatste halfuurtje van Patrice Bäumel. Vooral zijn laatste 10 minuten zijn erg sterk. Het tempo gaat langzaam omhoog en de sound wordt experimenteler. 

De melodische traktatie is helemaal rond als Âme & Dixon hun set neerzetten. De eerste track met Portugese vocals krijgt het publiek los. En op het moment dat je denkt dat het niet beter kan, slaagt het tweetal erin een schepje bovenop te doen. Een bijna buitenaardse track galmt uit de speakers. Helaas geeft Shazam deze muzikale parel nog niet prijs. Op de voorste rijen sluiten de ogen en rijzen de handen de lucht in. Dit is melodische techno op niveau.

In District 4 sluit Kölsch op zijn iconische manier de IPSO-stage af. Ook hij is een publiekstrekker. Na te hebben genoten van zijn zet, besluiten we onze Extrema Outdoor-experience groots te beëindigen. Femme fatale Amelie Lens heeft het laatste time slot op haar eigen Exhale-stage. Eerder die dag zagen we ‘Lenske’ al vrolijk dansen bij de sets van haar collega-dj’s. Er ontstaat een explosie aan geluk als de techno-koningin haar koninkrijk betreedt. Achter de decks vuurt ze de ene na de andere track op ons af. Opnieuw heeft de organisatie alles uit de kast getrokken om ons ook visueel te verwennen. We kunnen ons geen beter slot wensen.

Extrema Outdoor IV
Bron: Extrema Outdoor Belgium

Grandioos

De tiende editie van Extrema Outdoor Belgium is er één voor in de boeken. Zelfs toen de elementen bruut de hoofdrol namen, heeft de organisatie er alles aan gedaan om het tot een onvergetelijk event te maken. Wij kijken alweer uit naar de komende edities. Eén ding is zeker: ’there is more to come!’


Meer Extrema Outdoor Belgium

Facebook

Instagram

Website

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...